Įtariamasis dembaviškės sudeginimu žmoną mušė dėl sekso telefonu

Panevėžio miesto apylinkės teismas pagaliau atvertė baudžiamąją bylą, kurioje 33 metų panevėžietis Julius Jakubaitis kaltinamas prieš 8 metus apvogęs alaus barą, o pernai namuose sumušęs savo 30-metę žmoną. Moteriai nuo sutuoktinio smūgių net lūžo nosis.

Teisiamojo J.Jakubaičio artimieji teisme kėlė šurmulį, todėl teisėjas juos įspėjo pašalinsiąs iš salės.<br>R.Stundžienės nuotr.
Teisiamojo J.Jakubaičio artimieji teisme kėlė šurmulį, todėl teisėjas juos įspėjo pašalinsiąs iš salės.<br>R.Stundžienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

2014-04-10 16:44, atnaujinta 2018-02-14 18:13

Ranką prieš savo vaiko motiną J.Jakubaitis pakėlė pernai, rugsėjo 12 dieną. Praėjus kiek daugiau nei savaitei jis buvo sulaikytas kartu su 22 metų Deividu Antanaičiu dėl 17-metės Dembavos gyventojos pagrobimo, išžaginimo ir sudeginimo. Šio rezonansinio nusikaltimo tyrimas dar nebaigtas.

Trečias kartas nemelavo

Ketvirtadienį teismo procesą dėl žmonos sužalojimo ir apvogto alaus baro pagaliau pavyko pradėti. J.Jakubaitis šįkart buvo atvežtas iš Valstybinės teismo psichiatrijos tarnybos Utenos ekspertinio skyriaus. Utenoje J.Jakubaičiui atliekama psichiatrinė ekspertizė, kurią skyrė dembaviškės nužudymo bylą tiriantys pareigūnai.

Prieš tai į du numatytus teismo posėdžius Panevėžyje J.Jakubaitis nebuvo atvežtas, nes Utenos ekspertinis skyrius negavo pranešimo apie būtinybę jį atvežti į teismą.

Šįkart  teismo posėdis ne tik įvyko, bet per mažiau nei porą valandų buvo išnagrinėta visa baudžiamoji byla – apklaustos nukentėjusiosios, pora liudytojų, kaltinamasis, baigiamąsias kalbas pasakė prokurorė ir J.Jakubaičio gynėja.

Į barą – pro langą

Pernai rugsėjį pareigūnams sulaikius J.Jakubaitį po kraupaus dembaviškės nužudymo, Kriminalistinių tyrimų centro daktiloskopinio tyrimo duomenų registre buvo patikrinta, ar jo pirštų atspaudai nesutampa su ankstesniuose nusikaltimuose paliktais neidentifikuotais pirštų atspaudais.

Tuomet ir paaiškėjo, kad J.Jakubaičio pirštų antspaudų policijos ekspertai buvo aptikę dar 2005 metų spalį, apžiūrėdami apvogtą alaus barą Vilties gatvėje.

Paaiškėjo, kad tuomet 25 metų J.Jakubaitis įsibrovė į pirmame daugiabučio namo aukšte esantį alaus barą. Iš jo panevėžietis ištempė kasos aparatą su jame buvusiais 150 litų, išsinešė ir apie 40 pakelių cigarečių.

Teisme liudijusi dabar jau nebeveikiančio alaus baro savininkė sakė, kad baras buvo apvogtas šeštadienį, vidurdienį. Apie 13 val. ji su dukra bei žentu užrakino barą ir nuvažiavo pirkti televizoriaus. Maždaug po valandos grįžę rado išlaužtą plastikinio lango rėmą, o viduje pasigedo kasos aparato bei cigarečių. Nuostolį moteris įvertino 750 litų. Tokią sumą ji nurodė ir teismui pateiktame civiliniame ieškinyje.  

Teisme apklausiamas J.Jakubaitis kaltas dėl vagystės neprisipažino. Jis tvirtino, kad tuo metu gyveno maždaug už puskilometrio, Liepų alėjoje. Vyriškis esą užeidavo į daugiabutį, kuriame veikė baras, nes ten gyveno jo draugas. „Esu ir į tą barą užėjęs – alaus pirkęs, cigarečių", – teigė teisiamasis. Teisėjo paklaustas, kaip galėtų paaiškinti, kad jo pirštų atspaudų atrasta ir ant išlaužto lango vidinio, ir išorinio rėmo, J.Jakubaitis spėliojo, gal kada netyčia atsirėmęs anksčiau lankydamasis tame bare. 

Kivirčas - dėl sekso telefonu

J.Jakubaitis  teisme neprisipažino kaltas ir dėl savo žmonos sužalojimo. Jauną moterį sutuoktinis sumušė pernai, rugsėjo 12 dieną.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, naktį, apie 1 val., per konfliktą tarp sutuoktinių J.Jakubaitis kelis kartus smogė žmonai į veidą. Nuo smūgių jai net lūžo nosis. Tuo metu namuose buvo ir mažametis poros vaikas, tačiau smurtaujančio tėvo nematė, nes miegojo.

Teisme J.Jakubaičio žmona Gintarė teigė, kad sutuoktinis ją sumušė tarpusavio konflikto metu. Moteris apie 22 val. 30 min. grįžo iš darbo ir rado neblaivų sutuoktinį. Jai pasakius, kad skambino jo draugas, atliekantis bausmę įkalinimo įstaigoje, ir siūlė seksą telefonu, J.Jakubaitis įsiuto ir ėmė jai priekaištauti, visaip įžeidinėti. Moteris irgi nenusileido.

