Smurto auka kaltina tik save

Dviejų mažamečių vaikų motina mušasi į krūtinę ir dievagojasi, kad dėl jos žiauraus sužalojimo sugyventinis niekuo dėtas. Esą jis tik nesmarkiai sudavė į veidą, o dėl visko kalta ji pati ir alkoholis.

Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

Jul 10, 2014, 9:46 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 2:34 AM

Ir nukentėjusioji, ir kaltinamasis dėl sunkaus kūno sužalojimo prašo atleisti jį nuo baudžiamosios atsakomybės abiem susitaikius.

Kaltintojai teigia, jog 2012 metų gruodį sesers bute Klaipėdoje girtas 30 metų Deivydas Pilinkus smogė sugyventinei Renatai Gridžiuskaitei į veidą. Moteris parkrito.

Dėl šio incidento D.Pilinkus kaltinamas nežymiu sveikatos sutrikdymu. 2013 m. gegužės 11 d. apie 15 val. savame bute supykęs, kad sugyventinė girtauja, tyčia ne mažiau kaip keturis kartus kumščiu smogė jai į galvą.

Moteriai po smūgių kraujas išsiliejo į smegenis, ją ištiko koma.

Sėdo į kaltinamojo vietą

Šis poelgis vertinamas kaip sunkus sveikatos sutrikdymas. Ilgai ligonėje gydyta moteris bent porą mėnesių buvo praradusi atmintį. Kai atsitokėjo, pasinaudojo savo teise neteikti parodymų prieš artimą žmogų.

Klaipėdos apygardos teisme D.Pilinkus aiškino, kad gruodžio mėnesio atvejo visai nebuvo, nieko nepamena ir R.Gridžiuskaitė.

Gegužę menkas konfliktas iš tikrųjų buvo – moteris vakare gėrė, o rytą pabudęs jos sugyventinis išėjo pasivaikščioti. Sugrįžęs pamatė, kad jo moteris vėl girta, sužalotu antakiu ir sugurinta nosimi, iš kurios teka kraujas.

Tada jam nervai neišlaikė – porą kartų nesmarkiai sudavė sugyventinei per veidą, ši suklupo, atsitrenkė galva į grindis, po to nuėjo į virtuvę ir ten vėl parkrito, galva atsitrenkdama į virtuvės spintelės briauną. Vyras ją pakėlė ir nunešė į kambarį.

Moteris teisme antrino savo gyvenimo draugui ir kaltino tik save. Vyras esą norėjo iš jos atimti sidro butelį. Posėdžių salėje ji net savanoriškai atsisėdo į kaltinamųjų vietą.

Įvykio versijos – vis kitos

Kaltinamojo parodymai ikiteisminio tyrimo metu buvo kitokie. Jis neneigė, kad Renatai sudavė kumščiu į veidą ir ši parkrito.

Per kitą apklausą D.Pilinkus aiškino, kad sugyventinė jį pastūmė, jis parkrito, o kai atsistojo, trenkė moteriai, ir ši virto aukštielninka ant plytelių, o paskui trenkėsi veidu į grindinį.

Vėliau prisiminė dar vieną versiją – neva nešant neštuvais į greitosios pagalbos automobilį Renata iškrito ir trenkėsi galva į asfaltą.

Po incidento be sąmonės gulinčiai moteriai jis neskubėjo kviesti medikų, o pirmiausia paskambino motinai ir seseriai.

Greitoji pagalba buvo iškviesta po poros valandų.

D.Pilinkus aiškino, kad per apklausas jautė spaudimą, o tyrėja esą surašiusi ne tai, ką jis kalbėjo. Visą teisybę jis esą išklojo teisme.

Pernai liepos pabaigoje R.Gridžiuskaitė atnešė prokuratūrai pareiškimą, kad jokių pretenzijų vyrui neturi, jie susitaikė ir prašo bylą nutraukti. Tačiau į jos norus nebuvo atsižvelgta.

Siūlo bausti už melą

Iki šiol neteistas vairuotoju dirbantis D.Pilinkus buvo baustas už nedidelį chuliganizmą, smulkų turto grobimą, girto pasirodymą viešojoje vietoje.

„Tai akivaizdus moters bejėgiškumo spręsti šeimos problemas pavyzdys. Auka pateisina tokį savo vyro elgesį“, – baigiamojoje kalboje teigė Klaipėdos prokuroras Aurelijus Stanislovaitis, valstybinį kaltinimą palaikęs jau ne vienoje smurto artimoje aplinkoje byloje.

Jis pasiūlė D.Pilinkui paskirti 4 metų ir 6 mėnesių laisvės atėmimą.

Pasak prokuroro, R.Gridžiuskaitė turėtų atsakyti už melagingus parodymus. Už sužalotosios gydymą Valstybinė ligonių kasa pateikė daugiau kaip 11 tūkst. litų ieškinį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.