Pokerio emocijos išsiliejo smūgiais

Advokato Ričardo Lilo sūnų ir architektą žentą išgarsino ne jų profesiniai pasiekimai, o muštynės. Vyrai dėl viešosios tvarkos pažeidimo mina teismo slenkstį. Į tyrėjų akiratį pateko ir keli teisininkai, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Vygandas Trainys

Mar 17, 2014, 6:53 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 9:15 AM

Buvusio Kauno prokuroro, dabar advokato R.Lilo 32 metų sūnus Ričardas Lilas ir 28 metų žentas, bendrovės „Archispektras“ architektas Andrius Šova, Kęstučio gatvėje esančiuose sportinio pokerio lošimo namuose įsivėlė į kivirčą su kitais lošėjais – 37 metų Nerijumi Masaičiu ir jo pažįstamu, 33 metų Robertu Burneika.

Nuo spyrio į galvą R.Burneika prarado sąmonę ir atsigavo tik po trijų valandų.

Nors konflikto dalyviai skirtingai pasakoja įvykio aplinkybes, dvejus metus narpliota byla jau pasiekė Kauno apylinkės teismą.

Kortos įkaitino lošėjus

Kivirčas pokerio namuose įsiplieskė 2012 metų vasario 10-osios naktį, vyrams lošiant prie vieno stalo.

Į žaidimą buvo įsijautę privačios žaliuzių firmos technikos direktorius N.Masaitis, baldų meistras R.Burneika, architektas A.Šova, bedarbis R.Lilas jaunesnysis ir dar penki pokerio klubo lankytojai.

Kortos įžiebė ginčą. Dalis kompanijos buvo neblaivi.

„Kai kuriuos kartu lošiančius žmones, tarp jų – ir A.Šovą, R.Lilą, – mačiau pirmą kartą. Iš pradžių, kiek atsimenu, apsipyko Robertas su advokato sūnumi.

Paskui įtampa augo. A.Šova ir R.Lilas elgėsi agresyviai, ėmė mus įžeidinėti. Netikėtai sulaukiau architekto pasiūlymo išeiti į lauką parūkyti – ten viskas ir prasidėjo“, – prisiminė konflikto pradžią N.Masaitis.

Visai kitokį konflikto paveikslą piešia A.Šova.

„Jie mus pirmi pradėjo užgaulioti ir vyti nuo pokerio stalo. Matyt, nepatiko pralošinėti. Ko tik neišgirdome – ir rusiškų keiksmažodžių tirados, ir gaidžių epitetų“, – „Laikinajai sostinei“ pasakojo architektas.

Vyras atsigavo ligoninėje

Anot N.Masaičio, lauke iš pasalų priėjęs R.Lilas ėmė jį smaugti, o A.Šova mėgino trenkti kumščiu per veidą. R.Burneika aiškino bandęs apginti draugą.

„Tuo metu aš buvau pokerio namuose, o jie visi trys – lauke. R.Lilas sulenkęs ranką laikė Nerijui už kaklo, o mano draugas stengėsi ištrūkti.

Pribėgęs atitraukiau R.Lilą nuo Nerijaus, mudu griuvome ant žemės. Paskui pajutau stiprų smūgį į galvą ir netekau sąmonės. Kas spyrė, nemačiau. Vėliau sužinojau, kad tai padarė architektas A.Šova.

Greitoji pagalba mane iš klubo nuvežė į ligoninę. Klinikose atsigavau tik apie 3 valandą. Traumą gydžiausi mėnesį, bet jos padarinius jaučiu iki šiol – kartais dešinę galvos pusę nudiegia skausmas, pasidaro silpna, apima svaigulys“, – tikino R.Burneika.

Liudytojai matė spyrį

N.Masaitis ir lošimo klube buvęs Irmantas P. policijos tyrėjams patvirtino, jog R.Burneikai spyrė architektas A.Šova.

„A.Šova ir R.Lilas buvo neblaivūs. Jie ieškojo dingsties prie ko nors prisikabinti“, – per apklausą pareiškė kita pokerio klubo lankytoja Ieva M.

Ši mergina išgirdo architekto R.Lilui sviestą frazę, jog su „garbaniumi“, greičiausiai – N.Masaičiu, reikia išeiti į lauką pasikalbėti. Vėliau ji pamatė N.Masaitį – pravėręs duris, vyriškis ėmė šauktis pagalbos.

Paskui į vidų buvo įneštas kruvinas R.Burneika.

Kaltinamieji – aukos?

Architektas ir advokato atžala kaltę neigia. Jie esą nemušę savo varžovų prie kortų stalo – priešingai, patys buvę iškoneveikti ir sužaloti.

