Daugiavaikei motinai – milžiniška bauda

Panevėžio rajone gyvenančiai daugiavaikei motinai, nepilnamečiams pardavinėjusiai kontrabandines cigaretes, teismas skyrė 20 tūkstančių litų baudą. Tokia didelė suma valstybės pašalpą gaunančiai moteriai nė nesisapnavo.

Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

Feb 27, 2014, 4:48 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 9:13 PM

Krekenavos seniūnijoje gyvenanti 38-erių R.K. yra gerai žinoma policijos pareigūnams. Keturis mažamečius vaikus auginanti vieniša motina jau ne pirmą kartą buvo sugauta pardavinėjanti kontrabandines cigaretes. Labiausiai vietiniai žmonės piktinosi už tai, kad ji rūkalus parduodavo Linkaučių kaime esančių vaikų globos namų auklėtiniams.

Baudžiama trečią kartą

Praėjusiais metais moteris už tai administracine tvarka buvo bausta du kartus. Pirmą kartą jai skirta 100 litų bauda. Antrą kartą bausmė buvo dešimteriopai didesnė – 1000 litų. Tačiau tokios baudos nepadėjo. Šių metų sausio gale R.K. Vėl buvo sugauta pardavinėjanti kontrabandines cigaretes iš greta esančių globos namų atėjusiems vaikams.

Jai surašytas protokolas už tai, kad pažeidė akcizais apmokestinamų prekių laikymo, gabenimo ir realizavimo tvarką. Prieš kelias dienas Panevėžio miesto apylinkės teismas cigarečių pardavėjai skyrė dvidešimties tūkstančių litų baudą.

Linkaučių vaikų globos namų vadovė Jūratė Pagojienė sakė, kad apie R.K. veiklą ne kartą informavo policijos pareigūnus. Pedagogai ir patys buvo ne kartą kalbėjęsi su rūkalų pardavėja, bei raginę nutraukti nusikalstamą prekybą.

Prekyba – kaip ant delno

„Kol ta moteris gyveno atokiau nuo globos namų, tai apie jos prekybą sužinodavome tik iš auklėtinių. Bet dabar ji gyvena visai šalia mokyklos ir mes per langą matome, kaip vaikai pas ją eina pirkti cigarečių. Pernai nubausta ta moteris liovėsi cigaretes pardavinėti mažiukams. Tačiau vyresnieji auklėtiniai vis vien gaudavo pas ją pirkti rūkalų“, – sakė J.Pagojienė.

Cigarečių pardavėja pati augina keturis mažamečius vaikus. Moteris yra išsiskyrusi su savo vyru. Tačiau tėvas moka alimentus savo vaikams. Daugiavaikė mama niekur nedirba, ji gauna valstybės paramą.

Šiuo metu R.K. gyvena nuomojamame name, o savo butą remontuoja. Krekenavos seniūnijos socialinė darbuotoja sakė, kad cigarečių prekiautoja nėra stebima dėl socialinės rizikos. Moteris tvarkingai prižiūri savo vaikus, jais rūpinasi.

Nėščia pati rūkė ir vaikams davė

Panašus atvejis buvo Rokiškyje. Čia šalia mokyklos gyvenanti sutuoktinių pora irgi ramiai suko kontrabandinių cigarečių versliuką. Pirkti rūkalų pas juos užeidavo netgi vaikai, besimokantys greta esančioje švietimo įstaigoje.

Šios savaitės pradžioje Rokiškio rajono policijos komisariato kriminalistai apsilankė sutuoktinių būste. Nedideliame dviejų kambarių bute gyvenantys vyras ir žmona augina tris mažamečius vaikus. Ketvirtojo besilaukianti moteris pati traukė kontrabandinės cigaretės dūmą. Jos sutuoktiniui, 40-mečiam E.D. tai buvo nė motais. Pareigūnai porelę praminė „besinuodijančiais nuodytojais“.

Kratos metu pas šiuos sutuoktinius namuose tyrėjai rado cigarečių pakelių, pažymėtų Rusijos Federacijos ir Baltarusijos Respublikos banderolėmis.

Kriminalistai savo akimis įsitikino, kad į E.D. namus pirkti cigarečių tikrai užeina nepilnamečių. Kol buvo atlikinėjama krata, į butą atėjo trys vaikai, maždaug 12–13 metų. Du berniukai ir viena mergaitė pasakė norintys nusipirkti cigarečių ir paprašė jiems parduoti. Kadangi namuose buvo pareigūnų, šeimininkai vaikams rūkalų nepardavė.

Todėl sutuoktiniams gresia administracinė bauda už akcizais apmokestinamų prekių laikymą ir realizavimą pažeidžiant nustatytą tvarką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.