I. Tiomkino gyvenimas: Graikijos pilietybė, pinigai ir priešai

Kas pasiuntė samdomą žudiką susidoroti su vienu „Vilniaus brigados“ vadeivų Igoriu Tiomkinu? Atrodo, kad žmogžudystės užsakovų gali tekti ieškoti Latvijoje.

Iš kalėjimo išleistas I.Tiomkinas laisve ir prabanga pasidžiaugė dešimt metų.<br>Eltos nuotr.
Iš kalėjimo išleistas I.Tiomkinas laisve ir prabanga pasidžiaugė dešimt metų.<br>Eltos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė, Arvydas Lekavičius

Jul 8, 2014, 6:56 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 4:06 AM

Vėlų šeštadienio vakarą daugiabučio kieme nuaidėję šūviai vėl priminė apie kadaise sostinę terorizavusią „Vilniaus brigadą“. Kulkos pakirto vieną jos vadeivų I.Tiomkiną, rašo „Lietuvos rytas“.

Buvusio sostinės nusikaltėlių lyderio 54 metų I.Tiomkino, pravarde Timocha, žudikas tykojo prie naujos statybos daugiabučio Vilniuje, Trinapolio gatvėje.

Apie vidurnaktį prie šio namo I.Tiomkinas atvyko su mergina. Šūviai pasigirdo tuomet, kai pora jau buvo priėjusi prie laiptinės durų. Manoma, kad į vilnietį buvo šaudoma pistoletu iš 1–2 metrų atstumo.

Peržiūrės kamerų įrašus

Pirminiais duomenimis, pirmus tris šūvius žudikas paleido I.Tiomkinui į nugarą. Po to – kontrolinį šūvį į galvą. Šūvių pažadinti gyventojai netrukus išgirdo ir moters klyksmą.

I.Tiomkino draugė maldavo iškviesti greitąją pagalbą.

Liudytojai dar spėjo pamatyti ir sprunkantį žudiką.

Tamsiai apsirengęs vyras netrukus dingo tamsoje. Atokiau nuo gatvės stovinčio namo prieigos neapšviestos. Liudytojų teigimu, šaulys buvo be kaukės.

Kai į nelaimės vietą atvyko policija, peršautas vyras dar buvo gyvas. Pareigūnai dar bandė jį klausinėti, bet atsakyti į klausimus jam nebeužteko jėgų. I.Tiomkinas mirė vos pasirodžius medikams.

Nusikaltimą tiriantys pareigūnai tikisi, kad sprunkantį žudiką užfiksavo vaizdo kameros. Šio daugiabučio prieigos yra filmuojamos, pastate budi apsaugininkas.

Kriminalistai nuo sekmadienio į apklausas kviečiasi I.Tiomkino pažįstamus. Policininkų dėmesio sulaukia ir komisariato kieme išrikiuoti prabangūs jų automobiliai.

Jėgų sėmėsi prie jūros

Pastaruoju metu I.Tiomkinas gyveno įspūdingame daugiau kaip 100 kvadratinių metrų ploto bute Jūrmaloje. Per didžiulius vitrininius langus iš vienos pusės atsiveria vaizdas į jūrą, iš kitos – į ramų kurortą.

Pats I.Tiomkinas nesigirdavo, kiek sumokėjo už šį butą, bet nekilnojamojo turto ekspertai jį vertina maždaug puse milijono eurų.

Išėjus iš buto, už keliasdešimt metrų – jūra. I.Tiomkinas kiekvieną rytą pajūriu bėgdavo krosą, išsimaudydavo ir darydavo jogos pratimus bei medituodavo.

Atrodė, kad jis ruošėsi ilgai ir laimingai gyventi – apie gyvybei gresiantį pavojų nebuvo nė užuominos.

Bet pastaraisiais metais būtent Latvijoje, o ne Lietuvoje I.Tiomkinas prasimanydavo pinigų ir, kaip teigė jo pažįstami Vilniuje, turėjo priešų.

Jaunystėje – nesutramdomas

Joga I.Tiomkinas pradėjo domėtis dar tuomet, kai sėdėjo Lukiškių kalėjimo vienutėje. Kalėjimas iš esmės pakeitė I.Tiomkino būdą. Jaunystėje jis buvo itin aršus, nepripažino jokių kompromisų. Dėl menkiausios priežasties galėjo įsakyti nužudyti bet ką – net ir geriausią draugą.

Beveik niekas neabejoja, kad būtent I.Tiomkinas rengė Anatolijaus Tomilino nužudymą, nors jie buvo neatskiriami draugai. Daug kas stebėjosi tokia jų draugyste, nes jie buvo visiškai skirtingi.

