Dėl D.Kedžio žudynių teisiami pareigūnai niršo teisme

Buvęs policijos generalinio komisaro pavaduotojas Visvaldas Račkauskas, buvęs Kriminalinės policijos biuro (KPB) viršininko pavaduotojas Tomas Ulpis ir iki šiol biure dirbantys Emilijus Damukaitis, Vitalijus Vitkovskis ir Dariušas Sinkevičius antradienį teisme toliau aiškinosi dėl jiems pateiktų kaltinimų piktnaudžiavimu tarnyba ir tarnybinių pareigų neatlikimu.

Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

Apr 1, 2014, 2:55 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 11:16 PM

Nors visi teisiamieji jau yra davę savo parodymus, praėjusiame teismo posėdyje valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras Arūnas Verenius teismo paprašė kaltinimus papildyti, todėl teisiamiesiems vėl buvo suteiktas žodis.

V.Račkauskas ir toliau kaltu neprisipažįsta. Pasak jo, kaltinimų pakeitimai yra tik formalūs, nenešantys jokių teisinių pasekmių, tačiau jis su jais nesutinka, kaip ir su pirminiais jam pateiktais. Esą visi kaltinimai paremti neteisingais Mindaugo Žalimo parodymais.

„Visi kaltinimai ir kaltinamajame akte, ir papildyme yra paremti neteisingais M.Žalimo parodymais, kurie esą buvo suteikti T.Ulpiui. Jokio pagrindo netikėti T.Ulpiu neturiu, nes iškraipyti duomenis, kažką nutylėti ar nuslėpti jam nebuvo jokios prasmės. Aš kaltinamas tuo, kad kažko neišgirdau iš T.Ulpio. Gerbiamas prokurore, Jūsų kaltinimas su logika, sveiku protu niekaip nesueina“, - kalbėjo V.Račkauskas.

Jis taip pat sakė norintis atkreipti dėmesį į praėjusiame teismo posėdyje liudijusio Policijos departamento Imuniteto valdybos viršininko Donato Malaškevičiaus žodžius.

D.Malaškevičius paliudijo, kad generalinio policijos komisaro Sauliaus Skvernelio nurodymu susitiko su žurnalistu Virgijumi Gaiveniu, nors pats V.Gaivenis apie tokį susitikimą nekalbėjo.

M.Žalimas sakė, kad V.Račkausko pavardę jam liepė sakyti V.Gaivenis, esą jis per savo šaltinius Policijos departamente patikrins informaciją, ar V.Račkauskas dalyvaudavo svarbaus liudytojo ir policijos pareigūnų susitikimuose.

„Panašu, kad jie tą informaciją ir tikrino. Siekta ir pasiekta, kad V.Račkauskas stovėtų teisiamųjų suole ir aiškintųsi dėl to, ko nesu matęs ar girdėjęs, nors esu tuo kaltinamas. Kuo kaltinamas, pats nesuprantu, bet, matyt, tai žino prokuroras“, - ironizavo teisiamasis.

Stankūnų atvykimą į praėjusį teismo posėdį V.Račkauskas pavadino prokuroro cinizmu. „Ciniška yra atsivesti nužudytų žmonių tėvus, liepti jiems kalbėti. Jie mums juk jokių pretenzijų nepareiškė. Be to, nereikia pamiršti, kieno pastangomis nebuvo daugiau aukų, visus juos ėmėme saugoti, davėme instrukcijas ir daugiau pasikėsinimų nebuvo. Būčiau žinojęs nors vieną iš tų pavardžių, prisiimčiau atsakomybę 100 proc.“, - kalbėjo buvęs policijos generalinio komisaro pavaduotojas.

„Aš jokių nusikaltimų nedariau, jokių neteisėtų nurodymu nesu gavęs ar davęs“, - savo kaltę neigia ir T.Ulpis.

Buvęs KPB viršininko pavaduotojas pasišaipė, esą prokuratūra net nesugebėjo kaltinamajame akte nurodyti tikslios nusikaltimų padarymo vietos bei aiškino, dėl visko kalti prokurorai, kurie seserų skundus mėtė iš vieno kabineto į kitą, bet apie tai nesiteikė informuoti Policijos departamento.

„Tai šaudymas tuščiais šoviniais, noras parodyti, ko visai nebuvo. Tai jūsų agonija, prokurore“, - kaltinimus jam įvertino T.Ulpis.

„Jokios nusikalstamos veiklos aš nedariau“, - sakė E.Damukaitis. „Nieko nenusikaltau“, - trumpai kalbėjo ir D.Sinkevičius.

„Man tas kaltinamasis aktas atrodo absurdiškas. Su kaltinamuoju aktu nesutinku, jokios valstybei, savo žinybai, kitiems asmenims aš nepadariau, kaip ir nepadarė mano kolegos. Mes vykdėme savo pareigą įstatymų rėmuose. Tegul raudonuoja ir klaupiasi ant kelių tie, kurie iš tikro padarė tuos nusikaltimus, nuslėpė informaciją nuo mūsų“, - naujus kaltinimus įvertino V.Vitkovskis.

Kitas teismo posėdis numatytas birželio 27 dieną. Tądien, teisiamieji, jų gynėjai ir prokuroras sakys baigiamąsias kalbas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.