H.Daktaro teisme – diskusijos dėl Mongolo: gyvas ar miręs

Kalėti iki gyvos galvos nuteisto 57-erių Henriko Daktaro skundą nagrinėjantis Apeliacinis teismas nusprendė apklausti keletą papildomų liudytojų. Nuteistojo advokatas Kristupas Ašmys buvo prašęs apklausti net 20 liudytojų.

Henrikas Daktaras ir Egidijus Abarius.<br>V.Balkūno nuotr.
Henrikas Daktaras ir Egidijus Abarius.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė

Apr 30, 2014, 12:19 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 10:49 AM

Teismas nusprendė apklausti ekspertą, kuris atliko beveik prieš 20 metų nužudyto Arvydo Mučinsko, pravarde Mačialka, palaikų ekspertizę.

Tuomet nužudytajam buvo 29 metai, o ekspertai nustatė, kad mirties metu jam buvo 46-eri.  Nors H.Daktaras dėl jo nužudymo buvo išteisintas, jis mano, kad jam galėjo būti pakištas kažkas kitas“, – pateikęs šį prašymą kalbėjo K.Ašmys.

Ekspertas tvirtino, kad nustatant lavono amžių galima 5 metų paklaida. „Kiek metų reikia vartoti narkotikus, kad kaulai pasentų 20 metų?“ – domėjosi H.Daktaras. Ekspertas atsakė, jog narkotikų vartojimas žmogaus kaulams jokios įtakos neturi.

Paaiškinti, kodėl tiriant A.Mučinsko kūną buvo padaryta tokia didelė paklaida, liudytojas negalėjo, nes mirusiojo amžių nustatė jo kolega, o jo darbas buvo ištirti, ar prieš mirtį būta kaulų lūžių.

Toliau teismas aiškinosi H.Daktaro giminaičio Rimanto Ganusausko, pravarde Mongolas, nužudymo aplinkybes. Nors Daktarų grupuotės nariai yra pasakoję, kad Mongolas buvo nužudytas 1993 metų pabaigoje, o jo kūnas užkastas, palaikų nerasta iki šiol.

Apie to meto Kauno įvykius teisme pasakojo buvę Kauno policijos Organizuotų nusikaltimų tyrimo tarnybos (ONTT) komisarai Zenonas Rimša ir Artūras Tepelys. Savo versijas apie Mongolo nužudymą jie buvo pateikę televizijos laidoje „Mafijos kronikos“. Televizijoje buvę komisarai svarstė, kad R.Ganusauskas galėjo būti susijęs su žudynėmis „Vilulos“ kavinėje, dėl ko galbūt buvo nužudytas ir pats.

Kauno ONTT tuo metu nebuvo padėjusi tyrimo nei dėl Mongolo dingimo, nei dėl jo nužudymo.

A.Tepelys prisiminė, jog paskutinį kartą R.Ganusausko automobilį persekiojo Kaune, Savanorių prospekte,tačiau jis tąkart paspruko. „Paskui jis dingo kaip į vandenį“, – teigė buvęs pareigūnas. Tuo metu, kai Mongolas dingo be žinios, jo paiešką buvo paskelbusi Palangos policija.

A.Tepelys neabejojo, kad tuo metu R.Ganusauskas Kaune turėjo daug priešų. Buvusio pareigūno žiniomis, jis buvo subūręs narkomanų grupuotę, kuri darė spaudimą net policijos pareigūnams.

Buvęs komisaras prisiminė, kad į jo namus buvo atvykę du augaloti vyrai ir kvietė pasikalbėti, nes tuo metu policija Kaune buvo uždraudusi šaudyti. „Grupuotė buvo rimta ir pasiruošusi kariauti“, – prisiminė A.Tepelys. Dėl „Vilulos“ žudynių tyrimas tebetęsiamas.

Iki šiol yra liudytojų, kurie Mongolą esą matė gyvą net ir pasklidus žinioms apie jo nužudymą.

H.Daktaro motina Jadvyga Daktarienė įsitikinusi, kad Mongolas iki šiol tebėra gyvas, o jei ir nužudytas, H.Daktaras to tikrai nepadarė.

„Jis tikrai nežudė pusbrolio. Nuo vaikystės jie labai gražiai bendravo“, – pasakojo J.Daktarienė. Ji įsitikinusi, kad Mongolas slapstosi ir vieną dieną tikrai atsiras. „Henriko pusbrolis Ričardas taip pat atsirado po aštuonerių metų ir dabar gyvena Vilniuje, nors buvo kalbama, kad jis dingęs“, – kalbėjo palaikyti sūnaus į teismą atvykusi motina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.