A.Tomilinas dienas ir naktis leisdavo sporto salėje. Jam nereikėjo nei turtų, nei garbės – galėdavo miegoti ant gultų ir maitintis tuo, kas yra po ranka.

Gyvenimo tikslas – pinigai

I.Tiomkinui pinigai buvo didelė vertybė. Dar prieš tapdamas vienu „Vilniaus brigados“ bosų jis dirbo taksistu – sovietiniais laikais tai buvo viena geriausiai mokamų profesijų. Mašinas jis tiesiog dievino – galėdavo dantų šepetėliu valandų valandas blizginti ratlankius.

Tačiau tikrieji pinigai ir tikrai prabangios mašinos pasirodė, kai jį priglaudė Borisas Dekanidzė.

Jie abu, taip pat dar Viktoras Polonskis, pravarde Vesnuška, ir sudarė vis labiau stiprėjančios „Vilniaus brigados“ branduolį.

Tačiau grupuotės smegenys buvo šiuo metu Maskvoje gyvenantis milijardierius Dovydas Kaplanas. Manoma, kad būtent jis kurdavo nusikalstamus planus, o juos įgyvendindavo B.Dekanidzė ir I.Tiomkinas.

Užburdavo plačiais mostais

Pinigai, kuriuos iš nusikalstamo verslo sėmė I.Tiomkimas, tuomet stebino ir kitus Vilniaus nusikalstamo pasaulio šulus.

Daugeliui sostinės nusikaltėlių net ir 10 tūkstančių dolerių buvo dideli pinigai, o I.Tiomkinas vartė šimtus tūkstančių.

Pinigais į savo grupuotę I.Tiomkinas priviliojo ir ne vieną nusikalstamo pasaulio veikėją. Jis pasikviesdavo kokios nors kylančios grupuotės narius ir iš maišo ištraukęs kelis šimtus tūkstančių dolerių visiems po lygiai padalindavo.

Dėl iš dangaus nukritusių dolerių daugeliui jaunųjų nusikaltėlių aptemdavo protas. Jie buvo pasirengę aklai sekti paskui I.Tiomkiną ir vykdyti visus jo nurodymus.

Iš kalėjimo grįžo gudresnis

2004 metais išėjęs iš kalėjimo I.Tiomkinas jau elgėsi kiek kitaip: jis tapo gerokai diplomatiškesnis ir gudresnis, o jo daromi nusikaltimai – gerokai rafinuotesni.

Nors pastaruoju metu I.Tiomkinas beveik visą laiką gyveno Latvijoje, ir Lietuvoje jis turėjo sau artimų žmonių ratą.

Kalbama, kad jis neoficialiai vadovavo Lietuvoje gyvenančio kubiečio Jorge Ramono Sanchezo gaujai. Šis kubietis dar 1998 metais už brangių automobilių plėšimų organizavimą buvo įkalintas 11 metų, tačiau atlikęs bausmę toliau liko gyventi Vilniuje.

Sostinėje I.Tiomkinas susitikinėjo ir su įtakingu įteisintu vagimi Mirabu Džangveladze, kuriam neseniai buvo suteiktas leidimas nuolat gyventi Lietuvoje. Bet mūsų šalyje I.Tiomkiną dažniausiai supo žydų kilmės verslininkai.

Suvienijo Vilniaus banditus

Taksi vairuotoju ir Žaliųjų ežerų poilsiavietės gelbėtoju anksčiau dirbęs I.Tiomkinas buvo laikomas „Vilniaus brigados“ kūrėjo B.Dekanidzės dešiniąja ranka.

Dar sovietiniais laikais girtą aukštas pareigas einantį Vilniaus milicijos pareigūną nuginklavęs I.Tiomkinas kartu su B.Dekanidze „Vilniaus brigadą“ ėmė kurti iš karto po Lietuvos nepriklausomybės atgavimo.

B.Dekanidzė ir jo nurodymus klusniai vykdęs I.Tiomkinas sujungė Vilniuje anksčiau veikusias nusikaltėlių grupuotes, kurios būrėsi „Lietuvos“ viešbutyje, „Ritmo“ kavinėje, Kalvarijų ir Gariūnų turgavietėse.

Įžūlus ir sportiškas, „Vilniaus brigados“ kovinių dalinių vadeiva Timocha ir pagal įtaką „Vilniaus brigadoje“ buvo antras žmogus po B.Dekanidzės.

Žinomas ne tik Lietuvoje

Kad priklauso „Vilniaus brigadai“ ir yra vienas lyderių, I.Tiomkinas garsiai pareiškė pats. 1992 metais jis kartu su B.Dekanidze atėjo į tuomečio dienraščio „Respublika“ redakciją ir davė interviu apie šią nusikaltėlių grupuotę.