Po žodžių karo A.Šova ir R.Lilas esą išsikvietė taksi. Anot architekto, paskui juos į lauką išėjo pralošęs prie kortų stalo N.Masaitis ir pakvietė šešis ar septynis vyrus.

Užpuolikai neva abu giminaičius ištraukė iš taksi mašinos ir ėmė daužyti, o N.Masaitis sviedė R.Lilui į veidą alaus bokalą.

„Sulaukiau ne mažiau nei 15 smūgių. Jie daužė ir Ričardą, gulintį ant žemės. Bokalo šukės supjaustė jam galvą.

Tariamos aukos siekia iš mūsų pasipelnyti. Iš tyrėjų sužinojau, kad buvo pareikalauta net 40 tūkst. litų“, – pasakojo A.Šova.

Po incidento architektas vienintelis nesikreipė į teismo medicinos ekspertus.

R.Lilui ir N.Masaičiui nustatyti nežymūs sužalojimai.

Pateikė didelį ieškinį

Labiausiai nukentėjo R.Burneika – jis patyrė smegenų traumą. Be to, medikai aptiko žaizdų ir kraujosrūvų jam ant kaktos, akių vokų, smilkinio, peties, lūpų.

Advokato sūnus iš pradžių byloje buvo apklaustas kaip liudytojas. Tapęs įtariamuoju, jis atsisakė duoti parodymus.

R.Lilas jaunesnysis kaltinamas viešosios tvarkos pažeidimu, o jo svainis – viešosios tvarkos pažeidimu ir R.Burneikos sveikatos sutrikdymu ilgesniam nei 10 dienų laikotarpiui.

R.Burneika pateikė 40 tūkst. litų civilinį ieškinį neturtinei žalai atlyginti. N.Masaitis finansinių pretenzijų nereiškė.

Neblaivūs asmenys žaisti neturėtų

Sigitas Vaikšnys

Kauno sportinio pokerio asociacijos valdybos narys

„Su sportinio pokerio lošimo namais, esančiais Kęstučio gatvėje, bendradarbiaujame jau ne vienus metus.

Minimas konfliktas – išskirtinis. Negirdėjau, kad dar kartą tektų kviesti policiją.

Du į konfliktą įsivėlę jauni vyrai (R.Lilas ir A.Šova. – Aut.), kiek žinau, pokerio lošimo namuose lankėsi pirmą kartą.

Dažniausiai lankytojai elgiasi kultūringai, jokių problemų nekyla. Tiesa, kartais pasitaiko žodinių konfliktų. Nors ir nelošiama iš pinigų, prie kortų stalo sėdinčius žmones apima sportinis azartas.

Tačiau visuomet pavykdavo nuraminti lošimų dalyvius, niekas kumščių į darbą nepaleisdavo. Pasitaiko atvejų, kai per čempionatus po vienu stogu žaidžia net 300 žmonių.

Pagal taisykles oficialiose sportinio pokerio lošimo įstaigose negali žaisti nepilnamečiai, išgėrę asmenys.“

Įklampino advokatą ir prokurorus

Dėl sūnaus kivirčo pokerio namuose nemalonumai užgriuvo ir advokatą R.Lilą.

Specialiųjų tyrimų tarnybos agentai nustatė, kad R.Lilas, siekdamas padėti artimiems žmonėms, paprašė prokuroro Juozo Bagdonavičiaus paslaugos – perduoti butelį alkoholinio gėrimo savo kolegei Vidai Viduolienei. Ši prokurorė tuo metu vadovavo ikiteisminiam tyrimui dėl muštynių sportinio pokerio klube.

Tyrimą dėl pareigūnų kyšininkavimo ir papirkimo atliko Šiaulių prokurorai. Ją nagrinės Vilniaus apygardos teismas.

R.Lilas ir J.Bagdonavičius kaltinami papirkimu, o V.Viduolienė – kyšininkavimu.

J.Bagdonavičius neigia padėjęs gelbėti advokato sūnų.

„Pas mane į kabinetą atėjo R.Lilas. Advokatas po savo dukters vestuvių man atnešė butelį karčiosios. Advokatas manęs pagalbos neprašė“, – „Laikinajai sostinei“ tvirtino J.Bagdonavičius.

„STT bylą sufabrikavo. Absurdo teatras. Jeigu ir būsiu nuteistas, mano reputacijos tai nesuteps. Esu kaltinamas padaręs tik baudžiamąjį nusižengimą.

Mano sūnus taip pat buvo apkaltintas nepagrįstai – Ričardas užstojo barmenę, kurią necenzūriniais žodžiais iškoneveikė neva nuo jo nukentėjęs vyriškis“, – tvirtino advokatas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.