Granata „Arui“ grasinęs kaunietis: „Maniau, kad puola banditai“

Antradienio rytą į Panevėžio miesto apylinkės teismą buvo atvežtas 49 metų kaunietis Saulius Karosevičius. Teismas jį leido suimti dviem mėnesiams.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Apr 8, 2014, 12:14 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 7:33 PM

S.Karosevičius praėjusį savaitgalį ant kojų sukėlė Lietuvos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ bei policijos pareigūnus, kai užsibarikadavo Antanašės kaime (Rokiškio r.) nuomojamame pastate ir pareiškė gyvas policininkams nepasiduosiąs. Tik beveik po paros granata ištrauktu žiedu nešinas S.Karosevičius, išbėgęs į lauką, rizikuojančių savo gyvybe pareigūnų buvo nuginkluotas.

Už gerą kadrą prašė cigarečių

„Vyrai, duokit cigarečių, kitaip gero kadro nebus“, – būriui prie teismo pastato susirinkusių fotografų ir operatorių ištarė konvojaus vedamas S.Karosevičius. Aukštaūgis vyriškis, vilkintis tais pačiais maskuojamųjų spalvų drabužiais, kuriais vilkėjo ir savaitgalį vykusios sulaikymo operacijos metu, visą laiką slėpė veidą ant akių užsimaukšlinęs kepurę su snapeliu.

Paklaustas, kodėl šeštadienį neįsileido į namus policijos pareigūnų, S.Karosevičius sakė manęs, kad jį puola banditai. Granatą, su kuria jis grasino susisprogdinti ir kurią vėliau, išbėgus į lauką, pareigūnai išlupo jam iš rankų, jis paaiškino tiesiog kažkada radęs.

Kad jo ginamasis neįsileido pareigūnų, nes supainiojo juos su banditais, patvirtino ir S.Karosevičiui valstybės skirtas panevėžietis advokatas Vytautas Kazlauskas.

S.Karosevičiui pateikti įtarimai dėl neteisėto disponavimo sprogmenimis bei šaunamuoju ginklu ir teisėtų policijos pareigūnų nurodymų nevykdymo bei grasinimo juos sužaloti.

Baudžiamasis kodeksas tam, kas panaudodamas ar grasindamas tuoj pat panaudoti fizinį smurtą pasipriešino valstybės tarnautojui ar kitam viešojo administravimo funkcijas atliekančiam asmeniui, numato laisvės atėmimą iki trejų metų, už neteisėtą disponavimą šaunamaisiais ginklais, šaudmenimis, sprogmenimis ar sprogstamosiomis medžiagomis – iki penkerių. S.Karosevičius taip pat įtariamas neteisėtu disponavimu narkotinėmis medžiagomis – kanapių auginimu Rokiškio rajone, tačiau šį ikiteisminį tyrimą atlieka Kauno apskrities VPK pareigūnai. Atvažiavusių pareigūnų neįsileido

Šeštadienio vakarą į didžiulį pastatą, kuriame kadaise buvo įsikūrusi Antanašės kaimo valgykla ir parduotuvė, atvyko Kauno policijos pareigūnai. Kaune atliekant ikiteisminį tyrimą buvo gauta informacijos, kad Rokiškio rajone gyvenantis kelis kartus teistas kaunietis S.Karosevičius augina kanapes, kurias vėliau išveža parduoti į Kauną. Pareigūnai atvyko turėdami orderį atlikti kratą ir planuodami sulaikyti kanapių augintoją. Tačiau išvydęs policininkus S.Karosevičius užsibarikadavo dalyje pastato, kuriame gyveno, ir pareiškė gyvas nepasiduosiąs. Jis turėjo granatą, šaunamąjį ginklą, pastate buvo ne vienas pilnas dujų balionas. Pastato langai grotuoti, įėjimą į vidų saugojo trejos durys.

Tą patį vakarą, 19 val. 55 min., buvo paskelbtas planas „Skydas“. Prie pastato, kuriame buvo užsidaręs kaunietis, suvažiavo visos specialiosios tarnybos, „Aro“ pareigūnai.