Jie įžūliai pareiškė: „Vilnių valdome mes!“

Jau tuomet buvo žinoma, kad I.Tiomkinas dalyvauja tarptautinės mafijos atstovų pasitarimuose tiek Rusijoje, tiek Vakarų šalyse. Jo pravardės Miotkinas ir Timocha buvo minimos dar KGB operatyvinėse bylose.

Lietuvos teisėsaugos pareigūnai I.Tiomkino pavardę sužinojo po susišaudymo Vilniaus bokso salėje. 1992 metų rugsėjo 9-ąją netoli „Žalgirio“ stadiono veikusioje salėje buvo sušaudytas A.Tomilinas, pravarde Zelionas, ir kartu su juo sportavęs Igoris Zorkinas.

Nuaidėjus automato šūviams, liudytojai matė tris išbėgančius vyrus, vienas jų paliko kraujo pėdsakus.

Netrukus I.Tiomkinas į ligoninę atvežė krauju pasruvusį „Vilniaus brigados“ narį V.Polonskį.

Ant I.Tiomkino striukės buvo rasta metalo pėdsakų. I.Tiomkinas ir Vesnuška buvo suimti trims mėnesiams, bet pritrūkus įrodymų išleisti.

Panoro tapti graiku

Jam pavyko išvengti ir įtarimų dėl žurnalisto Vito Lingio nužudymo. Nors teisėsaugos pareigūnai buvo surinkę duomenų, kad žurnalisto nužudymo planą jie su B.Dekanidze sukurpė Jūrmaloje esančioje viloje, įrodymų pritrūko – „Vilniaus brigados“ nariai atkakliai tylėjo. Tačiau gresiantys įtarimai rimtai išgąsdino I.Tiomkiną, jis spruko iš Lietuvos.

Kurį laiką su šeima pagyvenęs Latvijoje, vėliau jis persikėlė į Atėnus. Tuomet I.Tiomkinui pavyko įtikinti Graikijos ambasadą Maskvoje, jog jis yra Tbilisyje gimęs tikras graikas Igoris Temkidis. Apie tai liudijantys dokumentai esą sudegė Tbilisyje per pilietinį karą.

Dvejus metus slapstęsis bėglys 1995 metais per Interpolą buvo surastas Vokietijoje. Pareigūnai jį sulaikė sporto salėje, nutaikę momentą, kai I.Tiomkinas ruošėsi kelti štangą. Jam iškėlus rankas, pareigūnai uždėjo antrankius.

Keleivio nepriėmė į lėktuvą

Sulaikytas Interpolo, I.Tiomkinas taip pat tikėjosi Graikijos pagalbos, tačiau po ilgiau nei metus trukusių prokurorų derybų 1996-aisiais Vokietija jį išdavė Lietuvai.

Gabenant į Lietuvą vieną mafijos vadeivų, buvo imtasi ypatingų saugumo priemonių. Pargabenti nusikaltėlio skridusių pareigūnų bilietai buvo užsakyti išgalvotomis pavardėmis.

Sužinojusi apie pavojingą keleivį, Vokietijos skrydžių bendrovė „Lufthansa“ atsisakė jį priimti į lėktuvą, todėl teko prašyti „Lietuvos avialinijų“ pagalbos.

Reketavo mašinų pardavėją

Netrukus Timocha buvo pasiųstas už grotų. I.Tiomkinas buvo pirmasis „Vilniaus brigados“ narys, nuteistas už reketą. Kad taip įvyktų, pasistengė pareigūnams išsamius parodymus apie reketininkus davęs Semionas Delnikas.

Pirmaisiais Lietuvos nepriklausomybės metais S.Delnikas pradėjo tuomet labai pelningą verslą – prekybą naujais automobiliais. Savo dalies panoro ir „Vilniaus brigada“.

Vilniuje vykusioje automobilių parodoje I.Tiomkinas įspėjo S.Delniką nutraukti prekybą užsienietiškomis mašinomis arba sumokėti 50 tūkstančių JAV dolerių.

B.Dekanidzės vardu kalbėjęs I.Tiomkinas aiškino, jog tokiu rimtu verslu gali užsiimti tik „Vilniaus brigadai“ priklausantys vyrai.

Teisme I.Tiomkinas ir jo liudytojai S.Delniką vadino sukčiumi ir mafiozu ir aiškino, kad jis, o ne Timocha turi stoti prieš teismą.

I.Tiomkinas pateikė versiją, kad S.Delnikas jam pardavė brokuotą automobilį „Honda Civic“ ir atsisakė grąžinti pinigus. Tačiau už grotų iškeliavo I.Tiomkinas. Jis buvo nuteistas kalėti 10 metų.

