Policininkas įkaušusį paauglį auklėjo daužydamas ir smaugdamas

Visagine sužvėrėjęs policininkas daužė ir smaugė penkiolikmetį tol, kol jis vos neužduso. Taip, anot nepilnamečio tėvų, neuniformuotas ir neblaivus pareigūnas mėgino sulaikyti netoli muštynių vietos einantį paauglį, praneša „Lietuvos ryto“ televizija.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 24, 2014, 6:45 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:09 PM

Vėliau išsiaiškinusi, kad vaikinas muštynėse nedalyvavo, policija iškvietė tėvus jo pasiimti. Pamatę kruviną, su smaugimo žymėmis ant kaklo sūnų, tėvai puolė ieškoti teisybės, tačiau Visagino policininkai priėmė pareiškimą tik po to, kai įsikišo juos kuruojantys Utenos pareigūnai.

Vaikų teisių specialistai sako, kad pareigūnai keliskart pažeidė vaiko teises – apklausė jį be psichologo ar vaikų teisių specialisto, nesuteikė pagalbos ir nedelsdami apie sulaikymą nepranešė tėvams.

„Imkit vaiką ir eikit namo“

Penkiolikmetis pasakoja, kad paryčiais su drauge ėjo namo. Prie darželio jį netikėtai užpuolė nepažįstamas vyriškis. Vėliau paaiškėjo, kad tai policijos pareigūnas.

„Jis ant manęs buvo atsisėdęs, su keliu prispaudęs prie žemės, su rankom daužė, dusino, smaugė labai stipriai. Galvojau viskas, pribaigs mane jau. Kai policija mane suėmė, net lengviau pasidarė, kad jo nebėra netoliese“, – pasakoja paauglys.

Jo tėvai praėjus kelioms valandoms po užpuolimo nufotografavo smurto žymes. Ryškios mėlynės matyti iki šiol.

Netoli darželio, kur buvo užpultas nepilnametis, vyko muštynės. Paauglys spėja, kad neuniformuotas pareigūnas jį puolė daužyti pamanęs, jog jis dalyvavo muštynėse. Vėliau nepilnametis buvo nuvežtas į policiją.

„Buvo atimtas telefonas, prašiau paskambinti tėvams, laikė gal tris valandas, tik tada paskambino“, – prisiminė vaikinas.

„Man policija paskambino: „Jūsų vaikas sulaikytas nepilnametis, pripūtė 0,98 promilės, turit atvažiuoti paimti.“ Kai aš atvažiavau į komisariatą, visi buvo linksmi, pamačiau, kad mano vaikas sumuštas. Kai paklausiau, kodėl mano vaikas sumuštas, buvo atsakyta, kad kažkur ten vyko muštynės. Sakau: „Tai mano vaikas dalyvavo?“ Jie atsakė: „Ne, pretenzijų jokių vaikui niekas neturi. Imkit vaiką ir eikit namo“, – prisiminė penkiolikmečio mama Renata Čaban.

Pasak jos, Visagino policininkai atsisakė priimti pareiškimą dėl sūnaus sumušimo. Moteris nuvedė paauglį į polikliniką, kad apžiūrėtų medikai ir paskambino Utenos policijai, klausdama, ką jai daryti. Netrukus atvažiavo policininkai.

„Ekipažo, kuris atvažiavo, pareigūnai pasakė, kad čia pareigūnas sumušė, tada supratau, kame čia reikalas, kodėl jie nenorėjo priimti to pareiškimo. Aš vėl pradėjau skambinti į Uteną, klausti, kaip viską daryti. Mes grįžom į komisariatą, mus sutiko nekaip, pradėjo bėgioti, tardytojas pradėjo kviesti budintį, budintis pradėjo bėgioti, sprendė, ar priimti pareiškimą, ar ne“, – sakė R.Čaban.

Paauglio tėvas Vladimiras Čaban pridūrė: „Tardytojas Maksimas, kuris priiminėjo pareiškimą, maždaug taip reagavo: „Na, sumušė, na, ką dabar?“ Šmaikštauja, čia juokinga, matot. Sudaužyt žmogų, juokinga.“

Pažeidė vaiko teises

Rašydami pareiškimą tėvai sako iš tyrėjo išgirdę, kad jų sūnų sumušė kriminalistas Andžejus Gurskis. Tačiau pareiškimą priėmęs policininkas, anot tėvų, stengėsi ne išsiaiškinti įvykio aplinkybes, o įbauginti tėvus, nes sulaikytas paauglys buvo neblaivus: „Mums teisiai šviesiai buvo pasakyta – tas pareigūnas paleistas namo. Mes taip ir supratom, kad išsimiegoti paleistas.“

Istoriją išgirdusi vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė sakė, kad policija nepilnamečio teises pažeidė net kelissyk. „Nustačius, kad tai yra nepilnametis, iš karto reikia nedelsiant informuoti vaiko tėvus. Nes tik tėvai yra įstatyminiai atstovai, arba globėjai, jeigu yra. Visada apklausiant reikalingas arba vaiko teisių specialistas, arba psichologas“, – pastebėjo E.Žiobienė.

Visagino policijos vadas paaiškinti, kodėl jo pavaldinys galėjo mušti paauglį, nepanoro.

„O tai kažkoks pasiaiškinimas buvo paimtas iš pareigūno Gurskio? Kol kas aš nematau prasmės, bus ikiteisminis tyrimas, nustatys, kad jis tikrai kaltas kažkuria prasme, bus pradėtas tarnybinis patikrinimas“, – sakė Visagino policijos viršininkas Jonas Cicėnas.

Smurtu prieš paauglį įtariamo pareigūno komisariate rasti nepavyko. Vis dėlto jis greičiausiai neišsisuks, nes pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl valstybės tarnautojo piktnaudžiavimo. Policininkui gresia iki 4 metų nelaisvės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.