Skandalingai pasprukusio tadžiko verslas krovė pasakiškus turtus

Narkotikų gabenimu ir prekyba įtariamas tadžikas dingo lyg skradžiai žemę. Nuo Lietuvos teisėsaugos Tadžikijos pilietis Komildžonas Umarovas paspruko pirmadienį. Kur jis yra, nežino nei jo advokatas, nei bylą tiriantis prokuroras.

Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

Mar 7, 2014, 9:08 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 3:38 PM

K.Umarovo advokato Drąsučio Zagrecko teigimu, įrodymų, kad tadžikas buvo prisidėjęs prie narkotikų gabenimo ir prekybos mūsų šalyje, byloje nėra. Kyla natūralus klausimas – jeigu tokių duomenų nėra, kodėl tadžikas paspruko nuo Lietuvos teisėsaugos?

„Aš nežinau, kodėl jis pabėgo“, – sakė D.Zagreckas.

Paskutinį kartą jo nuomojamame bute Vilniuje Komildžoną matė jo sūnėnas. Jis atvyko pas savo dėdę ir turėjo jam duoti pinigų. Visi kiti K.Umarovo pinigai buvo areštuoti.

Advokato teigimu, praėjusiais metais įvažiuodamas į mūsų šalį tadžikas deklaravo 700 tūkst. eurų. Tai yra daugiau nei 2,4 mln. litų. Šiuos pinigus jis uždirbo iš naudotų automobilių pardavimo Tadžikistane.

Kadangi visi šie pinigai buvo areštuoti, K.Umarovo sūnėnas į vieną Lietuvos bankų buvo pervedęs 50 tūkst. Amerikos dolerių. Tačiau nuėjęs jų išgryninti sūnėnas suprato, kad juos taip pat areštavo Lietuvos teisėsauga.

Kam K.Umarovui reikėjo tiek daug pinigų, D.Zagreckas nežinojo. Advokato teigimu, tadžikui pinigų trūko kasdienėms išlaidoms – maistui, drabužiams, buto nuomai.

Paskutinį kartą D.Zagreckas savo klientą matė pirmadienį. Kaip tik tą dieną pas K.Umarovą lankėsi ir jo sūnėnas. Jo teigimu, pastarąjį kartą savo dėdę jis matė, kai šis pasakė einantis parūkyti.

Prokuroras: duomenų užtenka

Kitaip nei D.Zagreckas kalba bylą tiriantis prokuroras Nerijus Puškorius. Jo teigimu, tiek K.Umarovo sūnėno pinigų areštavimas, tiek pareikšti įtarimai K.Umarovui, turi pagrindo.

Kodėl buvo areštuoti sūnėno doleriai, prokuroras negalėjo pasakyti, nes taip būtų atskleidęs ikiteisminio tyrimo medžiagą.

„Šiandien yra pakankamai duomenų, kad jam būtų pareikšti įtarimai ir paskirtos kardomosios priemonės. Jis buvo sulaikytas ne veltui. Visiškai neturint jokių duomenų žmonėms įtarimai nėra pareiškiami“, – sakė prokuroras N.Puškorius.

Neatvyko į policiją

Be namų arešto, K.Umarovui buvo pritaikytos ir kitos kardomosios priemonės – rašytinis pasižadėjimas neišvykti iš šalies, asmens dokumentų paėmimas, kasdienė registracija policijoje.

Kiekvieną dieną  tarp 9 ir 11 val. tadžikas turėdavo užsiregistruoti policijos įstaigoje. Antradienį į policiją jis neatvyko užsiregistruoti. Policijos pareigūnai, patikrinę K.Umarovo gyvenamąją vietą, jo nerado.

Tą pačią dieną buvo paskelbta tadžiko paieška dėl kardomosios priemonės pažeidimo. Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai prašo visuomenės pagalbos – visus, kurie matė ar žino ką nors apie tadžiko buvimo vietą, paskambinti tel. (8 5) 271 6007.

Sušvelnino kardomąją priemonę

Tadžikijos pilietį, kurį Vilniaus apylinkės teismas buvo suėmęs dviem mėnesiams, išlaisvino Vilniaus apygardos teismo teisėjas Arūnas Kisielius.

Jam 44 metų K.Umarovas, kuris su bendrininku turėjo 10 kilogramų heroino ir 100 tūkst. JAV dolerių, neatrodė pavojingas nusikaltėlis.

Jei Lietuvoje būtų parduoti narkotikai, kurie į mūsų šalį buvo įvežti praėjusių metų pabaigoje, būtų galima gauti 4 milijonus litų.

Tiesa, kalbėdamas apie šią bylą advokatas D.Zagreckas užsiminė, kad narkotikų galėjo būti rasta ir dar daugiau – apie 15 kilogramų. Teigiama, kad būtent K.Umarovo pirštų atspaudai buvo rasti ant heroino paketų, tačiau teisėjas A.Kisielius tikino, kad sprendimą priėmė išnagrinėjęs bylos medžiagą.

Kai K.Umarovas buvo paleistas į laisvę, prokuratūra kreipėsi į Vilniaus miesto apylinkės teismą ir jis vasario 6 dieną skyrė namų areštą.

Sunkiu nusikaltimu įtariamas vyras nuo 20 val. turėdavo grįžti į butą, esantį Rygos gatvėje. Taip pat kiekvieną rytą, nuo 9 iki 11 val., atvykti į Vilniaus apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą ir užsiregistruoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?