Lietuva – tikras rojus mirties pardavėjams

To mūsų šalyje dar nebuvo. Po sudėtingų operacijų pričiupę stambų narkotikų prekeivį ir įrodę jo kaltę, prokurorai leido jam ir džiaugtis laisve, ir leisti pinigus, gautus iš kvaišalų prekybos.

Demaskuoti Agurkinių gaują padėję Rusijos teisėsaugininkai buvo nubraižę tokią šios gaujos veiklos schemą.
Demaskuoti Agurkinių gaują padėję Rusijos teisėsaugininkai buvo nubraižę tokią šios gaujos veiklos schemą.
Daugiau nuotraukų (1)

Arvydas Lekavičius

2014-07-05 09:06, atnaujinta 2018-02-12 05:29

Atrodytų, kad narkotikų prekeivių turtas turėtų būti konfiskuotas, o jie patys ilgam pasodinti už grotų.

Bet, pasirodo, Lietuvoje galima išsaugoti ir laisvę, ir nusikalstamu būdu gautus pinigus – pakanka teisėsaugos pareigūnams įduoti savo bendrininkus, rašo „Lietuvos rytas".

Taip pasisekė 40 metų Viliui Šukštai, kuris garsiojoje Kauno Agurkinių gaujoje buvo vienas pagrindinių prekybos narkotikais organizatorių.

Generalinės prokuratūros prokuroro Tomo Meškausko sprendimu šis vienas Agurkinių lyderių ne tik buvo atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės – jam grąžintas piniginis užstatas ir leista laisvai naudotis iš nusikalstamos veiklos gautais pinigais.

Pasiūlė greitai praturtėti

V.Šukšta prekiauti narkotikais pradėjo dar 2000 metais. Tuomet jis su dviem kauniečiais nuolat gabendavo kvaišalus iš Olandijos į Maskvą.

Iš pradžių kiekiai buvo nedideli, o paskui vis didėjo.

Atsirado ir pažinčių su stambiais Olandijos bei Rusijos narkotikų prekeiviais.

Smarkiai įsisukęs į narkotikų prekybą V.Šukšta nutarė savo paslaugas pasiūlyti ir Kauno Agurkinių grupuotei.

2011 metų pabaigoje vyras susitiko su šios gaujos vadeivomis ir išdėstė savo „verslo“ planą – įsipareigojo Olandijoje nupirkti, o vėliau Rusijoje pelningai parduoti didelį kiekį hašišo.

Vyriškiai sukirto rankomis – V.Šukštos nupasakotos galimybės greitai praturtėti atrodė viliojančios.

Tačiau Agurkiniai nusprendė apsidrausti – jie pareikalavo, kad į naująjį verslą V.Šukšta investuotų ir savo pinigų.

Olandijoje pirko hašišą

2012 metų sausio mėnesį Agurkiniai perdavė 24 tūkstančius eurų V.Šukštai, o šis, iš savo kišenės pridėjęs tokią pat sumą, išvyko į Olandiją.

Po dviejų dienų V.Šukšta iš Olandijos narkotikų tiekėjo už 48 tūkstančius eurų nusipirko 30 kilogramų hašišo ir nuvežė į savo viešbučio kambarį Amsterdame.

Tolesniu narkotikų gabenimu jau rūpinosi Agurkiniai – jie rado vilkiko „Volvo“ vairuotoją, kuris sutiko savo kabinoje kvaišalus nuvežti iki Lietuvos.

Gautas pelnas nenuvylė

Po kelių dienų vilkikas jau buvo Kaune, o narkotikus iš vairuotojo paėmė Agurkinių grupuotės narys Linas Perminas.

Po kelių dienų hašišas buvo perduotas kitam vilkiko vairuotojui, kuris kvaišalus išvežė į Rusiją.

Maskvos srityje, vienoje šalia greitkelio esančių „Lukoil“ degalinių, iš vairuotojo hašišą paėmė V.Šukšta.

Jis šiuos narkotikus pardavė vienam savo nuolatinių klientų iš Maskvos.

Gautas pelnas buvo įspūdingas, tad Agurkiniai su V.Šukšta pradėjo bendradarbiauti.

Pakvietė į savo gaują

Praėjus vos trims savaitėms po sėkmingo sandėrio Maskvoje V.Šukšta Olandijoje nupirko naują partiją narkotikų – šįkart 40 kilogramų hašišo už 64 tūkstančius eurų.

Į Maskvą narkotikai taip pat buvo pervežti vilkikais, kuriuos vairavo tie patys vairuotojai.

Dar po dviejų mėnesių V.Šukšta Olandijoje nupirko jau 50 kilogramų hašišo, už kurį sumokėjo 80 tūkstančių eurų. Narkotikai taip pat buvo parduoti Maskvoje.

Po šių sėkmingų operacijų ypač išaugo V.Šukštos autoritetas Agurkinių vadeivų akyse, tad buvo nutarta jį įtraukti į savo gaują.