Pasak G.Jakubaitienės, konfliktui įsismarkavus, vyras jai į veidą  paleido rankoje laikytą žiebtuvėlį, paskui tampė už plaukų, smaugė, trenkė į veidą. Vėliau ekspertai nustatė, kad panevėžietei į veidą buvo trenkta 5 kartus, nuo smūgių lūžo nosies kaulai.

Pats J.Jakubaitis kaltės nepripažino nei ikiteisminio tyrimo metu, nei nagrinėjant bylą. Jis patvirtino, kad iš tiesų tą vakarą kilo konfliktas, nes jis žmoną įtarė neištikimybe. Tačiau žmonos jis nemušęs. Esą jiems abiem vakarojant prie žvakės, ši užgeso. Jis, norėdamas nuo lentynos paimti žiebtuvėlį, netyčia ranka užkliudė žmonos veidą.

„Bandžiau jos atsiprašyti, kad nenorėjau. Bet žmona blogai mane suprato. Aš galvojau, kad jau susitaikėm, bet atvažiavo policija", – aiškino teisme J.Jakubaitis. Teisėjo paklaustas, kodėl ekspertai rado kelių smūgių žymes ant moters veido, teisiamasis bandė spėlioti, kad girta žmona galėjo nugriūti tamsoje ir pati užsigauti.

Ir sakydamas baigiamąjį žodį J.Jakubaitis tikino teismą esąs nekaltas, priminė, kad jo žmona jau bausta už melagingus parodymus. „Du girti žmonės susipyko – kas dabar nustatys, kuris kaltas?" – teisinosi vyriškis. Beje, jis jau anksčiau yra teistas už žmonos sumušimą, dar kelis kartus tyrimas dėl smurto artimoje aplinkoje buvo nutrauktas sutuoktiniams susitaikius.

Šįkart G.Jakubaitienė atleisti sutuoktiniui neketina. Moteris teisme tvirtino norinti skirtis ir jau rengianti skyrybų dokumentus.

Valstybės kaltinimą palaikanti prokurorė teismo prašė J.Jakubaičiui už vagystę ir smurtą šeimoje skirti 3 metų 9 mėn. laisvės atėmimo bausmę.

Nuosprendis bus skelbiamas balandžio pabaigoje.

Teisėjas žadėjo išvyti iš salės

Teismo procesą stebėjo ir J.Jakubaičio artimieji – broliai ir motina. Jie nuo žurnalistų slapstėsi ne ką mažiau nei pats teisiamasis.

Pastarasis veidą dangstėsi striukės gobtuvu, o vienas jo brolių į teismo salę atėjo užsimaukšlinęs ant veido juodą trikotažinę kaukę. Atsisėdę salės gale, artimieji bandė kalbinti už stiklo pertvaros sėdintį J.Jakubaitį, pusbalsiu replikavo ir apsiramino tik teisėjo įspėti, kad bus pašalinti iš salės.

Sudeginta bagažinėje

Neaišku, kokių gynybos versijų J.Jakubaitis prikurs vėliau, kai bus teisiamas dėl kito itin visuomenę sukrėtusio nusikaltimo – 17-metės dembaviškės pagrobimo, išžaginimo ir sudeginimo.

Praėjus 9 dienoms po smurto prieš žmoną, 2013 metų rugsėjo 21 dienos popietę J.Jakubaitis buvo sulaikytas netoli Panevėžio. Po to, kai tos pačios dienos rytą miškelyje netoli Velžio buvo rastas sudegęs automobilis, o jo bagažinėje – 17-metės merginos iš Dembavos palaikai.

Prieš tai ši mergina kelis kartus skambino Bendruoju pagalbos centro telefonu, pranešė, kad yra vežiojama automobilio bagažinėje dviejų nepažįstamų vyrų, kurie ją pagrobė autobusų stotelėje ir išprievartavo. Kelis kartus nutrūkdavęs pokalbis tęsėsi apie pusvalandį. Pabaigoje Evelina pasakė, kad jaučia dūmų kvapą ir ėmė kosėti. Paskui viskas nutilo.

Merginos buvimo vietos BPC nepavyko nustatyti. Nors ieškoti pagrobėjų automobilio buvo išsiųsti keli policijos ekipažai, paieškos buvo nesėkmingos. Tik maždaug po valandos buvo pranešta apie Velžio seniūnijoje, netoli Keravos kaimo, miškelyje degantį automobilį. O jame ir buvo rastas 17-metės kūnas.

Tą pačią popietę skirtingose vietose netoli Panevėžio policijos pareigūnai sulaikė J.Jakubaitį ir 22 metų Deividą Antanaitį, įtariamus šiuos nusikaltimu.

Byloje yra duomenų, kad abu įtariamieji nusikaltimo dieną vartojo narkotikų. Abu jauni vyrai neigia prievartavę septyniolikmetę, o paskui sudeginę savo auką. Jie kaltę verčia vienas kitam.

Prieš kelis mėnesius abiem įtariamiesiems buvo paskirta stacionari psichiatrinė ekspertizė. Tai ne vienintelė ekspertizė, kurią skyrė bylą tiriantys prokurorai. Jie kol kas neatskleidžia ir nekomentuoja, kaip sekasi tirti nepilnametės Dembavos gyventojos žiauraus nužudymo bylą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.