Panevėžio rajono koplyčioje piktadariams kliuvo net vargonai

Panevėžio rajono policija ieško piktadarių, nusiaubusių koplyčią. Niekadėjai net sulaužė vargonus.

Piktadariams užkliuvo Rodų koplyčia.<br>Hugo.arg/wikipedia org. nuotr.
Piktadariams užkliuvo Rodų koplyčia.<br>Hugo.arg/wikipedia org. nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 23, 2014, 9:15 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 3:05 PM

Kaip pranešė Policijos departamentas, dar sekmadienį apie 11 val. 30 min. Panevėžio r., Krekenavos seniūnijoje, Rodų I kaime, Rodų koplyčioje, Krekenavos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į Dangų parapijos kunigas pastebėjo, kad išdaužtas lango stiklas ir sulaužytos rūsio lango grotos bei koplyčios viduje sulaužyti vargonai, kryžius ir pavogtas liturginis mišių drabužis bei įvairūs apeigoms skirti daiktai.

Nuostolis – 1 tūkst. 510 litų.

Dėl įvykio pradėtas tyrimas, piktadarių ieško policija.

Rodų koplyčia – buvusio Rodų dvaro sodybos koplyčia – yra pripažinta architektūros ir istorijos paminklu. Ji patenka į Krekenavos regioninio parko teritoriją, koplyčią aptarnauja Krekenavos klebonas.

Kiekvieno mėnesio paskutinį sekmadienį, o birželį kas savaitę koplyčioje vyksta pamaldos. Čia atgaivinti mažieji Škaplierinės atlaidai.

Koplyčia pastatyta 1861 m. pagal architekto Cezario Anikinio (1787–1891) projektą. Koplyčia priklausė garsiai Švoinickių giminei. Jos nariai koplyčioje ir palaidoti.

Kaip rašo wikipedia.org, kadaise koplyčioje buvo puošnus altorius, o nedidelėje varpinėje skambėjo varinis varpelis. Rodų koplyčioje palaidotas XIX-XX a. pradžios dailininkas, 1863 m. sukilimo dalyvis Romanas Alekna Švoinickis, kurio paveikslų yra Lietuvos muziejuose, Krekenavos bažnčioje. R. Švoinickio dėka Rodų dvaras garsėjo meno kūrinių kolekcija, kurią sudarė archeologinių radinių, senovinių baldų, drabužių ir ginklų skyriai. Keičiantis laikams šios meno vertybės dingo.

Pati koplyčia sovietmečiu buvo plėšiama ir niokojama. Prasidėjus Atgimimui ji buvo įrašyta į saugomų objektų sąrašą. 1990–2000 m. šventovė buvo restauruojama. 2000 m. rugpjūtį pašventinta Panevėžio vyskupo Juozo Preikšo. 2007 m. šalia koplyčios pastatytas ąžuolinis 3 m aukščio koplytstulpis (aut. tautodailininkas Petras Vainauskas) atminti palaidotiems koplyčioje ir Naujarodžių kaimo mirusiems.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.