Dėl kryžiaus Palangos verslininkas sėdo į teisiamųjų suolą

Prieš teismą stojo Palangos verslininkas, kaltinamas kirviu nukirtęs kryžių ir kurstęs religinę nesantaiką, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

2014-05-13 07:41, atnaujinta 2018-02-14 00:40

Prieš metus į Klaipėdos apylinkės prokuratūrą kreipėsi Vyskupų konferencija. Kartu su pareiškimu buvo atsiųstos ir trys nuotraukos, publikuotos viename socialiniame tinkle.

Vienoje jų – kažkur prie belapių medžių stovintis medinis kryžius, o šalia vyras su kirviu, antroje – tą kryžių kertantis vyras, trečiojoje – jau nukirstas kryžius. Ir prierašas „Prasidėjo Žemaitijos piliakalnių ir šventviečių valymas“.

„Tai tikrai neįprasta istorija ir neįprasta byla, – sakė Klaipėdos apylinkės prokuroras Simonas Genys. – Nuotrauka buvo vienoje „Facebook“ paskyroje. Ją sukūręs asmuo prisistatė Vaidu Žemaičiu. Išsiaiškinome, kad tai palangiškis Vaidas Želvys.

Jo namuose ir darbovietėje buvo atliktos kratos, ieškota kompiuterinės įrangos, fotoaparato, telefonų, užrašų, visko, kas padėtų ištirti nusikaltimą.“

Iki šiol neteistas V.Želvys tikino, jog apie nukirstą kryžių nieko nežino, to nepadarė, o kas įkėlė nuotraukas į jo paskyrą, neįsivaizduoja. Vėliau ta nuotrauka iš viso dingo.

2013-ųjų balandžio 22 dieną prasidėjo išniekinto kryžiaus paieškos, trukusios iki šių metų kovo pabaigos. Paieškų zona – Žemaitija.

„Tikslią kryžiaus vietą – Burbiškių piliakalnį Šilalės rajone – nustatė operatyviniai darbuotojai. Jie surado žmogų, kuris 2012 metų lapkritį kartu su kaltinamuoju vyko į ekskursiją po Žemaitijos piliakalnius.

Paaiškėjo, kad ekskursijos metu V.Želvys prie poros piliakalnių atsiskirdavo nuo grupės ir dingdavo valandai ar pusantros“, – pasakojo S.Genys.

Pasidomėjus tekstais V.Želvio socialiniame tinkle, paaiškėjo, kad per dvejus metus čia daugybę kartų buvo skelbiami tekstai ir įkeliamos nuotraukos, kurstančios religinę nesantaiką, tyčiojamasi iš krikščionybės simbolių, kryžių lyginant su mirties simboliu bei nacių naudota svastika, įžeidžiamai atsiliepiama apie katalikybę išpažįstančius žmones, kunigus, net popiežių.

Baudžiamoji byla bus nagrinėjama Šilalės rajono apylinkės teisme. Už tyčiojimąsi iš religinių simbolių ir religinės nesantaikos kurstymą gresia bauda, laisvės apribojimas, areštas arba laisvės atėmimas iki trejų metų.

Laikinasis bendrovės „Godos grupė“, kuriai Palangoje priklauso restoranas ir viešbutis, vadovas V.Želvys tikino, jog prokuratūra išsitraukė kažkokią sumontuotą nuotrauką iš interneto ir bando jam sukurpti bylą: „Į mano paskyrą bet kas galėjo tą nuotrauką įkelti.

Aš ten nebuvau ir jokio kryžiaus nekirtau. Beje, tas kryžius ir nenukirstas, o nuvirtęs. Kažkas bandė jį atstatyti, įmontuoti į padangą. O tos paskiros frazės ištrauktos iš konteksto.

Jis teigė esąs ne pagonis, kaip pasirodė prokurorams, o gamtatikis, turįs draugų krikščionių, bet jo paties su Vatikanu esą niekas nesieja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.