Gėrė kavą ir alkoholį

Su S.Karosevičiumi buvo pradėtos derybos. Pamainomis su juo derėjosi trys pareigūnai – iš „Aro“ rinktinės bei policijos. Bene daugiausia laiko su grasinančiu geriau nusižudyti, nei dar kartą už grotų patekti kauniečiu kalbėjosi Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojas Darius Žukauskas. Tai vienintelis Lietuvoje kriminalistas, du kartus tapęs „Metų sekliu“ už sėkmingą rezonansinių nužudymų tyrimą.

„Buvo pagrindinė užduotis – padaryti taip, kad situacija būtų išspręsta taikiai ir nereikėtų panaudoti jėgos. Galimybė jį neutralizuotiį buvo, tačiau pagrindinė užduotis buvo išsaugoti gyvybę. Be to, ten buvo ir balionai su dujomis, todėl įvykus sprogimui galėjo būti pridaryta daug žalos. Derybos vyko visą naktį, kitą dieną atvažiavo D.Žukauskas“, – kitą dieną po sėkmingai pasibaigusios operacijos pasakojo „Aro“ rinktinės vadas Viktoras Grabauskas.

D.Žukauskas pusę dienos su namo viduje užsidariusiu įtariamuoju gėrė šio vis išverdamą kavą bei stiprų alkoholį, nuolat kalbėjosi įvairiomis temomis, atnešė jam cigarečių. Retkarčiais kriminalistas pasitraukdavo nuo grotuoto lango, per kurį su juo bendravo S.Karosevičius, ir pasitardavo su netoliese stovinčiu būreliu „Aro“ ir policijos pareigūnų.

Nesiskyrė su granata

Kaip vėliau pasakojo operacijoje dalyvavę pareigūnai, S.Karosevičius buvo rimtai apsisprendęs nepasiduoti gyvas, prašė, kad jį pareigūnai nušautų, ir net buvo ant krūtinės bei kaktos nusipiešęs taikinį, parašęs atsisveikinimo laišką artimiesiems. Vienu metu jis buvo atsukęs ir dujų balionus. Negana to, įtariamasis nuolat nešiojosi kovinę rusišką granatą F1, kurios žiedą tai ištraukdavo, tai įstatydavo atgal.

Daugybės valandų derybos buvo bevaisės – pasiduoti vyriškis vis tiek nenorėjo. Psichologai ir pareigūnai matė, kad jo psichologinė būklė vis prastėja, o minties apie savižudybę jis neatsisako, todėl tarėsi pradėti šturmą.

Išplėšė granatą

Netikėta atomazga įvyko praėjus beveik parai nuo pareigūnų apgulties pradžios – sekmadienį, apie 15 val. 30 min. Netikėtai atsilapojo lauko durys, už kurių slėpėsi S.Karosevičius, ir vyriškis, spausdamas rankoje granatą, išbėgo lauk. Čia pat stovėjęs ir rūkęs D.Žukauskas čiupo jį už rankos, kartu su atbėgusiais netoliese stovėjusiais kitais pareigūnais parvertė įtariamąjį ant žemės ir nuginklavo. Granatą pareigūnai išlupo iš vyro rankų tik atlaužę pirštus.

Vėliau „Aro“ rinktinės vadas Viktoras Grabauskas patvirtino, kad S.Karosevičius į lauką išsinešė granatą ištrauktu žiedu. „Tai ginamoji granata, kurios skeveldros skrieja 200 metrų spinduliu. Jei ji būtų sprogusi, būtų nukentėjęs ne tik pats įtariamasis, bet ir aplinkui buvę pareigūnai“, – sakė V.Grabauskas.

„Aro“ rinktinės vadas savo pareigūnų priekyje dalyvavo grumtynėse su S.Karosevičiumi. Jų metu V.Grabauskui kažkas net trinktelėjo į veidą, tačiau rimtesnių sužalojimų ir pareigūnai, ir sulaikomas kaunietis išvengė.

Surakintas antrankiais S.Karosevičius buvo nuvestas į „Aro“ autobusiuką, čia jį apžiūrėjo visą laiką šalia incidento vietos budėję greitosios pagalbos medikai. Vėliau jis išvežtas į areštinę.

