A. Ūsas kaltino D. Kedį prievartavus savo dukrą

Andrius Ūsas ir Laimutė Stankūnaitė ruošėsi rimtai teisinei kovai su pedofilijos istorijos kūrėjais Drąsiumi Kedžiu ir jo seserimi, tuometine Kauno apygardos teismo teisėja Neringa Venckiene bei ketino kreiptis į policiją, kad būtų pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl mergaitės prievartavimo Kedžių namuose.

Vilniaus apygardos teisme toliau nagrinėjama byla.<br>D.Umbraso nuotr.
Vilniaus apygardos teisme toliau nagrinėjama byla.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

Jul 1, 2014, 3:12 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 8:15 AM

Tai aiškėja Vilniaus apygardos teisme, kuriame nagrinėjama D.Kedžio bendrininkų Raimundo Ivanausko ir jo buvusios sugyventinės Eglės Barauskaitės baudžiamoji byla.

Piktinosi vaiko apsauga

Pirmadienį buvo išklausyti D.Kedžio ir keli A.Ūso telefoniniai pokalbiai, antradienį pokalbių garsinimas tęsiamas.

„Kreipsimės ne į prokuratūrą, o į policiją, kad būtų pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl vaiko prievartavimo“, - 2009 metų rugsėjo 20 dieną kalbėjo A.Ūsas jam paskambinusiai L.Stankūnaitei.

Kauniečiai baisėjosi, kad L.Stankūnaitės dukra D.Kedžio namuose yra traumuojama, tačiau Vaiko teisių tarnyba į šią problemą numoja ranka.

„Reikia Rimantę Šalaševičiūtę (tuometinė Vaiko teisių apsaugos tarnybos kontrolierė) užspausti, kodėl nesiima priemonių vaikui apsaugoti. Vaikas visiškai suluošintas“, - sakė A.Ūsas.

„Visiškai suluošintas“, - pritarė L.Stankūnaitė ir piktinosi, kad ikiteisminis tyrimas atliekamas jau ne vieną mėnesį, bet D.Kedys iki šiol neleido vaikui atlikti jokių ekspertizių, mergaitės net nėra apžiūrėję ginekologai.

„Baisu, kaip jis toliau traumuoja tą vaiką, tai yra baisiausia“, - porą dienų prieš pokalbį su L.Stankūnaite, A.Ūsas apie mergaitę kalbėjo ir su neįvardijama moterimi, greičiausiai antstole, kurios prašė užfiksuoti internete platinamą D.Kedžio sukurtą pornografinį filmą, kuriame pagrindinį vaidmenį atliko jo paties dukra.

Kalbėjo be emocijų

Moteris taip pat pastebi, kad mergaitė išplatintoje vaizdo įraše kalba nerodydama jokių emocijų, todėl jai atrodo, kad pasakoja tik tai, ką giminaičiai išmokė kalbėti.

A.Ūsas D.Kedį savo pokalbiuose vadino psichiniu ligoniu, psichu, kuris pats patikėjęs tuo, ką sukūrė ir manė, kad jo vieta Rokiškio psichiatrijos ligoninėje.

„Tai visiškas nuprotėjimas. Aš žinau kokia yra teisybė, melas nepraeis“, - kalbėjo jis ir piktinosi, kad D.Kedys su savo seserimi vilkina ikiteisminį tyrimą: „Jie kasdien neša skundus, jie (tyrėjai – Red.) negali nieko daryti, nes turi skundus išnagrinėti. Jei aš pradėsiu taip skųsti, atrodys, kad aš ginuosi nuo kažko, aš neturiu nuo ko gintis“.

Apie Jono Furanavičiaus nužudymą 2009 metų spalio 5 dieną A.Ūsas sužinojo iš savo advokatės Loretos Kraujutaitienės.

Ši naujiena jį išgąsdino. Jis kalbėjo, kad J.Furmanavičiaus visai nepažinojo ir pats ketino prašyti apsaugos.

„Aš negaliu, kai žinai, kad vietoje to žmogaus turėjau būti aš“, - sakė A.Ūsas savo žmonai Guodai Sakalinskaitei – Ūsienei.

Išklausius bylai pateiktus A.Ūso pokalbius, teisme pradėta klausytis L.Stankūnaitės telefoninių pokalbių.

Skundėsi A.Ūsui

Žmogžudysčių išvakarėse L.Stankūnaitė buvo labai pikta. Ji tą dieną su A.Ūsu bei seserimi Violeta Naruševičiene kalbėjosi kelis kartus.

