14 kartų teistas banditas į senolės apiplėšimą įvėlė ir 16-metį

Už paauglės išžaginimą neseniai 5 metų laisvės atėmimo bausme nuteistas 45 metų panevėžietis Saulius Morkvėnas, laisvėje laukdamas, kol įsiteisės šis nuosprendis, laiko veltui negaišo – naktį įsibrovęs apiplėšė 94-erių metų senolę. Šį nusikaltimą atskleisti padėjo prabudusi jo į nusikaltimą įtraukto šešiolikamečio sąžinė – vaikinas jau kitą rytą atėjo į policiją ir papasakojo apie apiplėšimą.

Policija mano, kad 14 kartų teistas recidyvistas Saulius Morkvėnas gali būti įvykdęs ne vieną nusikaltimą.<br>Panevėžio apskrities VPK nuotr.
Policija mano, kad 14 kartų teistas recidyvistas Saulius Morkvėnas gali būti įvykdęs ne vieną nusikaltimą.<br>Panevėžio apskrities VPK nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

2014-04-16 12:26, atnaujinta 2018-02-14 14:47

Senutę užpuolė naktį

Klaipėdos gatvėje gyvenanti 94 metų panevėžietė buvo apiplėšta balandžio 11-osios naktį. Apie 1 val. nakties privataus namo dalyje gyvenančią senutę prikėlė dūžtančių lango garsai.

Pro langą į vidų įlipo du nepažįstami vyriškiai. Vyresnysis pargriovė šeimininkę ant grindų ir reikalavo aukso, grasino nužudyti. Išgirdęs, kad ji aukso neturi, pareikalavo duoti pinigų. Išsigandusi garbaus amžiaus moteris parodė, kur laiko pinigus – 400 litų. Juos pasiėmę, įsibrovėliai pasišalino.

Atsitokėjusi nuo išgąsčio, senutė apie apiplėšimą pranešė dukrai, o ši paskambino policijai. Panevėžio policijos Smurtinių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl plėšimo, tačiau duomenų apie įtariamuosius turėjo mažai.

Prabudo paauglio sąžinė

Tyrimas sparčiau į priekį pajudėjo jau kitą rytą – į policijos komisariatą atėjo 16-metis panevėžietis ir prisipažino naktį dalyvavęs apiplėšime. Paauglys papasakojo, kad mieste susipažino su vyriškiu, kuris pasiūlė užsidirbti pinigų.

Norėdamas užsidirbti, vaikinukas sutiko nepažįstamajam padėti. Mamai dirbant naktinėje pamainoje, jis vėlų vakarą išėjo iš namų ir susitiko su nauju pažįstamu, kurio nei vardo, nei pavardės nežinojo. Ką reikės daryti, vaikinui vyras taip pat nesakė.

Po apiplėšimo vyras 16-metį parsivedė namo, davė 100 litų ir liepė tylėti, kitaip grasino užmušti. Vaikinukas matė, kaip vyras surinko nusikaltimo įrankius – laužtuvą, striukes, batus, pirštines ir paslėpė konteineriuose prie daugiabučio namo.

Supratęs, kad tapo plėšiko bendrininku, nepilnametis išsigando, jį sukrėtė žiaurus vyriškio elgesys su senute. Anksčiau teistas 16-metis, kurio teistumas dar neišnykęs, nusprendė apie nusikaltimą pranešti pareigūnams ir jau kitą rytą pats atėjo į policiją.

Išklausę jo pasakojimą, tą pačią dieną pareigūnai prie paauglio nurodytų daugiabučių šiukšlių konteineriuose iš tiesų rado paslėptus nusikaltimo įrankius.

Netrukus kriminalistai nustatė ir įtariamąjį – recidyvistu pripažintą, anksčiau 14 kartų už sunkius nusikaltimus teistą 45 metų Saulių Morkvėną.

Pareigūnai sutiko šį vyrą išeinantį iš namų. Bandydamas išvengti sulaikymo, jis prisistatė svetimu vardu ir pavarde, bet policininkų apgauti jam nepavyko. Jis buvo sulaikytas, o po dviejų parų Panevėžio miesto apylinkės teismas įtariamajam skyrė kardomąją priemonę – suėmimą 3 mėn.

Manoma, kad įtariamasis S.Morkvėnas galėjo padaryti ir daugiau panašių nusikaltimų, todėl policija prašo panevėžiečių, tapusių jo aukomis ir atpažinusių užpuoliką, darbo valandomis atvykti į Panevėžio aps. VPK Smurtinių nusikaltimų tyrimo skyriaus 103 arba 111 kabinetus Panevėžyje, Tulpių g. 60, arba paskambinti tel.: (8 45) 503 068, 503 213.

Ką tik nuteistas už išžaginimą

Senutės apiplėšimu įtariamas S.Morkvėnas jau netrukus turėjo iškeliauti į pataisos namus už kitą brutalų nusikaltimą.

Balandžio 1 dieną jam Panevėžio miesto apylinkės teismas skyrė 5 metų laisvės atėmimo bausmę už nepilnametės seksualinį prievartavimą ir žaginimą. Tiesa, nuosprendžio išklausyti S.Morkvėnas neatvyko ir netrukdomas džiaugėsi laisve, kol nuosprendis dar neįsiteisėjęs.

Septyniolikametė Panevėžio rajono gyventoja jo auka tapo 2012 metų sausio 1-osios naktį. Vieno kaimo bendruomenių namuose per Naujųjų sutiktuves S.Morkvėnas nepilnametę jėga ištempė iš šokių salės ir įgrūdo į nuošaliau stovėjusį savo pažįstamo automobilį, kurio raktelius buvo pasiskolinęs. Panevėžietis, užrakinęs automobilio dureles, grasinimais ir fizinius smurtu merginą privertė prieš jos valią tenkinti jo lytinę aistrą.

Dėl šio nusikaltimo sulaikytas S.Morkvėnas kaltės nepripažino, tvirtino, kad nepilnametė su juo lytiškai santykiavo savo valia ar netgi už pinigus. Tačiau teismas šia jo gynybos versija nepatikėjo ir pripažino kaltu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.