Zarasuose sukčius prekybininkui įkišo padirbtus eurus

Zarasų rajone vykusio renginio metu užfiksuotas netikrų pinigų realizavimo atvejis. Policija praneša, kad incidentas užfiksuotas dar penktadienį.

Zarasų prekybininkui sukčius įkišo 400 netikrų eurų.<br>A.Barzdžiaus asociatyvi nuotr.
Zarasų prekybininkui sukčius įkišo 400 netikrų eurų.<br>A.Barzdžiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-07-14 19:31, atnaujinta 2018-02-11 23:55

Kaip rašoma Utenos apskrities VPK pranešime, prie prekeivio priėjęs vyras paprašė iškeisti 400 eurų į litus. Nieko neįtardamas prekybininkas paėmė eurus, o vyriškiui atidavė atitinkamą sumą litais.

Tik kitos dienos ryta buvo pastebėta, kad turimi eurai (keturios kupiūros po 100 eurų) yra netikri.

Policija ragina gyventojus būti atidesniais, nepasiduoti jokiems siūlymams keisti litus į eurus gatvėje.

Dėl minėtos nusikalstamos veikos policijoje pradėtas ikiteisminis tyrimas. Pagal įstatymus, tas, kas pagamino netikrus ar klastojo tikrus Lietuvos ar kitos valstybės apyvartoje esančius ar oficialiai patvirtintus, bet į apyvartą dar neišleistus pinigus arba vertybinius popierius arba įgijo, laikė ar realizavo netikrus arba suklastotus Lietuvos ar kitos valstybės apyvartoje esančius ar oficialiai patvirtintus, bet į apyvartą dar neišleistus pinigus arba vertybinius popierius, arba gamino, įgijo, laikė ar realizavo įrangą, programinę įrangą ar specialiąsias medžiagas netikriems pinigams ar vertybiniams popieriams gaminti ar tikriems pinigams ar vertybiniams popieriams klastoti, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki ketverių metų.

Kaip atpažinti tikras eurų kupiūras galima susipažinti Lietuvos banko interneto tinklalapyje.

Policija taip pat primena, kad jokių institucijų atstovai nekeičia litų į eurus gatvėje ar namuose. Įvedus eurą, litai į eurus bus nemokamai keičiami tik tam tikrose, iš anksto nurodytose vietose: Lietuvos banko kasose Vilniuje ir Kaune (neribotą laiką), komercinių bankų skyriuose (pusmetį po euro įvedimo – visuose skyriuose, po to dar pusmetį – atskiruose bankų padaliniuose pagal nustatytą sąrašą) ir Lietuvos pašto skyriuose (60 kalendorinių dienų po euro įvedimo).

Policija atkreipia dėmesį, jog žmonių banko sąskaitų numeriai nerenkami, kaip ir nerenkami kiti susiję duomenys. Dėl euro įvedimo banko sąskaitų numeriai nesikeis, o sąskaitoje esantys litai į eurus bus keičiami automatiškai, naujos sąskaitos atsidaryti nereikės. Todėl, jei kas prašytų nurodyti sąskaitos numerį, prisijungimo prie elektroninės bankininkystės duomenis ar banko kortelių PIN kodus – tai būtų bandymas apgaule išvilioti pinigus. Apie tokius atvejus reikia nedelsiant informuoti policiją bendruoju pagalbos telefonu 112.

Gyventojai taip pat turėtų žinoti, kad nei bankai, nei valstybės institucijos nereikalauja telefonu pasakyti prisijungimo kodų, slaptažodžių ar kitų panašių duomenų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.