Vežė ir šaudmenis

2012 metų kovą V.Šukštai buvo patikėta nuvykti į Kijevą ir atvežti didelį kiekį automato „Kalašnikov“ ir įvairių pistoletų šovinių.

Šią užduotį vyriškis sėkmingai įvykdė. Jau grįžęs į Kauną jis sužinojo, kad grupuotė ypač gerai ginkluota – buvo įsigijusi keturis įvairių modelių „Kalašnikov“ sistemos automatus, šešis kovinius pistoletus, pistoletą-kulkosvaidį „Agram 2000“, pusiau automatinį šautuvą „Tigr“ su optiniu taikikliu, šautuvą „Sauer“ ir dar daug įvairių ginklų. Beveik visi ginklai buvo su duslintuvais.

Grupuotės nariai dažnai išvykdavo į Anykščių rajono Džiugų kaime esančią šaudyklą, kur išbandydavo įsigytus ginklus.

Šaudmenys buvo laikomi įvairiose vietose, tačiau didžioji jų dalis – viename Anykščių servise ir slėptuvėje Niūronių miške Anykščių rajone.

Papasakojo apie kokainą

Įgavęs grupuotės lyderių pasitikėjimą V.Šukšta buvo kviečiams į pasitarimus, kurie dažniausiai vykdavo Kauno restorane „Migdolas“ bei sporto klube „Oazė“.

Ten buvo smulkiai aptariami nusikaltimai, skirstomas pelnas, tvarkomas bendras pinigų fondas, sprendžiamas su grupuote konfliktuojančių kitų gaujų likimas.

2012 metų vasarą grupuotės lyderiai pasikvietė V.Šukštą atskirai pasikalbėti.

Tuomet jie pirmą kartą papasakojo, kad turi įsigiję beveik 30 milijonų litų vertės 170 kilogramų kokaino.

Šie narkotikai buvo pirkti dar 2011 metais Ispanijoje, o paskui pervežti į Olandiją. Grupuotės nariai narkotikus nedidelėmis partijomis – po 1–2 kilogramus veždavo į Angliją ir ten pardavinėjo.

Pirmoji partija – kilogramas

Tuomet V.Šukštai buvo pasiūlyta narkotikus parduoti Rusijoje.

Buvo nuspręsta, kad Maskvoje V.Šukšta parduos kilogramą kokaino, kurio kaina – apie 160 tūkstančių litų.

2012 metų birželio 30 dieną V.Šukšta nuvyko į Olandijos miestą Eindhoveną, kur jam buvo nurodyta laukti prie restorano „McDonald’s“. Tuomet prie jo privažiavo nepažįstamas vaikinas ir liepė sekti paskui.

Vienoje automobilių stovėjimo aikštelėje vaikinas iš ten stovinčios mašinos bagažinės ištraukė paketą su 1 kilogramu ir 60 gramų kokaino ir perdavė V.Šukštai.

Pastarasis narkotikus nuvežė į iš anksto nurodytą garažą ir viešbutyje laukė nurodymų iš gaujos nario Aurelijaus Permino, kuris turėjo kokainą išvežti į Rusiją.

Planai staiga pasikeitė

Tačiau netikėtai slaptu elektroniniu paštu gaujos lyderis Saulius Velečka nurodė V.Šukštai su A.Perminu nesusitikti ir pačiam organizuoti kokaino gabenimą.

Tuomet V.Šukšta kreipėsi į savo buvusį bendrininką – Lenkijos pilietį.

Šis savo automobilio „Kia Opirus“ dujų balione įrengtoje slėptuvėje paslėpė narkotikus – kilogramą Agurkiniams priklausančio kokaino ir 15 kilogramų kanapių, kurias lietuvis buvo nusipirkęs savarankiškai.

Lenkijos pilietis savo automobiliu su narkotikais sėkmingai kirto net kelių valstybių sienas, nuvažiavo į Maskvą. Narkotikai buvo paslėpti prie vieno Saltykovo gatvėje esančio namo.

Tačiau 2012 metų liepos 4 dieną Rusijos federalinės narkotikų apyvartos kontrolės tarnybos pareigūnai sulaikė šį prekeivį ir konfiskavo narkotikus. Tą pačią dieną Maskvoje buvo sulaikytas ir V.Šukšta.

Padėjo demaskuoti gaują

Po pusmečio, 2013 metų sausį, Agurkinių grupuotei buvo suduotas triuškinamas smūgis.

Tuomečio Kriminalinės policijos biuro vadovo Algirdo Matonio vadovaujami pareigūnai sulaikė S.Velečką ir kitus grupuotės lyderius.

Į Lietuvą iš Rusijos buvo parvežtas ir V.Šukšta.

Iš pradžių jis bandė neigti dalyvavęs Agurkinių gaujos veikloje, tačiau vėliau sutiko bendradarbiauti su prokurorais. Jis papasakojo viską apie savo ir Agurkinių padarytus nusikaltimus, padėjo surasti gaujos ginkluotę.

