Iš gimdyvės lūpų – kraupi kūdikio žūties istorija

Ar Plungės rajone pagimdžiusi kūdikį moteris iš tiesų jį dvi savaites laikė šaldiklyje, o paskui įmetė į šiukšlių konteinerį? Atsakymo į šį klausimą ieško pareigūnai, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

May 19, 2014, 6:19 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 6:25 PM

43 metų Irma ką tik grįžo į namus Mažiavų kaime iš areštinės, kur ją dešimčiai parų buvo uždarę pareigūnai, atliekantys ikiteisminį tyrimą dėl naujagimio nužudymo.

Tyrimas įstrigo, nes kol nesurastas naujagimio kūnelis, tyrėjai gali remtis tik pačios gimdyvės prisipažinimu, kad ji kūdikį maždaug dvi savaites laikė šaldiklyje.

Ar jis gimė neišnešiotas, ar negyvas, ar buvo nužudytas, pagaliau – ar jis buvo sušaldytas? Kol nėra atsakymų į šiuos klausimus, pareigūnai apie Irmai gresiančią bausmę nekalba.

„Tvarkinga, negerianti, turinti darbą moteris, – taip vienu balsu aplinkiniai apibūdina Irmą, pagimdžiusią kūdikį.

Tai kaime, kur daug pagundų, asocialių asmenų, reta išimtis.

Tad kaimynai labai stebisi, kodėl motina šitaip pasielgė su vaiku, net jei jo ir nelaukė.

Šiukšles kilnojo šakėmis

Pareigūnai tikėjosi, kad kardomoji priemonė Irmai padės surinkti įrodymus.

Praėjusią savaitę važiuojantiems pro Jėrubaičių sąvartyną iš nuostabos atvipdavo žandikaulis. Bendrovei Telšių regiono atliekų tvarkymo centrui priklausančiame šiukšlyne su šakėmis tris dienas darbavosi penkiolika Plungės rajono pareigūnų.

Aplink sąvartyną sukiojosi dar keli pareigūnai, saugodami, kad niekas neišvažiuotų iš sąvartyno, o pašaliniai į jį nepatektų.

Šiukšles kaušu kilnojo ir ekskavatorius, kurį į pagalbą pasitelkė policijos pareigūnai.

Naujagimio paieškos buvo bergždžios, todėl pareigūnai iš Vilniaus pasikvietė kinologus su tarnybiniais šunimis, išmokytais ieškoti lavonų.

Tačiau ir jie nepadėjo, nors buvo kilę įtarimų, kad Irmos pagimdytas kūdikis kažkur čia.

„Sąvartyne daug kvapų, todėl šunims buvo sunku, – aiškino nesėkmės priežastis Klaipėdos apygardos prokuroras Arūnas Saunorius. – Be to, traktoriai šiukšlių kalnus buvo ne vieną kartą pervažiavę, jas sutraiškę. O ir šiukšlių sąvartyne per savaitę išversta apie 500 tonų.“

Kūnelio nepavyko rasti ir prie Irmos namų, nors pareigūnai ne vieną kartą išvertė visus pašalius, kasinėjo žemę.

Apie šaldiklį kalba pati

Nors apklausų metu Irma prisipažino, pasakojo apie į šaldiklį įkištą naujagimį, A.Saunorius kol kas tai vadina tik moters kalbomis: „Kol nėra kūno, sunku ką nors sakyti.“

Bet Irmai kažin ar pavyks išsisukti nuo bausmės, nes A.Saunorius minėjo, kad nusikaltimą galima mėginti įrodyti ir netiesioginėmis priemonėmis.

A.Saunorius nenorėjo spėlioti, ar baudžiamojon atsakomybėn bus traukiamas Irmos sutuoktinis, jei jis žinojo, kur gimdyvė laiko naujagimį.

Irma buvo vienos „Vičiūnų“ grupės įmonės Plungėje darbininkė. Ji dirbo šaldytuvuose pakuotoja. Gal čia jai ir kilo mintis kūdikį įkišti į šaldiklį?

Plungės policijos komisariato viršininkas Saulius Vaičekauskas taip pat negalėjo nei patvirtinti, nei paneigti kalbų apie kūdikį šaldiklyje. Bet jis užsiminė – moteris gimdė anksčiau, nei buvo pranešta policijai.

Grįžo į darbą sulieknėjusi

Irma balandį dviem savaitėms išėjo atostogų, kai pilvo nebebuvo įmanoma nuslėpti.

Kai grįžo po atostogų, bendradarbės iš karto pastebėjo – pilvo nebėra. O kai pradėjo apie tai klausinėti, Irma su apsimestiniu linksmumu puolė pasakoti apie lieknėjimo procedūras.

Bendradarbių apgauti nepavyko, kai jos po pamainos persirengimo kambaryje pastebėjo šlapius Irmos marškinėlius ties krūtine. Tekėjo pienas. Kažkuri moteris paskambino policijai.

Mažiavų kaime gyvenanti artimiausia Irmos draugė neslėpė – taip, ji mačiusi, kad moteris laukiasi. Tai pastebėjo ir kiti kaimynai.

Pati Irma pareigūnams prisipažino, kad gimdė naktį iš balandžio 17-osios į 18-ąją.