Sudegino dalį įkalčių

Po kauniečio sulaikymo patekę į pastato vidų pareigūnai pamatė, kad jis veltui laiko neleido. Paaiškėjo, jog būdamas apsuptas S.Karosevičius krosnyje sudegino džiovintas kanapes. Tačiau palėpėje buvo surasta dar žaliuojanti jų plantacija – kelios dešimtys vazonėlių su šiais augalais. Čia buvo įrengtas specialus apšvietimas ir kita įranga, palaikanti kanapėms auginti reikalingą temperatūrą ir drėgmę.

Visą laiką, kol vyko derybos su S.Karosevičiumi, saugiu atstumu būriavosi ir neįprastą vaizdą stebėjo vietos gyventojai. Jų teigimu, nors šiame kaime kaunietis gyveno jau keletą metų, mažai su kuo bendravo, gyveno uždarai. Nedideliame kambariuke jis gyveno vienas. Praėjusią vasarą pas jį buvo atvažiavusi moteris su 3 nedideliais vaikais. Tačiau pora kažko garsiai susiginčijo, ir moteris išvyko.

Didelis pastatas oficialiai priklausė S.Karosevičiaus seseriai. Vyriškis lyg ir planavo čia įkurti automobilių servisą, lauke aptvare augino sraiges. „Koks iš jų uždarbis – net tokia mašina nebūtų išėjusi“, – rodydami į po apsupto pastato langais stovintį žalios spalvos S.Karosevičiaus „Subaru Forester“, sakė vietiniai vyrai.

Įskundė kauniečiai?

Išgirdę, kad kaunietis įtariamas kanapių auginimu, Antanašės gyventojai spėliojo, kad jas vyriškis galėjo auginti po visu pastatu įrengtame didžiuliame belangiame rūsyje. Žmonės prisiminė, kad jis itin nenorėjo, kad kas nors pas jį lankytųsi ar net vaikščiotų apie pastatą. Tiesa, prieš kurį laiką vietos bibliotekai jis atnešė ir padovanojo maišą įvairių knygų.

Vienas jaunuolis pasakojo šiek tiek daugiau pabendraudavęs su S.Karosevičiumi. Todėl šeštadienio vakare, sužinojęs, kad jis užsibarikadavęs pastato viduje, jam paskambino į mobilųjį telefoną. Atsiliepęs kaunietis paaiškino, kad jį kažkas Kaune pareigūnams įskundė, tačiau pasiduoti sakė neketinantis, o į vėlesnius skambučius nebeatsakinėjo.

Biografija – spalvinga

S.Karosevičius galbūt už grotų atsidurti nenorėjo, nes nelaisvės skonis jam gerai pažįstamas. Jis kelis kartus teistas  ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje.

Iki 2003 metų jis turėjo Taparausko pavardę, tačiau vėliau ją pasikeitė į Karosevičiaus. Tiesa, užsienyje jis prisistatydavo ir Artūru Survila.

2006 metų lapkritį Interpolo kanalais ieškotas su nusikalstama Kauno „daktarų“ grupuote siejamas S.Karosevičius iš Lietuvos buvo perduotas Belgijos pareigūnams.

Jis buvo ieškomas pagal Belgijoje išduotą Europos arešto orderį. Jame teigiama, kad kaunietis įtariamas penkių nusikalstamų veikų padarymu: dokumentų suklastojimu ir suklastotų dokumentų panaudojimu, automobilių identifikavimo numerių neteisėtu sunaikinimu ir pakeitimu, nusikalstamu būdu įgytų daiktų slėpimu, dalyvavimu nusikalstamos grupuotės veikloje bei netikros pavardės viešu panaudojimu.

Belgijos pareigūnai nustatė, kad S.Karosevičius bei jo bendrai veikė Belgijoje ir Vokietijoje. Gaujos nariai vogė automobilius, paskui juos perdažydavo, o dar vėliau juos transportuodavo į Lietuvą. Belgijos teisėsaugininkų Generalinei prokuratūrai atsiųstame rašte teigiama, kad S.Karosevičiui inkriminuojami nusikaltimai siejami su ne viena dešimtimi automobilių. Kaunietis taip pat buvo įtariamas padirbinėjęs įvairias sutartis, banko dokumentus.

2006 metų rudenį S.Karosevičius su dar keliais kauniečiais buvo sulaikytas Kaune. Į pagalbą kriminalistai pasitelkė „Aro“ pareigūnus, nes įtariamieji buvo siejami su daugelį metų laikinojoje sostinėje veikiančia „daktarų“ grupuote.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.