Vietoj ėjimo varžybų – bėgiojimas į teismus

Lietuvos lengvosios atletikos federacijos (LLAF) prezidentas Eimantas Skrabulis, nusprendęs, kad reikia kovoti ne tik su varžovais arenose, bet ir su savais teismuose, liko it musę kandęs, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Genovaitė Rafanavičienė

2014-03-22 08:24, atnaujinta 2018-02-15 05:22

Užuot padėjęs Sportinio ėjimo asociacijai siekti pergalių, LLAF prezidentas E.Skrabulis teismui apskundė jos vadovą Kastytį Pavilonį. Teismų maratonas truko beveik dvejus metus.

Taip E.Skrabulis nutarė atkeršyti už kritiką, užpernai kovą išsakytą interviu „Lengvaatlečių vadas – pats sau ponas“.

Piktinosi dėl pakeisto laiko

Tuomet K.Pavilonis piktinosi, kad 2012 metais – prieš pat olimpines žaidynes – buvo sutrikdytas joms besirengiančių ėjikų varžybų kalendorius.

Tai įvyko, kai LLAF nusprendė Lietuvos 20 kilometrų ėjimo čempionatą surengti ne tradiciniu laiku vasaros pradžioje Alytuje, o balandžio 21 dieną Birštone.

„Pirmą ir vienintelį kartą nuo 1922 metų buvo pakeistas čempionato laikas.

Jame dalyvauti turėję atsisakyti keli olimpiečiai neteko galimybės laimėti medalių, todėl jautėsi įskaudinti. Tai teisme patvirtino viena jų – Brigita Virbalytė.

Tokia situacija sukūrė galimybę gerokai silpnesnėms sportininkėms laimėti medalius, o jų treneriams pasigirti savo nuopelnais.Manau, toks neatsakingas sprendimas nusipelnė kritikos, kad panašūs dalykai nebesikartotų ir nemenkintų lengvosios atletikos prestižo. Pernai pagal masiškumą ją jau aplenkė plaukimas ir paliko ketvirtoje vietoje“, – kalbėjo K.Pavilonis.

Prašė priteisti 10 000 litų

Jis tikino, kad kaip Sportinio ėjimo asociacijos prezidentas ir Lietuvos trenerių profesinės sąjungos pirmininkas privalantis ginti trenerių, sportininkų, sporto aktyvo teises, todėl ir išsakė kritiką LLAF prezidentui.

Užuot atsakęs į kritiką, E.Skrabulis iškart pareiškė, kad K.Pavilonis paskleidė tikrovės neatitinkančius, jo garbę ir orumą žeminančius duomenis, ir paprašė teismo priteisti 10 tūkstančių litų.

LLAF vadovui nepatiko K.Pavilonio žodžiai, kad E.Skrabulis ir jam ištikimi treneriai savavališkai nustatė kitą Lietuvos ėjimo čempionato rengimo datą, ir tai papiktino ėjikus.

Taip pat buvo užsiminta apie norą perimti olimpinių loterijų veiklą ir išgelbėti bankrutuojančias savo verslo įmones.

Nuomonė nepažemino

Dukart šią bylą nagrinėjęs Alytaus rajono apylinkės teismas, taip pat Kauno apygardos teismas, priėmęs galutinę nutartį, nustatė, kad viešas asmuo K.Pavilonis apie kito viešo asmens E.Skrabulio darbą ir jo metodus paskelbė ne žinią, o nuomonę, kuri nelaikytina neetiška, nepadoria ar žeminančia garbę ar orumą.

Tad ir reikalavimas atlyginti neturtinę žalą netenkintinas.

E.Skrabulis teisme bandė įrodyti, kad jam nepriklauso nė viena bendrovė, kuri tuo metu būtų bankrutavusi.

Bet teismas iš Juridinių asmenų registro nustatė, kad E.Skrabulis nuo 2006 metų birželio 13 dienos iki 2012 metų balandžio 24 dienos buvo bendrovės „Cosma Invest“ pirmininkas, valdybos narys, o ji teisminių ginčų turėjo jau nuo 2009 metų rugsėjo.

2012 metų birželį bendrovei iškelta bankroto byla, o 2013-ųjų balandžio 30 dieną ji pripažinta bankrutavusi.

E.Skrabulis nuo 1993 metų yra Vokietijos bendrovės „Cosma Handelsgesellshaft mbH“ atstovybės Lietuvoje generalinis direktorius.

K.Pavilonio advokatas Vytautas Kucevičius nusistebėjo, jog pasijutęs įžeistas LLAF prezidentas nereikalauja K.Pavilonio atsiprašyti, o tiktai prašo priteisti 10 000 litų.

Priminė tarpusavio pagarbą

Teismas priminė, kad tarpusavio santykiuose viešieji asmenys, ypač vadovai, kuriems keliami didesni moralinio elgesio reikalavimai, turėtų vadovautis didesnės tarpusavio pagarbos etiketo standartais.

„Gaila, kad E.Skrabulis teismo posėdžiuose nepasirodė nė karto. Siuntė tik advokatą ir liudytojus.

Jie nepateikė jokių faktų, kurie galėtų pakeisti mano nuomonę apie LLAF prezidento darbą.

Manau, mes visi, lengvosios atletikos treneriai, vadovai, sportininkai, dėl šios sporto šakos, vadinamos karaliene, populiarumo privalome dirbti taip, kad nebijotume vienas kitam išsakyti problemų ir kritikos“, – sakė K.Pavilonis.

Visus ragino įsiklausyti

Lietuvos lengvosios atletikos rinktinės vyriausiasis treneris Aleksas Stanislovaitis, pasibaigus dviejų šios sporto šakos vadovų ginčui teisme, tvirtino, kad mūsų šalis labai maža, todėl kiekvienas privalo įsiklausyti į kito nuomonę: „Tik tada eisime į priekį.

Jei žmogus atiduoda visas jėgas šiai sporto šakai, tuomet ją gindamas gali ir pasikarščiuoti.

Sportinis ėjimas – labai sunki sporto šaka. O K.Pavilonis 54 metus jai atidavė kaip sportininkas ir treneris. Todėl tikrai nusipelno padėkos ir pagarbos savo nuomonei.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.