Pas draugę nebeužsukdavo

„Iki šiol manau, kad Irma to nepadarė. Vis dar tikiuosi, kad per tyrimą paaiškės kitokios aplinkybės. Galbūt aš naivuolė“, – prisipažino dešimtmetį su Irma bendravusi moteris.

Irma dažnai užsukdavo pas šią Mažiavų kaimo gyventoją, draugės išgerdavo kavos, išsikepdavo šašlykų. Tačiau kai ėmė didėti Irmos pilvas, ji draugės ėmė vengti.

„Mačiau, kad ji nenori kalbėti apie nėštumą, tai jos ir neklausinėjau. Kaip sakoma, neverčiau atvirauti. Maniau, kai norės, pati pasisakys.

Bet Irma, anksčiau dažnai pas mane užsukdavusi, pradėjo vengti mano namų. Apskritai ji tapo uždara“, – pasakojo moteris.

Jai Irma tik užsiminė, kad nutraukti nėštumo neleido nei vyras, nei vaikai.

Poelgio niekas nepateisina

„Geros širdies žmonės, mylintys vaikus“, – taip apie Irmą ir jos sutuoktinį Apolinarą ištarė ne vienas šalia esančio Karklėnų kaimo gyventojas.

Jų 23 metų sūnus gyvena atskirai, o abi dukterys mokosi ir gyvena bendrabučiuose, tad namo grįžta tik savaitgaliais.

Irma uždirbdavo per tūkstantį litų, o tai kaime – nemaži pinigai. Dirbo ir sutuoktinis Apolinaras.

Bet kalbai pakrypus apie Irmos nėštumą ir dingusį kūdikį, kaimiečiai šeimai negailėjo skaudžių žodžių.

„Jeigu jau nenorėjo vaiko auginti, galėjo į gyvybės langelį nunešti. Būtų valstybė užauginusi. Niekas nesužinotų ir nekibtų. O taip su savo vaikais net žvėrys nesielgia“, – rėžė Karklėnų kaime gyvenantis Tomas.

Kaimiečiai net pradėjo spėlioti, kad gal taip dingo jau ne pirmas naujagimis.

Slapstėsi ir kita moteris

Nausodžio seniūną Darių Preibį sukrėtė žinia, kad Irma įtariama nužudžiusi naujagimį.

Skirtingai ne kiti kaimiečiai, Irma ir Apolinaras nevarstė seniūnijos durų ir niekada neprašė socialinės pašalpos.

Dar labiau D.Preibys nustebo, kai šią savaitę sužinojo, kad pagimdė kita Mažiavų kaimo gyventoja, kuri taip pat slėpė nėštumą. Ji irgi nesilankė pas medikus, o gimdyti važiavo į Klaipėdą.

Stebino ir kiti šeimoje augantys vaikai, kurie apie motinos nėštumą nėra išsitarę ir mokykloje.

Apie kūdikį seniūnijoje buvo sužinota tik tada, kai moters sugyventinis atėjo su gimimo liudijimu prašyti didesnės socialinės pašalpos.

„Ši šeima – iš socialinės rizikos grupės. Mes su ja bendraujame, skiriame daug dėmesio“, – pasakojo seniūnas, lygindamas Irmos ir kitos nėštumą slėpusios gimdyvės šeimas.

D.Preibys negalėjo atsakyti į klausimą, kodėl net dvi moterys tame pačiame kaime slėpė nėštumą.

„Gal čia socialinių įgūdžių trūkumas, gal koks kaimo sindromas, gal dar kas“, – gūžčiojo pečiais seniūnas.

Pati Irma su „Lietuvos rytu“ nepanoro kalbėtis. Anksčiau bet kokios seniūno pagalbos buvo atsisakęs ir Apolinaras.

Išgąsdino radiniai šaldytuvuose

* Praėjusiais metais panašus įvykis pašiurpino Lenkiją, kai Lubavos vietovėje 41 metų Lucynos ir Jaroslawo namuose šaldytuve policija aptiko trijų naujagimių kūnelius. Lucyna prisipažino įvykdžiusi nusikaltimą.

* Lenkų spauda rašė, kad šios tragedijos būtų buvę galima išvengti, jeigu šalyje būtų legaliai leidžiamas nėštumo nutraukimas.

* Šiuo metu Lenkijoje oficialiai nėštumą galima nutraukti tik trimis atvejais: kai gimdymas gresia gimdyvės gyvybei, kai vaisius gali gimti negyvas arba nenormalus ir kai moteris pastojo po išprievartavimo.

* Vokietijoje, Vendene netoli Bonos, vieno namo rūsyje esančiame šaldytuve prieš keletą metų taip pat buvo aptikti trijų kūdikių kūnai. Juos pagimdė 44 metų moteris.

* Kūdikius rado name gyvenančios poros sūnus ir duktė, kai tėvams nesant namuose jie sugalvojo išsikepti picą.

* Šaldytuve radę pasenusio maisto ir pradėję jį kuopti, sūnus ir duktė pastebėjo pirmąjį maišą. Kiti du naujagimiai taip pat buvo paslėpti plastikiniuose maišuose.

* Beje, pora, kurios namuose aptiktas kraupus radinys, turi 18 metų sūnų ir dvi dukteris: vienai jų – 24 metai, o kitai – 22.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.