Nėščiosios pūstelėjimas apstulbino Pasvalio policijos pareigūnus

Net ir visko regėję Pasvalio rajono policijos pareigūnai negalėjo patikėti savo akimis išvydę, kiek į alkoholio matuoklį „pripūtė“ nuo sugyventinio Krinčino seniūnijos kaime nukentėjusi 25 metų nėščioji. Kūdikio besilaukiančiai moteriai buvo nustatytas itin sunkus girtumo laipsnis – 3,48 promilės.

Iš Biržų į Pasvalio rajoną atklydusiai nėščiajai buvo nustatytas sunkus girtumo laipsnis.<br>V.Balkūno asociatyvinė nuotr.
Iš Biržų į Pasvalio rajoną atklydusiai nėščiajai buvo nustatytas sunkus girtumo laipsnis.<br>V.Balkūno asociatyvinė nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Jul 10, 2014, 1:01 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 2:20 AM

Policijos ekipažas į vieną Krinčino seniūnijos kaimą dėl smurto artimoje aplinkoje buvo iškviestas trečiadienį prieš pietus. Pareigūnams nuvykus į vieną sodybą, paaiškėjo, kad maždaug vidurdienį 38 metų vietos gyventojas S.D. trenkė delnu į skruostą savo 25 metų sugyventinei V.V.

Alkoholio matuokliu buvo patikrintas abiejų konflikto dalyvių girtumas. Vyriškis „pripūtė“ 1,62 prom. (vidutinis girtumo laipsnis), o kūdikio besilaukianti jo draugė – net 3,48 prom. Sunkus girtumo laipsnis nustatomas žmogaus organizme esant 2,5 promilės.

Dėl smurto artimoje aplinkoje pradėtas ikiteisminis tyrimas. Tuo tarpu seniūnijos socialiniai darbuotojai ketina pasidomėti minėta nėščiąja, pavyzdžiui išsiaiškinti, ar ji lankosi pas gydytoją.

Ši moteris neseniai į Krinčino seniūniją atkeliavo iš gretimo Biržų rajono. Atvykėlė apsistojo pas S.D., tačiau lankydavosi ir pas vienišą jo kaimyną. Vietos gyventojų teigimu, šie vyriškiai nuolat girtauja, stiklelio nevengia ir biržietė, nors jos nėštumas jau akivaizdus.

Su socialinės rizikos šeimomis dirbančių socialinių darbuotojų jau nebestebina iki pat gimdymo girtaujančios nėščiosios. Prieš kurį laiką Pasvalio rajone išgertuvėse dalyvavusi visiškai girta nėščioji net nepajuto, kad prasidėjo sąrėmiai ir gimdymas. Kad moteris pagimdė, sugėrovų kompanija pastebėjo tik rytą atsikėlusi ir radusi negyvą naujagimį. Respublikinės Panevėžio ligoninės Akušerijos-nėštumo patologijos skyriaus vedėjo Raimundo Petrausko teigimu, per metus būna keli atvejai, kai gimdyti atvežamos girtos moterys.

Kilus įtarimui, kad nėščioji yra neblaivi, priėmimo skyriuje turimu alkoholio matuokliu patikrinamas jos blaivumas. Taip apsidraudžiama, kad vėliau nekiltų kokių teisinių problemų, būtų aišku, kokius vaistus neblaiviai moteriai galima naudoti, be to, didesnis dėmesys skiriamas ir mažyliui, kuris jau gimsta apsinuodijęs alkoholiu.   „Dažnai tokiais atvejais neblaivios moterys sako, kad vieną šampano taurę išgėrė“, – nelabai įtikinamą pacienčių pasiteisinimą prisimena  R.Petrauskas. Jis pamena, kad prieš kurį laiką vienai gimdyvei ir sunkus girtumo laipsnis buvo nustatytas – tuomet alkoholis tikai ne taurėmis o buteliais turėjo būti vartojamas.

Gimdymo namuose atsidūrusios girtos nėščiosios ne visada elgiasi adekvačiai, tačiau pasitelkus lašines, išblaivinamos. Tokių pacienčių, kad dėl girtumo nesuvoktų, kad atsidūrė ligoninėje ir prasidėjo gimdymas, vedėjas nepamena. Tiesa, kai kurios, turinčios priklausomybę nuo alkoholio, gimdyvės po gimdymo ne džiaugiasi kūdikiu, o kenčia pagirias.

Respublikinės Panevėžio ligoninės Naujagimių skyriaus vedėja-gydytoja neonatologė Rita Tvarijonavičienė sako, kad naujagimiai, kuriuos pagimdo girtos motinos, ligoninėje užtrunka ilgiau. „Koks gimdyvės girtumas, toks ir jos naujagimio. Suaugusios moters kepenys greičiau suskaido alkoholį, nei naujagimio, todėl jis ilgiau išlieka apnuodytas alkoholiu“, – sakė tris dešimtmečius dirbanti gydytoja. Jos nuomone, ir anksčiau tokių atvejų, kai moterys atvažiuodavo girtos, pasitaikydavo, tik apie tai būdavo viešai nekalbama.

Neblaivių moterų pagimdytiems naujagimiais paprastai diagnozuojamas momentinis apsinuodijimas alkoholiu. Tačiau jei moteris nuolat viso nėštumo metu girtavo, gali būti, kad jos kūdikis kentės nuo chroninio alkoholizmo ir bus priklausomas nuo alkoholio. Dar motinos įsčiose prie girtuokliavimo pripratusį mažylį gali kamuoti ir abstinencijos sindromas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.