Telšiškės košmaras: vaikinas merdėjo, o 112 niekas neatsiliepė

Telšiuose gyvenanti moteris kasdien prisimena košmarą, kurį teko patirti prieš porą savaičių. Ramų šeštadienio vakarą jos dėmesį patraukė triukšmas už lango – keli jaunuoliai prie Telšių „Atžalyno“ mokyklos mušė vieną vaikiną. Suvarę peilį aukai į kūną žudikai pasišalino. Vietos gyventojai bandė padėti sunkiai sužalotam vaikinui, tačiau 1994 metais gimusio telšiškio A.D. gyvybė užgeso.

Daugiau nuotraukų (1)

Skaistė Sadonytė („Telšių žinios“)

Apr 30, 2014, 11:18 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 10:50 AM

Nusikaltimo liudininkė neranda atsakymo į klausimą, kodėl jai tą šiurpų vakarą nepavyko iškviesti pagalbos bendruoju pagalbos telefonu 112.

Išgirdo riksmus

Skaitytojos vardo ir pavardės portalo tzinios.lt redakcija nusprendė neatskleisti jos pačios prašymu – moteris bijo nužudymu įtariamų asmenų keršto.

Balandžio 12-ąją, šeštadienį, apie 20 val. telšiškė per televiziją žiūrėjo serialą. Išgirdusi riksmus, moteris išbėgo į balkoną ir pamatė prie Telšių „Atžalyno“ pagrindinės mokyklos valgyklos langų dviejų ar trijų asmenų mušamą ir šaukiantį jaunuolį. Netoliese po beržu gulėjo kitas žmogus. Kaip paaiškėjo vėliau – gyvas nelikęs dvidešimtmetis. Dėl moters šauksmo visi asmenys išsilakstė. Liko vienintelis – ant žemės gulėjęs jaunuolis.

Į lauką išbėgo telšiškės žentas. Dar balkone skaitytoja pamatė pro šalį einantį vaikiną ir sušuko jam apversti prie beržo sukniubusį žmogų, kad jis nepaspringtų. Moteriai iš atminties nedyla to vaikino tarti žodžiai, „kad jam štiras suvarytas“.

Skaitytojos žentas užspaudė nukentėjusiajam žaizdą. Joje žiojėjo iki koto įdurtas virtuvinis peilis. Jaunuolis buvo be sąmonės, tačiau jo pulsas, skaitytojos teigimu, buvo juntamas.

Tuo metu įvykio liudininkė teigia nesėkmingai bandžiusi iškviesti pagalbą bendruoju pagalbos telefono numeriu 112: moteris sako skambinusi kelis kartus, tačiau ragelio niekas nekėlė. Telefone išlikęs paskutinis įrašas apie skambutį numeriu 112 nurodo laiką 21.02 val. Policija skelbia, jog nusikaltimas įvykdytas apie 21.20 val.

Skambino pakartotinai

Tada telšiškė kitu numeriu prisiskambino tiesiogiai Telšių greitosios medicinos pagalbos darbuotojams. Nesulaukusi atvykstančios pagalbos, apie įvykį informavo dar kartą.

Pašnekovė tvirtino, kad jos kaimynei numeriu 112 pavyko priskambinti, tačiau ragelis esą buvo pakeltas tik po ilgo laukimo.

Skaitytojos teigimu, pirmieji į nusikaltimo vietą atvyko policijos pareigūnai. Medikams apie įvykį moteris tikino pranešusi dar šviesoje, tačiau pagalbos sulaukta jau sutemus. Keblumų, pasak gyventojos, kilo ir norint įsivežti ratukus, nes teritorijoje buvo užtvaras.

Telšiškė sakė, kad prožektoriais kelią pasišvietę medikai pažiūrėjo į sužeisto vaikino akis ir kontatavo mirtį.

Papasakoti šią istoriją skaitytoja pasiryžo dėl dviejų priežasčių. Pirmoji, kad nepavyko prisiskambinti bendruoju pagalbos telefonu 112. Milijonus litų kainavusi sistema dėl savo trūkumų linksniuota jau ne sykį.

Šalies spaudoje ne kartą rašyta ir apie nesėkmingus bandymus iškviesti pagalbą šiuo numeriu.

Antroji priežastis – telšiškė ir jos kaimynai mieste nesijaučia saugūs. Žmogus nužudytas ir dar keli asmenys peiliu subadyti šviesiu paros metu.

Nužudymu įtariami asmenys Telšiuose, Plungės gatvėje, peiliu subadė du asmenis ir peiliu siautėjo tol, kol mirė žmogus. Ar nebuvo galima tam užkirsti kelio?

Įtariamieji policijai žinomi

Žiauriu nusikaltimu įtariami asmenys buvo sulaikyti tą patį vakarą. Visi jie buvo neblaivūs. Įtariamajam G.B. (gim. 1988 m.) nustatytas 1,55 prom. girtumas, rainiškiui T.V. (gim. 1990 m.) – 1,83 prom., rainiškiui M.R. (gim. 1994 m.) – 1,41 prom. ir V.P. (gim. 1991 m.) – 1,66 prom. girtumas. Pilietis T.V. paleistas į laisvę jau kitą dieną, likusieji trys sulaikyti.

Šie asmenys įtariami telšiškio A. D. nužudymu ir dar kelių jaunuolių sužalojimu.

Vietos žmonės kalba, jog pagrindinis šio nusikaltimo organizatorius – ne kartą teistas Telšiuose, Kalno gatvėje, gyvenantis G.B. (gim. 1988 m.). Pasakojama, jog jaunuolis prieš kelerius metus bandė nušokti nuo prekybos centro „Maxima“ stogo, neseniai buvo išvykęs į Angliją, ten galimai taip pat vykdė nusikalstamas veikas.

Operatoriaus balso reikia palaukti

Bendrojo pagalbos centro Organizacinio skyriaus vedėja Auksė Stoecklin teigia, jog skambučius iš Telšių gauna Bendrojo pagalbos centro Klaipėdos skyrius.

Jame nužudymo vakarą 20–21.30 val. dirbo 8 operatoriai, o 21–21.15 val. buvo gauti 107 skambučiai, tai yra po 13,4 kiekvienam operatoriui per 15 min.

„Šie skaičiai rodo, kad operatoriai buvo užimti.

Tokiais atvejais gali tekti šiek tiek palaukti, kol operatorius atsilieps.

Tačiau jei skambinantis asmuo nelaukia, padeda ragelį ir vėl skambina, tuomet jis patenka į skambinančiųjų (laukiančių, kol vienas iš operatorių baigs pradėtą pokalbį ir atsilieps į naują skambutį) eilės pabaigą, tad yra tikimybė, kad gali įvykti taip, jog žmogus, nuolat bandydamas iš naujo, ilgai neprisiskambins“, – tvirtino A.Stoecklin.

Bendrojo pagalbos centro Organizacinio skyriaus vedėja, paklausta, kelintą valandą užregistruotas pranešimas apie Telšiuose įvykdytą nusikaltimą, atsakė: „Dėl minėto įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas. Informacija, susijusi su įvykiu, be prokuroro ar ikiteisminį tyrimą atliekančio pareigūno leidimo neteikiama.“

Taip pat pridūrė, jog tik žinant konkretų telefono numerį galima patikrinti, kelis kartus iš jo buvo skambinta, kiek kartų neatsiliepta ir kiek laiko neatsiliepta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.