Moteris A.Ūsui skundėsi, kad tiek prokurorai, tiek vaiko teisių tarnybos darbuotojai šokinėja pagal D.Kedžio ir jo sesers dūdelę, tačiau visai neklauso, ką jiems kalba ji su seserimi.

„Kiek galima, tai košmaras, jis debilų debilas, bet niekas to nemato“, - pyko L.Stankūnaitė.

Pasak L.Stankūnaitės, į jos prašymus paimti vaiką iš Kedžių ir Venckų šeimų, kur mergaitė yra traumuojama, Vaiko teisių specialistės jai atsakė, kad vaiką paimti nėra taip lengva, esą tam reikia labai rimtos priežasties, o jos šiuo atveju tokios priežasties nemato.

Viename spalio 4 dieną įrašytame pokalbyje ji prasitarė, kad ketina kreiptis į Generalinę prokuratūrą ir buvusį savo sugyventinį apkaltinti jos pačios išprievartavimu.

„Aš rašysiu pareiškimą dėl išprievartavimo, dėl savęs, o Violeta parašys dėl savo šmeižimo ir mergaitės“, - sakė L.Stankūnaitė.

„Rašyk apie visus abortus, apie psichologinį smurtą“, - patarė jai A.Ūsas.

V.Naruševičienės pokalbiai

Skundus L.Stankūnaitė prokuratūrai planavo rašyti pati. Juos ji žadėjo persiųsti A.Ūsui, kad šis patikrintų ar gerai viskas parašyta.

Paskutinis teisme išklausytas pokalbis yra L.Stankūnaitės su seserimi. Jis užfiksuotas žmogžudysčių rytą, jau po J.Furmanavičiaus nužudymo.

Seserys baisėjosi, kad nužudytas visai jiems nepažįstamas žmogus, kuris dėl neaiškių priežasčių buvo įveltas į nebūtos pedofilijos istoriją.

Antradienį teisme taip pat paviešinti V.Naruševičienės pokalbiai.

Kalbėdama su savo tėvu Stasiu Stankūnu, V.Naruševičienė grasino, kad ji nesiruošia nusileisti D.Kedžiui ir pati kreipsis dėl jo veiksmų į teisėsaugos pareigūnus.

V.Naruševičienė taip pat pasakojo, kad jau buvo apsilankiusi pas R.Šalaševičiūtę ir ši pakraupo pamačiusi D.Kedžio filmuotą dukters pasakojimą bei sako jau nunešusi skundą į Generalinę prokuratūrą.

Pasak jos, sužinojęs apie skundą D.Kedys šiek tiek aprimo.

Violetos nuomone, viską diriguoja D.Kedžio sesuo N.Venckienė. Tai suprato ir Kauno apygardos teismo teisėjai, kurie su ja nebenori dirbti vienoje teisėjų kolegijoje.   

„Ji nepabėgs, ji dabar pati dreba, kad nuo tos kėdės nenuvirstų“, - apie N.Venckienę sakė V.Naruševičienė.

S.Stankūnas pokalbyje su dukra piktinosi, kad jo anūkė po šio kilusio skandalo negalės ramiai gyventi: „Kaip tam vaikui gyventi, jis ką durnas, ar čia tėvas kuris atseit gelbėja?“.

V.Naruševičienė įsitikinusi, kad D.Kedys gyvenimą baigs savižudybe, nes ji savo dukrą jau buvo nuvedusi pas ginekologą, toliau atliekamos visos ekspertizės ir tada visi sužinos, kad jokios pedofilijos nebuvo.   „Neištvers jis ir nusišaus. Viskas jam. Bus amen. Aš neįsivaizduoju kaip tokiam žmogui gyventi“, - kalbėjo V.Naruševičienė.

Tiek S.Stankūnas, tiek jo dukra buvo įsitikinę, kad prie šios istorijos nagus buvo prikišę ir senieji Kedžiai.

„Taip, tėvai ant mūsų šneka, kad mes k... abidvi, mes tokios anokios. Dėl ko mane įtraukė į tai, tik dėl to, kad pasakiau komentarą apie jų sūnelį“, - piktinosi V.Naruševičienė.

Kitas teismo posėdis šioje byloje numatytas tik rudenį, rugsėjo 3 dieną. Jame ketinama apklausti liudytojus, kurie dėl pusmetį trukusios R.Ivanausko ligos vis dar nėra apklausti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.