Įkalino vietnamiečių vedlius

Neteisėta trijų Vietnamo gyventojų kelionė į Vokietiją beveik prieš metus nutrūko pakaunėje, o jiems talkinusiems lenkui ir čečėnui Kauno apygardos teismas paskelbė nuosprendį. Užsieniečiams buvo skirtos palyginti švelnios bausmės.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas

May 20, 2014, 8:41 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 6:08 PM

Abiem teisiamiesiems – Lenkijos piliečiui Marcinui Ratynskiui ir šioje šalyje gyvenančiam čečėnui Apti Beksultanovui skirta 10 mėnesių laisvės atėmimo bausmė.

Užsieniečiai pareigūnų rankose atsidūrė 2013-ųjų rugpjūtį, todėl jau po trijų mėnesių vėl turėtų atsidurti laisvėje.

Jiems skirtos švelnios bausmės grindžiamos aplinkybe, kad M.Ratynskis ir A.Beksultanovas nėra pagrindiniai šios istorijos veikėjai.

Automobilis BMW, kuriuo važiavo M.Ratynskis, A.Beksultanovas ir trys vietnamiečiai, buvo sustabdytas Lietuvos ir Lenkijos pasienyje. Netrukus paaiškėjo, kad Vietnamo piliečiai Lietuvoje atsidūrė neteisėtai ir ketino pasiekti Vokietiją.

Tolimos Azijos šalies gyventojai atskleidė, kad už galimybę atsidurti Europoje turėjo sumokėti po 9–11 tūkst. JAV dolerių. Vietnamiečiai buvo sumokėję tik avansą – po kelis šimtus JAV dolerių.

Turima duomenų, kad į Europą susiruošė gerokai daugiau Vietnamo gyventojų, tačiau jie buvo suskirstyti į grupes.

Iš pradžių migrantai atskrido į Rusijos sostinę Maskvą, ten vietnamiečius pasitiko keli žmonės ir visi kartu nuvažiavo į Baltarusiją.

Iš šios šalies atvykėliams pavyko prasmukti į Lietuvą.

Trys nelegalūs migrantai buvo atvežti iki Kauno rajone veikiančio motelio „Armėnija” ir palikti automobilių stovėjimo aikštelėje. Šioje vietoje juos paėmė M.Ratynskis su A.Beksultanovu.

Pareigūnų žiniomis, Lenkijoje veikė neteisėtu žmonių gabenimu užsiimanti grupuotė, kuri už atlygį pasiūlydavo atlikti kokį nors darbą.

Spėjama, kad M.Ratynskis ir A.Beksultanovas susigundė tokia galimybe užsidirbti.

Patys teisiamieji tikino nežinoję, kad Vietnamo piliečiai Lietuvoje atsidūrė neteisėtai, tačiau teismas tokiais parodymais nepatikėjo.

Nuosprendyje skelbiama, jog teisiamieji žinojo, kad vietnamiečiai neturėjo teisės būti Lietuvos teritorijoje.

Vis dėlto užsieniečiai nubausti švelniomis bausmėmis įvertinus aplinkybę, kad jų vaidmenys gabenant nelegalius migrantus nebuvo reikšmingi. Grupuotės vadeivos, kurių paslaugomis dažniausiai naudodavosi Azijos šalių gyventojai, šio tyrimo metu nebuvo nustatyti.

Teismas taip pat nutarė konfiskuoti automobilį BMW, kuriuo buvo vežami vietnamiečiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.