Rusai parodė lietuvių kontrabandininkų bepilotę skraidyklę

Rusijos Kaliningrado srities pareigūnai vietos žurnalistams pademonstravo prieš kelias dienas perimtą lietuvių kontrabandininkų bepilotę skraidyklę ir parodė jos „autorių“. Nors žurnalistams pademonstruotas aparatas yra akivaizdžiai savadarbis, kontrabandininkų „išradimas“ oficialiai pristatomas vos ne kaip žvalgybinis orlaivis.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 15, 2014, 7:42 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 9:34 PM

Žurnalistams buvo pademonstruota ir vaizdo medžiaga, kurioje Kaliningrado srityje sulaikytas Lietuvos pilietis Rusijos pasieniečiams pats demonstravo, kaip veikia bepilotė skraidyklė. TV kanalo „Zviezda“ („Žvaigždė“) paviešintuose kadruose matyti, kaip orlaivis pakyla į orą, skrenda, numeta krovinį ir nusileidžia.

Pats sulaikytas Lietuvos pilietis Andrius Pakšys prieš kameras pasakojo, kad jam atvykus į Kaliningrado sritį, bepilotė skraidyklė buvo likusi Lietuvoje. Vėliau jis telefonu susikambino su kažkokiu Ruslanu, tas skraidyklę pakėlė į orą.

„Aš perėmiau su savo pultu, štai ir viskas“,– sakė Lietuvos pilietis.

Skelbiama, kad bepilotė skraidyklė gali pakelti iki 10 kg sveriantį krovinį. Sulaikymo metu aparatas gabeno apie 50 blokų cigarečių.

Skelbiama, kad skraidyklę labai nuodugniai tyrinėja ekspertai. Rusijos žiniasklaidoje skelbiama žinia, kad aparato galimybės žymiai platesnės, nei smulkios kontrabandos gabenimas. Nors čia pat pripažįstama, kad bepiločio korpusas pagamintas iš fanieros, degalų baką atstoja buitinė plastikinė talpa, pritvirtintas vaikiško vežimėlio ratas, tuo pat metu užsimenama ir apie tai, kad pritvirtinta GPS sistema leidžia aparatui pačiam orientuotis erdvėje, o filmavimo kamera turi galimybę į žemę realiu laiku perdavinėti aukštos kokybės vaizdą.

Rusijos žurnalistai, remdamiesi neįvardintais specialistai, teigia, kad kuriant šią skraidyklę dirbo nemaža grupė žmonių.

„Pakyla jis su kroviniu, o kai krovinį numeta, tampa žymiai lengvesnis. Tačiau šio disbalanso aparatas nejaučia. Lėktuvas palengvėja 10 kg, jis turi išsibalansuoti... O šitas to nejaučia. Vargu, kad jį darė savamokslis“,– tvirtina Kaliningrado pasieniečių spaudos tarnybos vadovas Olegas Džuvajevas.

Kaliningrado žiniasklaida tvirtina, kad kol kas nežinoma, kaip dažnai šis aparatas kirsdavo Lietuvos ir Rusijos sieną. Teoriškai jis gali gabenti bet kokį krovinį, ne tik cigaretes – narkotikus, ginklus.

Nors aparatas akivaizdžiai savadarbis, rusų žiniasklaidoje net skelbiamos versijos, kad jis taip pat galėjo būti naudojamas žvalgybai.

Tuo tarpu Valstybės sienos apsaugos tarnyba dar prieš savaitę skelbė, kad sulaikytas trisdešimtmetis Šilutės rajono gyventojas galėjo ieškoti naujų kontrabandos gabenimo būdų.

Anot VSAT, įtariamasis pasienyje su Rusija, Panemunės punkte, sulaikytas gegužės 6 dieną grįžtantis iš Rusijos.

„Jis buvo uždarytas į areštinę, po dviejų parų paleistas, nes nebuvo būtinybės jį laikyti. Buvo atliktos kratos jo namuose ir rasta įvairių dalių, kurios galėtų būti naudojamos tokiems bepiločiams lėktuvėliams gaminti“, - agentūrai BNS prieš savaitę pasakojo VSAT atstovas G.Mišutis.

Jo teigimu, sulaikytasis galėjo būti radijo bangomis valdomų savadarbių aparatų specialistas.

Neteisėtas sienos kirtimas užfiksuotas gegužės 3 dieną.

Rusijos žiniasklaida, remdamasi savo šalies Federaline saugumo tarnyba (FSB), skelbia, kad Rusijos oro erdvę bandęs pažeisti nepilotuojamas aparatas buvo numuštas ir atiduotas specialistams ištirti.

Tačiau dabar Kalingrado srities pareigūnų ir žurnalistų paviešintuose kadruose nematyti jokių žymių, kad skraidyklė būtų buvusi numušta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.