D.Kedžio garbintojai teismą pavertė cirku

"Kokie čia banditai sėdi su kaukėmis ant veidų?", - valstybės saugomo liudytojo Mindaugo Žalimo apsauga Vilniaus miesto apylinkės teisme susidomėjo monsinjoras Alfonsas Svarinskas. Baigiantis teismo posėdžiui, A.Svarinskui žodį suteikė disidentė Nijolė Sadūnaitė, nors nė vienas jų nėra teismo proceso dalyvis ir pasisakyti posėdžio metu neturi teisės.

Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė

2014-05-26 15:42, atnaujinta 2018-02-13 12:27

Dviejų žmonių nužudymu įtariamo Drąsiaus Kedžio motinos Laimutės Kedienės ir M.Žalimo konfliktą nagrinėjančiai teisėjai Lilijai Tarčevskajai ne kartą teko raminti garbaus amžiaus žiūrovus, kurie iš salės neskubėjo skirstytis net pasibaigus posėdžiui.

Ko į teismą kreipėsi L.Kedienė nelabai suprato ne tik teisėja, bet ir pati pareiškėja. Teismui pateiktame skunde kaunietė nurodė, jog praėjusių metų gruodžio 9-ąją, duodamas interviu vienos televizijos žurnalistui M.Žalimas jos sūnų D.Kedį pavadino žudiku, o jos dukterį Neringą Venckienę - nusikaltimų kurstytoja. Ji priekaištavo M.Žalimui dėl teiginių, esą D.Kedys nužudė teisėją Joną Furmanavičių ir Violetą Naruševičienę.

Tačiau pati L.Kedienė šio pasisakymo negirdėjo. Apie M.Žalimo pokalbį su žurnalistu po vieno teismo posėdžio jai telefonu pranešė pažįstamas. Televizija teismui raštu patvirtino, jog šis interviu niekada nebuvo transliuotas.

Reportažas parodytas nebuvo, todėl teisme nebuvo ko svarstyti. Teisėja siūlė L.Kedienei patikslinti savo skundą ir nurodyti, dėl ko ji įsižeidė. "Gyvenate teisinininkų aplinkoje, gal jums kas nors padės parašyti skundą", - L.Tarčevskaja patarė buvusios Kauno teisėjos N.Venckienės motinai.

"Jis ne mane įžeidė, o mano sūnų. Jis jau nebegyvas, todėl negali apsiginti. Aš M.Žalimo niekada nevadinau žudiku, o jis mano sūnų žudiku pavadino gal 10-20 kartų", - susigraudinusi aiškino L.Kedienė. Ji prašo iš M.Žalimo priteisti 10 tūkstančių litų.

Teismas įspėjo, jog jai nusprendus tikslinti kaltinimus, posėdį teks atidėti. "Tada netikslinsiu", - vėl susijaudino L.Kedienė, bet sulaukė žiūrovų palaikymo. "Tikslinkite, mes viską papasakosime", - vienas per kitą patarinėjo jos palaikytojai.

Visiems, turintiems, ką pasakyti, teisėja patarė užsiregistruoti kaip liudytojus, o jų sąrašą L.Kedienė turės pateikti iki liepos mėnesio. M.Žalimas įsitikinęs, jo tai - tik bylos vilkinimas. Jis teigė tokio interviu niekada nedavęs. "Į teismo posėdžius aš niekada nevaikštau bendrais koridoriais, todėl su žurnalistais nesusitinku", - aiškino į teismus apsaugininkų lydimas M.Žalimas. Jį nuspręsta saugoti paaiškėjus, kad žudynių Kaune išvakarėse apie D.Kedžio planus jis buvo pranešęs Policijos departamento pareigūnams. Nusikaltimui kelio neužkirtę aukšti PD pareigūnai atsidūrė teisiamųjų suole.

Ieškinį dėl šmeižto L.Kedienei yra pareiškęs ir M.Žalimas. Teismas vėl atidėjų abiejų skundų nagrinėjimą ir įpareigojo televiziją nmurodyti, su kuriuo žurnalistu galėjo kalbėtis M.Žalimas, bei iškviesti jį į kitą posėdį.

L.Kedienei anksčiau buvo skirtos baudos dėl nepagarbos teismui ir trukdymo antstolei Sonatai Vaicekauskienei vykdyti savo pareigas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.