„Akropolyje“ neva padėtais sprogmenimis gąsdino paauglys

Šiaulių apskrities policijos pareigūnams pavyko demaskuoti nenaudėlį, kuris kovo 20-ąją telefonu pranešė apie neva  „Akropolio" prekybos centro požeminėje automobilių aikštelėje padėtą sprogmenį ir tokiu būdu pasėjo sumaištį šiame prekybos centre bei sukėlė ant kojų specialiąsias tarnybas.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

2014-05-23 16:59, atnaujinta 2018-02-13 14:30

Paaiškėjo, kad taip nevykusiai papokštavo vienoje Šiaulių miesto progimnazijoje besimokantis trylikametis.

Kovo 20-osios vakare gavus pranešimą apie galimai prekybos centro požeminėje aikštelėje padėtą sprogmenį, iš „Akropolio“ buvo evakuoti visi žmonės. Daugumos jų automobiliai liko požeminėje aikštelėje.

Sprogmenų kelias valandas ieškojo iš Vilniaus iškviesti Antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ išminuotojai.

Apžiūrėję visą požeminę automobilių stovėjimo aikštelę, specialistai konstatavo, kad sprogmenų ten nėra.

Dėl melagingo pranešimo apie visuomenei gresiantį pavojų buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Nenaudėlio balsą atpažino mokytojai

Tyrimą atliekantys pareigūnai nustatė, kad apie neva „Akropolyje“ padėtą sprogmenį buvo pranešta iš netoli prekybos centro esančio taksofono.

Išklausę Bendrojo pagalbos centro užregistruotą pranešimą dėl sprogmens „Akropolyje“, kriminalistai nesuabejojo, kad skambino vaikas.

Šį garso įrašą kriminalistai davė paklausyti įvairių mokyklų mokytojams.

Vienos progimnazijos pedagogai atpažino jų mokykloje besimokančio 13-mečio A.P. balsą. Berniuko balso tembras – specifinis, tartis – su logopedinias sutrikimais, tad jį identifikuoti buvo nesunku.

Paauglys jau buvo pareigūnų akiratyje

Šį paauglį iš balso atpažino ir Šiaulių miesto policijos komisariato Pietinės nuovados nepilnamečių reikalų inspektorių grupės specialistė, kuri su juo per pastaruosius metus daug kartų bendravo dėl nuolat daromų įvairių pažeidimų.

A.P. vagiliavo iš parduotuvių ir kitų vaikų, mušdavosi, skriaudė močiutę, su kuria gyveno.

Paaugliui tris mėnesius buvo taikytos vaiko minimalios priežiūros priemonės, kurios jį truputį sudrausmino. Tačiau pasibaigus šių priemonių skyrimo terminui, paauglys vėl ėmė krėsti eibes.

Pričiuptas A.P. iš pradžių tvirtino telefonu neskambinęs ir apie jokius sprogmenis nepranešinėjęs, tačiau garso įrašo fonoskopinis tyrimas pagal balsą, kalbą ir kalbėseną patvirtino, kad skambinusysis – tai trylikametis A.P.

Atsakyti teks nepilnamečio tėvams

Už melagingą pranešimą apie visuomenei gresiantį pavojų baudžiamojon atsakomybėn galima traukti tik 16 metų sulaukusius asmenys, todėl vos 13 metų teturinčiam A.P. už šį nusikaltimą atsakyti neteks.

Ikiteisminis tyrimą dėl melagingo pranešimo apie visuomenei gresiantį pavojų A.P. atžvilgiu buvo nutrauktas. Atsakyti teks šio trylikamečio tėvams.

Administracinių teisės pažeidimų kodeksas už tėvų valdžios nepanaudojimą arba panaudojimą priešingai vaiko interesams numato baudą tėvams iki keturių šimtų litų.

Be to, A.P. tėvams teks padengti ir specialiųjų tarnybų ieškinius žalai, patirtai dėl melagingo pranešimo, atlyginti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.