Paauglių nužudytas žurnalistas pensijos nesulaukė

Klaipėdos rajono apylinkės teismas penkiolikmečiams skyrė griežtas sankcijas – vienas suimtas dviem, kitas – vienam mėnesiui.

Į teismą vedamas nepilnametis slėpė veidą.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Į teismą vedamas nepilnametis slėpė veidą.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus

Mar 3, 2014, 11:39 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 6:44 PM

Klaipėdos rajono apylinkės teismas penkiolikmečiams skyrė griežtas sankcijas – vienas suimtas dviem, kitas – vienam mėnesiui.

Greta Gargždų esančio Kulių kaimo ribose Minijos upės pakrantėje gulintį vyro lavoną praeiviai aptiko šeštadienį ryte.

Jau po keleto valandų Klaipėdos rajono policijos komisariato kriminalistai nustatė ir sulaikė žudikus.

Paaiškėjo, kad žmogų užmušė paaugliai. Du 15 metų paaugliai buvo sulaikyti, o trečiąjį – vos 13 metų sulaukusį berniuką po apklausos teko paleisti pas tėvus.

S.Šeštauskas buvo užmuštas, kai ėjo į „Dobilo“ sodininkų bendriją. Jis iš savo sodo namelio ketino paimti kažkokių daiktų.

Žinoma, kad pakeliui jis susitiko tris nepilnamečius. Kol kas dar dėl neatskleidžiamų priežasčių tarp vyriškio ir nepilnamečių kilo konfliktas.

Pagal pirminę ekspertų apžiūrą manoma, kad vyras buvo negyvai sumuštas: paaugliai žurnalistą mušė kumščiais į galvą ir spardė kojomis.

Be sąmonės gulintį vyrą paaugliai dar apvogė: pasiėmė S.Šeštausko turėtus vertingus daiktus.

Vienas iš sulaikytų paauglių už mokykloje sukeltas muštynes buvo įtrauktas į policiją dominančių vaikų apskaitą. Mažametis nusikaltimo dalyvis anksčiau buvo įvykdęs vagystę. Už vaiko nepriežiūrą buvo bausta jo motina.

Lyg nujausdamas savo likimą, S.Šeštakauskas nelaukė, kol jam sukaks pensinis amžius ir 2010 metais pasinaudojo įstatymo teise gauti išankstinę pensiją.

S.Šeštauskui buvo apskaičiuota beveik ketvirtadaliu mažesnė senatvės pensija, nes išankstinės pensijos dydis mažinamas 0,4 procento už kiekvieną iki pensinio amžiaus likusį mėnesį.

Tokio dydžio pensiją pirma laiko pensininkais sutikę tapti žmonės gauna iki gyvenimo pabaigos.

Tuomet gargždiškiui iki 62,5 metų buvo likę 59 mėnesiai, todėl jam priklausanti senatvės pensija buvo sumažinta 23,6 procento. Nuo 2010 metų gruodžio mėnesio S.Šeštauskui buvo paskirta 523 litų išankstinė pensija.

Skurdo prislėgtus kaimo žmones fotografavęs ir prieš 13 metų Lietuvos žurnalistų sąjungos fotožurnalistų konkurso „Žmogiškasis orumas ir socialinė izoliacija“ laureatu tapęs S.Šeštauskas negalėjo numanyti, kad tokiam konkursui jis greitai tiks kaip fotografijų herojus.

Daugiau nei 30 metų vietos laikraštyje fotožurnalistu dirbęs S.Šeštauskas prieš penkerius metus neteko darbo neteko, kai laikraščių leidėjus užgriuvo keletą kartų padidėję mokesčiai. Mažinant etatus bedarbe liko ir spaustuvėje dirbusi jo žmona.

Po metų nutraukus bedarbių pašalpų mokėjimą penkiolikmetį sūnų auginanti šeima gyveno iš jo pensijos ir 945 litų socialinės pašalpos.

Išankstinę pensiją gaudavęs žurnalistas negalėjo papildomai užsidirbti net ir iš savo pomėgio fotografuoti.

Už viename šalies dienraštyje išspausdintą nuotrauką 2010 metų gruodžio mėnesį 11 litų ir 50 centų honorarą gavęs gargždiškis prarado teisę į jam paskirtą išankstinę pensiją.

Parašęs naują prašymą jis pensijos mokėjimo galėjo tikėtis tik nuo 2011 metų balandžio mėnesio. Dėl užsidirbto keliolikos litų autorinio užmokesčio tą kartą vyras prarado keturių mėnesių pensiją – beveik 2100 litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.