Iš posto išverstam A.Matoniui - ilgai ruošti spąstai

Užuomina apie valstybės paslaptį nepadėjo Algirdui Matoniui išsaugoti Kriminalinės policijos biuro vadovo pareigų. „Lietuvos rytas“ išsiaiškino, kokią paslaptį jis turėjo galvoje.

Patyręs kriminalistas A.Matonis nesuprato, kad prieš jį rengiama operacija.
Patyręs kriminalistas A.Matonis nesuprato, kad prieš jį rengiama operacija.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė, Arvydas Lekavičius

Apr 1, 2014, 8:55 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 11:31 PM

Kriminalinės policijos biuras (KPB) liko be vadovo. Pirmadienį policijos generalinis komisaras Saulius Skvernelis pasirašė įsakymą, kuriuo 29 metus ir 6 mėnesius policijos sistemoje išdirbusį 53 metų A.Matonį atleido iš pareigų už pareigūno vardo pažeminimą, rašo „Lietuvos rytas".

Jis neteko ne tik KPB viršininko posto, bet ir pareigūno pensijos, kuri būtų siekusi apie 3000 litų.

Antradienio vakarą „Lietuvos ryto" televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“ - pokalbis su generaliniu policijos komisaru Sauliumi Skverneliu.

Tikrinti niekas nenorėjo

Savo paaiškinime Imuniteto valdybai A.Matonis teigė buvęs priverstas neblaivus sėsti prie automobilio vairo, nes sužinojo svarbios informacijos, kurią turėjo nedelsdamas pranešti.

Policijos departamento Imuniteto valdybos viršininkas Donatas Malaškevičius vakar tikino, kad tai – tik bandymas išsisukti: „A.Matonis grindė tai būtinuoju reikalingumu – esą buvo gauta informacijos apie tam tikras žymias veikas, apie kurias jis norėjo pranešti. Tai jo pateikta versija.“

Ar A.Matonis tikrai turėjo svarbių žinių, kurias skubėjo pranešti, Policijos departamentas nepanoro tikrinti, nes savo paaiškinime KPB vadovas nenurodė, nei kam, nei kokią informaciją ketino pranešti.

„Vairavimas esant vidutinio girtumo, kaip nustatė Priklausomybės ligų centras, iš tikrųjų nepateisina jokios informacijos gavimo. Tokiu savo elgesiu jis ne tik pažemino policijos pareigūno vardą, bet ir tuo pat metu buvo sukelta didelė, reali grėsmė visuomenei“, – kalbėjo Imuniteto valdybos viršininkas.

Sekė aštuonias minutes?

Tarnybinį patikrinimą atlikęs Policijos departamentas neigė, kad su A.Matoniu bandė susidoroti jo vietą trokštantys užimti kolegos.

Pasak D.Malaškevičiaus, nenustatyta, kad šeštadienio vakarą į Bendrąjį pagalbos centrą paskambinęs asmuo būtų susijęs su nusikalstamu pasauliu, A.Matoniu ar jo aplinkos žmonėmis.

Anksčiau S.Skvernelis teigė, jog telefonu 112 paskambinęs asmuo pranešė apie įtartinai važiuojantį automobilį, vakar ši informacija buvo papildyta naujomis aplinkybėmis.

Esą doras sąžiningas pilietis, kaip jį pavadino D.Malaškevičius, ne tik pranešė apie galimai girtą vairuotoją, bet ir apie aštuonias minutes sekė jį, policijos pareigūnams nurodydamas važiavimo maršrutą.

Žadėjo slaptos informacijos

„Lietuvos rytui“ pavyko išsiaiškinti kai kurias tikras šios mįslingos istorijos aplinkybes.

Atrodo, kad A.Matonis pateko į kai kurių savo kolegų ir policijos informatoriais tapusių buvusių nusikaltėlių spąstus.