Pamiršdavo graikišką pavardę

Į Lukiškes patekęs banditas dar kartą bandė pasinaudoti tariama Graikijos pilietybe.

Lietuvos teisingumo ministerija buvo gavusi Graikijos teisingumo ministerijos prašymą išduoti nuteistą šios šalies pilietį.

Lietuvos pareigūnams kilo įtarimų, ar raštą tikrai atsiuntė Graikijos teisingumo ministerija, o ne šioje šalyje įsikūrę nusikaltėlių pasaulio veikėjai – į papildomas Lietuvos užklausas Graikijos teisingumo ministerija nebeatsakė.

Nepavykus ištrūkti į Graikiją, I.Tiomkinas nusprendė atsisakyti Lietuvos pilietybės, tačiau bausmę atliekančių asmenų prašymų Pilietybės reikalų komisija nesvarsto.

Leisdamas dienas Lukiškių kalėjime nusikaltėlių šulas kartais pats pamiršdavo esąs graikas ir prašymus bei kitus dokumentus pasirašydavo ne I.Temkidžio, o I.Tiomkino pavarde.

Kalėjime I.Tiomkinas buvo drausmingas. Rimtų nuobaudų neturėjęs ir nemažai paskatinimų sulaukęs kalinys buvo išleistas pirma laiko.

Kalėjime jį nuolat lankydavo tėvai ir viena draugė. Su žmona Elvyra jis išsiskyrė – moteris su dviem jųdviejų vaikais išvyko gyventi į užsienį.

Įklampino „Bobiko byla“

2004-aisiais išėjęs į laisvę, Timocha įsidarbino ir apsigyveno Vilniuje veikusiame sporto klube „Polonija“.

Nors buvęs „Vilniaus brigados“ lyderis dirbo tik sporto instruktoriumi ir vienos Latvijos bendrovės vadybininku, jis mėgavosi prabangiu gyvenimu, tarp Antakalnio ir Dvarčionių pasistatė erdvų namą.

Įsikūręs Antakalnyje jis už smulkų pažeidimą įkliuvo policijai, tačiau nukentėjo jį nubausti turėjęs pareigūnas.

Sostinės 5-ojo policijos komisariato pareigūnui Petrui Klimavičiui buvo iškelta baudžiamoji byla, o po teismo teko atsisveikinti su tarnyba.

P.Klimavičius tyrė „Bobiko byla“ pramintą istoriją. I.Tiomkino šuo įsiveržė į vienos Žolyno gatvės gyventojos namo kiemą ir išgąsdino ne tik ją, bet ir mažą šunytį Bobiką.

Teisme nustatyta, kad P.Klimavičius galėjo suklastoti administracinio teisės pažeidimo protokolą. Pareigūnas protokolą surašė ne I.Tiomkinui, o „Vilniaus brigados“ šulo draugui, kuris, bylai atsidūrus teisme, jau buvo miręs.

Mėgo prabangius automobilius

Pastaruoju metu Timocha važinėjo prabangiu visureigiu „Toyota Land Cruiser“, nauju limuzinu „Mercedes-Benz“ ir japonišku motociklu. Šios transporto priemonės buvo registruotos vienos Latvijos bendrovės vardu.

Kalbama, kad pradinį kapitalą I.Tiomkinas susikrovė pigiai privatizavęs, o vėliau pelningai pardavęs „Gintaro“ viešbutį Vilniuje. Savo dalį I.Tiomkinas gavo ir pardavęs bendrovės „Varoma“ akcijas.

Teigiama, kad į laisvę išėjusį sūnų parėmė tėvas, iš Rusijos pensiją gaunantis karo veteranas Aleksejus Tiomkinas.

Pinigai atiteko sūnui

2006-aisiais aštuoniasdešimtmetis vyras, buvęs sostinės karinio Šiaurės miestelio vadas, su sūnumi atėjo į vieną sostinės banką ir jo darbuotojai pareiškė norįs į savo sąskaitą padėti 480 tūkstančių litų. Jis iš karto atliko ir kitą operaciją – šiuos pinigus pervedė į savo sūnaus I.Tiomkino sąskaitą.

Banko atstovai apie šias operacijas pranešė Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybai. Kol vyko tyrimas, tėvo ir sūnaus sąskaitos buvo užblokuotos, tačiau tyrėjai jokio nusikaltimo neįžvelgė.

A.Tiomkinas pateikė visus dokumentus, įrodančius, kad šiuos pinigus jis uždirbo sąžiningai.

Išėjęs iš kalėjimo laisve, prabanga ir žavių moterų draugija I.Tiomkinas mėgavosi 10 metų, kol jį praėjusio šeštadienio vėlų vakarą pakirto nežinomo žudiko kulkos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.