Už tai V.Šukštai buvo dosniai atsilyginta – jam panaikinti visi kaltinimai, grąžinti ir 35 tūkstančiai litų, kuriuos jis buvo sumokėjęs kaip užstatą.

Prokurorams nerūpėjo ir didelės pinigų sumos, kurias narkotikų prekeivis turėjo bankų sąskaitose.

Pinigai parūpo tik bankui

Kad pinigai gali būti plaunami, parūpo tiktai „Swedbank“ banko darbuotojams.

Šiame banke V.Šukšta laikė 100 tūkstančių litų ir juos nedidelėmis dalimis bandė pervesti į užsienį.

Banko darbuotojams tokie niekur nedirbančio vyriškio pervedimai pasirodė įtartini ir jie pakvietė V.Šukštą pasiaiškinti.

Tokiais banko veiksmais narkotikų prekeivis pasipiktino. Jis ėmė visiems skųstis ir aiškinti, kaip jį skriaudžia bankas.

Paklaustas, iš kur gavo tiek pinigų, narkotikų prekeivis teigė, kad jį išlaiko turtingas tėvas.

„Tie pinigai sąskaitoje gulėjo metus. Tai reiškia, kol gulėjo – tol gerai.

Jeigu aš neturiu darbo, tačiau turiu pinigų, tai reiškia, kad aš jų negaliu leisti. Absurdas“, – piktinosi po prokurorų malonės išdrąsėjęs narkotikų prekeivis.

Teismo tūpsnis gaujos vadeivai

Neseniai gerą žinią Agurkiniams pasiuntė ir Kauno apylinkės teismas – beveik 400 tūkst. litų vertės turtas, kurį siekta konfiskuoti, liko gaujos vadeivos S.Velečkos (nuotr.) rankose.

Prabangūs papuošalai, deimantais papuoštas laikrodis, apynauji automobiliai. Visa tai kruvinais nusikaltimais įtariamas Agurkinių gaujos vadeiva S.Velečka ir jo žmona Lina įsigijo teisėtai, o prokurorai prie jų kibo be reikalo. Taip nusprendė Kauno teisėja T.Butkienė.

Baudžiamojoje byloje dėl neteisėto praturtėjimo ji visiškai išteisino Velečkas, nors Mokesčių inspekcija teismui pateikė duomenų, kad sutuoktinių išlaidos gerokai viršijo pajamas nuo pat 2001 metų.

Mokesčių inspektoriai nustatė, kad keturiskart teistas S.Velečka, pravarde Agurkas, nuo 2001 iki 2011 metų išleido 560 tūkst. litų daugiau nei gavo legalių pajamų, o L.Velečkienės išlaidos pajamas viršijo 220 tūkst. litų.

Sutuoktiniams teisme reikėjo įrodyti, iš kur jie gavo 396 tūkst. litų vertės turto.

Per kratą pareigūnai Velečkų namuose rado tris moteriškus aukso žiedus su perlais ir briliantais, deimantais papuoštą laikrodį, kitų juvelyrikos dirbinių.

Laikrodžio vertė, ekspertų skaičiavimais, sudaro apie 74 tūkst. litų.

Taip pat buvo areštuoti trys automobiliai BMW ir mopedas, kuriuos Velečkos įsigijo, įtariama, už neteisėtai gautas pajamas.

Iškilus pavojui netekti turto, S.Velečka su savo žmona oficialiai išsiskyrė. Tai išaiškėjo šių metų pradžioje.

Manoma, kad taip buvo pasielgta siekiant išsaugoti papuošalus ir transporto priemones.

Teismo posėdžių metu jie tarsi stengėsi pabrėžti, kad santykiai atšalę, vienas į kitą net nepažvelgdavo.

Tiesa, dar visai neseniai L.Velečkienė gynė savo sutuoktinį, tvirtindama, kad jis yra nekaltas.

S.Velečkai pagalbos ranką teisme ištiesė liudytojai G.Dambrauskas ir G.Bitkauskas, pravarde Fikas. Pastarasis šiuo metu yra suimtas.

Anot G.Bitkausko, jis skolinosi pinigus iš S.Velečkos ir juos perskolindavo statybų bendrovės „Investus“ direktoriui G.Dambrauskui.

S.Velečka esą iš viso paskolino 1,4 mln. litų ir gavo 700 tūkst. litų dydžio palūkanų.

G.Bitkauskas tvirtino, kad Agurkas verčiasi mašinų prekyba. Iš kur mašinų prekeivis gavo daugiau nei milijoną litų, kad galėtų juos skolinti savo pažįstamiems?

Teismas patikėjo Agurko aiškinimais, kad draugai jam pinigus skolindavo be procentų, o jis gautas sumas perskolindavo kitiems asmenims, reikalaudamas procentų. Iš to Kauno mafijos vadeivai esą pavykdavo neblogai uždirbti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.