Gauja lietuvių vežė tautiečius vogti ir apgaudinėti vokiečių

Netrukus Panevėžyje į teisiamųjų suolą sės 8 asmenų organizuota grupė, kaltinama prekyba žmonėmis. Šie jau turintys kriminalinę praeitį 18-39 metų Panevėžio miesto, Kėdainių, Kupiškio ir Vilkaviškio rajonų gyventojai kaltinami į Vokietiją išvežę ar ruošęsi išvežti 6 jaunus vyrus, kurie ten turėjo daryti nusikaltimus – vogti ar dirbti telefoninių sukčių padėjėjais („kojomis“).

Šioje varganoje sodyboje Kupiškio rajone teisėsaugos pareigūnai surado laikomus tris jaunuolius, gaujos ruoštus vagystėms Vokietijoje.<br>Panevėžio apskr. VPK nuotr.
Šioje varganoje sodyboje Kupiškio rajone teisėsaugos pareigūnai surado laikomus tris jaunuolius, gaujos ruoštus vagystėms Vokietijoje.<br>Panevėžio apskr. VPK nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 16, 2014, 5:05 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 10:39 PM

Ikiteisminiam tyrimui šioje byloje vadovavusio Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos skyriaus prokuroro Rimanto Vagrio teigimu, nukentėjusieji – socialiai pažeidžiami, patiklūs vaikinai, susigundę kaltinamųjų pažadais įdarbinti juos Vokietijos fabrikuose.

Iš tiesų nusikaltėliai jiems Vokietijoje buvo numatę kitokių darbų – vogti iš automobilių navigacinę įrangą, o iš butų bei namų – kitas vertybes. Šiam „darbui“ jau buvo surasti trys jaunuoliai, tačiau jų kaltinamieji nespėjo išvežti į užsienį – vaikinus Panevėžio apskrities Vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo biuro ir Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai surado belaukiančius kelionės apšnerkštoje sodyboje Kupiškio rajone.

Dar tris jaunuolius kaltinamieji jau buvo išvežę į Vokietiją ir pelnėsi iš jų atliekamos nusikalstamos veiklos. Juos tautiečiai buvo privertę padėti telefoniniams sukčiams, apgaudinėjusiems Vokietijoje gyvenančius rusakalbius.

Lietuviams iki skausmo žinomą telefoninio sukčiavimo schemą nusikaltėliai sėkmingai pritaikė Vokietijoje. Susiradę rusiškai kalbančių Vokietijos gyventojų telefono numerius, sukčiai iš Lietuvos papasakodavo apie jų artimojo įvykdytą avariją ar kokį nusikaltimą ir reikalaudavo pinigų. Iš melu patikėjusios aukos išviliotus pinigus paimti ir buvo siunčiami vadinamieji „kojos“ – gaujos į Vokietiją apgaule atvežti jaunuoliai.

„Nemokantys kalbos, nesusivokiantys aplinkoje, neturintys pinigų jie buvo išsigandę ir nesipriešindami paklusdavo kaltinamųjų nurodymams“, – sakė prokuroras R.Vagrys.

Tyrimą atlikusio Panevėžio apskr. VPK ONTB laikinasis viršininkas Raimundas Lažauninkas sakė, kad rizikuojantys įkliūti Vokietijos policijai jaunuoliai iš grupuotės negaudavo jokio atlygio, o kartais jiems nakvoti tekdavo tiesiog automobilyje.

Vienas iš šių jaunuolių iš tiesų buvo sučiuptas Vokietijos policijos, tačiau netrukus paleistas. Tuo tarpu iš jaunuolių nusikalstamos veikos pelnęsi tautiečiai jautėsi ramūs – jie netikėjo galintys įkliūti, nes visą juodą darbą atliko jų aukos. Savo kaltę jie neigė ir ikiteisminio tyrimo metu.

Beje, du iš kaltinamųjų – 24 metų kupiškėnas E.V. ir 37 metų Kėdainių rajono gyventojas D.S. rusakalbius Vokietijos gyventojus apgaudinėjo atlikdami bausmę Pravieniškių pataisos namuose. Dabar už grotų teismo laukia ne tik jie, bet ir dar 4 kaltinamieji, o 2 yra skirtos švelnesnės kardomosios priemonės.

Lietuvos teisėsaugininkai apgailestauja nesulaukę didesnio Vokietijos kolegų susidomėjimo jų panosėje nusikalstama veikla užsiiminėjusiais lietuviais. „Atsakymų į mūsų užklausimus iš Vokietijos laukiame metų metus“, – sakė pareigūnai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.