Pareigūnai bijojo, kad dėl D.Kedžio bylos taps atpirkimo ožiais

Vilniaus miesto apylinkės teismas antradienį toliau aiškinasi, ar buvę aukšti ir esami policijos pareigūnai galėjo, bet tikrai neužkirto kelio 2009 metų spalio 5-osios žudynėms Kaune.

Pareigūnų teismas.<br>D.Umbraso nuotr.
Pareigūnų teismas.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

Mar 25, 2014, 1:54 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 3:30 AM

Dėl piktnaudžiavimo pareigomis yra teisiami buvęs policijos generalinio komisaro pavaduotojas Visvaldas Račkauskas, buvęs Kriminalinės policijos biuro (KPB) viršininko pavaduotojas Tomas Ulpis ir iki šiol KPB dirbantys Emilijus Damukaitis, Dariušas Sinkevičius ir Vitalijus Vitkovskis.

Antradienį į teismą pirmą kartą atvyko Laimutės Stankūnaitės tėvai Tatjana ir Stasys Stankūnai. Jie ir jų dukra šioje byloje yra pripažinti nukentėjusiaisiais.

Teisme liudijo Policijos departamento (PD) Imuniteto valdybos viršininkas Donatas Malaškevičius. Jis teisme pasakojo, jog 2011 metų spalio 26 dieną sulaukė skambučio iš policijos generalinio komisaro Sauliaus Skvernelio.

Jis pasakė, kad prie jo buvo priėjęs žurnalistas Virginijus Gaivenis, jo klausinėjo keistų dalykų, apie tai, kad policijos pareigūnai žinojo apie D.Kedžio planus, bet nieko nedarė.

S.Skvernelis jam padiktavo žurnalisto telefono numerį ir paprašė išsiaiškinti. Paskambinęs V.Gaiveniui jis sužinojo tą patį – yra žmogus, kuris save vadina policijos slaptuoju agentu ir kuris pareigūnams dar iki žmogžudysčių buvo papasakojęs, kad D.Kedys ruošiasi iššaudyti jam nepalankius žmones.

Vėliau D.Malaškevičius susisiekė su Kauno tyrėja Audrone Gecevičiene. Ji Mindaugą Žalimą jau buvo apklaususi ir susipažino su itin svarbaus liudytojo parodymais. „Taip atsirado šita byla“, – kalbėjo D.Malaškevičius.

Kartą D.Malaškevičius matė ir patį M.Žalimą. Jis tada buvo atvežtas į Policijos departamentą, kur buvo sprendžiamas klausimas dėl jo apsaugos. „Tą žmogų aš tada mačiau pirmą kartą“, – sakė PD Imuniteto valdybos viršininkas.

Prasidėjus ikiteisminiam tyrimui, pasak D.Malaškevičiaus, kai kurie iš dabar esamų pareigūnų labai išgyveno dėl to, kas vyksta. Jie aiškino, kad tik vykdė aukštesnių vadų įsakymus, baiminosi, kad bus padaryti atpirkimo ožiais.

„Buvo tokių žinių, kad jie net gali sau kažką pasidaryti, todėl teko su jais kalbėtis, raminti“, – liudijo D.Malaškevičius.

Paklaustas, su kuo iš pareigūnų kalbėjo, D.Malaškevičius paminėjo dvi pavardes – D.Sinkevičiaus ir V.Vitkovskio. „Su V.Račkausku tikrai nekalbėjau“, – sakė liudytojas.

Pasak D.Malaškevičiaus, niekas pareigūnų nevertė liudyti prieš savo kolegas, nes ikiteisminis tyrimas buvo atliekamas kartu su prokuratūra.

Į teismą atvykę Stankūnai teisme kalbėjo apie planus pateikti teisiamiems pareigūnams civilinį ieškinį dėl neturtinės žalos atlyginimo, tačiau tai planuoja padaryti tik po nuosprendžio paskelbimo, jei pareigūnai bus pripažinti kaltais dėl  piktnaudžiavimo ir tarnybinių pareigų neatlikimo.

„Buvo įvykdyta žmogžudystė, tačiau jei buvo galima užkirsti tam kelią, bet nieko nebuvo padaryta, kad būtų išsaugota žmogaus gyvybė, tai dar baisiau. Šitos žmogžudystės mūsų gyvenimą pavertė pragaru, sugadinti mūsų, vaikų, anūkių gyvenimai, mes su žmona visą gyvenimą dirbome, mokėjome mokesčius, tikėjome, kad policija mus gina, bet ar dabar mes galėsime tikėti policija, kai tai aiškėja“, – kalbėjo S.Stankūnas.

„Kaip gali įvertinti sumą, kai nužudyta viena dukra ir vos išgelbėta kita. Iš žmogaus atimta viskas, kaip tai galima matuoti pinigais“, – apsiverkė T.Stankūnienė.

Moteris neabejoja, kad jei ne jos prašymas dukrai Laimutei naktį iš spalio 4-osios į 5-ąją likti namuose, tarp gyvųjų jau nebūtų abiejų dukterų. „Aš garantuoju, kad tas būtų nušovęs ir jas abi, ir anūkę“, – sakė T.Stankūnienė.

Prokuroras Arūnas Verenius teismui antradienį pateikė prašymą išplėsti kaltinimo ribas teisiamiems pareigūnams, nes bylą nagrinėjant teisme paaiškėjo naujų aplinkybių. Ar jis bus patenkintas, paaiškės per kitą teismo posėdį balandžio 1 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.