Tą šeštadienio vakarą A.Matoniui paskambino Druskininkuose gyvenantis slaptas policijos informatorius, buvęs Kauno nusikalstamo pasaulio šulas. Jis kriminalistų vadovą pakvietė susitikti – žadėjo suteikti labai svarbios informacijos.

Prašė sukompromituoti

Prieš kelerius metus A.Matonio vadovaujami kriminalistai buvo sulaikę šį kaunietį. Jam už žmogžudystes ir kitus sunkius nusikaltimus grėsė įkalinimas iki gyvos galvos.

Bet A.Matonio pavaldiniams pavyko įkalbinti kaunietį bendradarbiauti. Jis suteikė kriminalistams vertingos informacijos, padėjusios ilgiems metams įkalinti ne vieną nusikalstamo pasaulio veikėją, o pačiam kauniečiui už pagalbą teisėsaugai buvo skirta palyginti švelni bausmė.

Atlikęs bausmę kaunietis ir toliau bendradarbiavo su kai kuriais policijos pareigūnais, kuriuos labai palaikė kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotoju tapęs Andžejus Raginskis.

Jis savo ruožtu buvo laikomas ištikimu generalinio policijos komisaro S.Skvernelio žmogumi ir neslėpė ambicijų tapti KPB vadovu.

Maždaug prieš metus viename butų Vilniuje kaunietis susitiko su trimis KPB pareigūnais (pavardės žinomos. – Red.). Jau tuomet kriminalistai savo informatorių įkalbinėjo padėti sukompromituoti A.Matonį.

Pirmas bandymas tai padaryti buvo atliktas per pernai Druskininkuose vykusią miesto šventę. Pagal iš anksto parengtą planą kaunietis A.Matoniui perdavė voką.

Visą šį veiksmą slapta nufilmavo A.Matonį medžioję jo kolegos. Ketinta voko perdavimą vėliau susieti su neva perduotu kyšiu.

Bet šis sumanymas nepavyko.

Vėliau buvo nutarta, kad kaunietis policijos komisarą pasikvies į namus ir ten nugirdys.

Po kelių bandymų tai padaryti pavyko šių metų kovo 22 dieną.

Istorija – mažai tikėtina

Policijos informatorius primygtinai siūlė išgerti. Žadėtą slaptą informaciją buvęs nusikaltėlių šulas išdėstė, kai vyrai jau buvo išgėrę butelį.

A.Matoniui buvo pranešta, kad Klaipėdoje bręsta labai svarbūs įvykiai, kurie kažkiek primena Krymo okupacijos scenarijų.

Norint jiems užbėgti už akių esą būtina nedelsiant imtis skubių veiksmų.

Nors A.Matoniui papasakota istorija atrodė mažai įtikėtina, jis jau buvo pasimokęs iš kito informatoriaus – Mindaugo Žalimo – istorijos.

Tuomet nukentėjo pateiktos informacijos tinkamai neįvertinę keli A.Matonio kolegos, o ir pats kriminalistų vadovas vos išvengė baudžiamosios atsakomybės – buvo apklaustas kaip specialusis liudytojas.

Sekė, kol buvo sustabdytas

Nors ir išgėręs alkoholio, policijos komisaras nutarė važiuoti į Vilnių.

Tuo metu kelyje DruskininkaiVilnius informacijos apie išvažiavusį girtą kriminalistą laukė kitas slaptas policijos informatorius, taip pat buvęs nusikalstamo pasaulio veikėjas.

Jis savo automobiliu „Volvo“ ėmė sekti „Škoda Superb“, kurią vairavo A.Matonis. Dar neprivažiavus Valkininkų geležinkelio stoties, informatorius paskambino Bendruoju pagalbos telefonu ir pranešė apie įtartinai važiuojantį automobilį.

Komisaro automobilį jis sekė iki pat sostinės Vilkpėdės gatvės, ten A.Matonis buvo sustabdytas.

Vyriškis dar kelias minutes pasisukiojo įvykio vietoje ir nuvažiavo tik įsitikinęs, kad kelių patruliai įformino įvykį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.