Nesutramdęs girtaujančios žmonos rokiškėnas gedi sūnaus

Žvakės ir nedidelis pliušinis meškinas šalia balto karstelio, kuriame tarsi miegantis guli 7 mėnesių kūdikis. Toks vaizdas sukrėsdavo visus, penktadienį užėjusius į Rokiškio gedulo namų šarvojimo salę.

Užvirtus spintai žuvusio kūdikio tėvą kamuoja daug neatsakytų klausimų.<br>M.Jurgaičio nuotr.
Užvirtus spintai žuvusio kūdikio tėvą kamuoja daug neatsakytų klausimų.<br>M.Jurgaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 18, 2014, 9:05 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 9:19 PM

Prie savo jauniausiojo sūnaus karsto gedinčiam 26 metų rokiškėnui Daliui (vaiko tėvų vardai pakeisti – red.past.) neduoda ramybės klausimas – kaip ant neseniai išmokusio sėdėti mažylio galėjo užvirsti jį pražudžiusi spinta ir ką tuo metu veikė neblaivi kūdikio motina. Tuo tarpu kaimynai, ne kartą gelbėję gatvėmis ar laiptinėje klaidžiojančius poros vaikus, įsitikinę, kad nelaimės jau seniai buvo galima tikėtis.

Policijai pranešė medikai

Nelaimė Aušros gatvės daugiabutyje įvyko trečiadienio vakarą. Pas ten nuomojamame bute gyvenantį T.B. tuo metu buvo atėjusi pasisvečiuoti jo draugė, 26 metų Asta (vardas pakeistas – red.). Moteris atėjo su savo vaikais – 3 metukų dukra ir 7 mėnesių sūneliu.

Vėliau pareigūnams Asta sakė, kad jai būnant prie kompiuterio, o mažajam sūneliui sėdint ant grindų, ant jo netikėtai užvirto spinta. Šiuo baldu kambarys buvo padalintas į dvi dalis.

Sunkus baldas sužalojo mažylio galvą. Iškviesti greitosios pagalbos medikai gyvybės ženklų neberodantį kūdikį dar nuvežė į ligoninę, tačiau ten buvo konstatuota jo mirtis. Neoficialiais duomenimis, berniukui spinta sulaužė kaukolę.

Apie kūdikio mirtį medikai policijai pranešė 18 val. 45 min. Pareigūnams nuvykus į nelaimės vietą, nei buto nuomininkas, nei jo viešnia negalėjo paaiškinti, kokiomis aplinkybėmis spinta užvirto ant mažylio. Žuvusio kūdikio motinai buvo nustatytas lengvas, vyriškiui – vidutinis girtumo laipsnis. Beje, pastarasis vienas augina 10-metę dukrą, tačiau nelaimės metu jos namuose nebuvo.

Rokiškio rajono policijoje pradėtas ikiteisminis tyrimas berniuko mirties aplinkybėms nustatyti.

Poros santykiai primena serialą

Rokiškėnas Dalius ir globos namuose užaugusi Asta vėl gyventi į Rokiškį grįžo maždaug prieš pusmetį. Prieš tai jie su dviem vyresniaisiais vaikais gyveno Šiauliuose, kur vyriškis turėjo darbą. Gimus jauniausiam kūdikiui, Dalius išėjo tėvystės atostogų ir su visa šeima grįžo į Rokiškį, apsigyveno savivaldybės jiems suteiktame socialiniame būste Aušros gatvėje.

Tai bene moderniausias, gražiai renovuotas daugiabutis Rokiškyje, kuriame rajono valdžia įrengė butus socialiai remtinoms šeimoms. Su pastarosiomis mielai apsikeistų būstais ne vienas be valdžios paramos galą su galu vos suduriantis rokiškėnas.

Kaip lrytas.lt sakė Dalius, su žmona jie ėmė vis labiau nesutarti, todėl pavasarį jis nusprendė išeiti gyventi atskirai. Vyriškis, kurio net asmeniniai daiktais, drabužiai liko šeimos bute, apsistojo brolio, išvykusio į užsienį, sodo namelyje netoli Rokiškio.

Vyriškis neslėpė, kad žmona turi priklausomybę nuo alkoholio. „Yra žmonių, kuriems iš viso negalima gerti. Ji – viena tokių“, – sakė Dalius.

Vyriškis prisipažino, kad ir jis yra baustas administracine tvarka už vaikų nepriežiūrą. Kovo mėnesį pareigūnai rado abu tėvus neblaivius ir skyrė švelniausią nuobaudą – įspėjimą. „Tačiau aš daugiau nebebuvau baustas, o Asta – dar du kartus“, – sakė rokiškėnas.

Iš tiesų, policijos pareigūnai šią daugiavaikę motiną rado neblaivią birželį ir liepą. Abu kartus jai už vaikų nepriežiūrą buvo skirtos 200 litų administracinės baudos, kurių ji taip ir nesumokėjo.

Sutuoktiniams kartu nebegyvenant, kurį laiką vaikai augo pas Astą. Tačiau per Jonines juos policija atvežė Daliui ir paprašė jais pasirūpinti – moterį pareigūnai namuose rado girtą. Netrukus šiame sodo namelyje apsigyveno ir Asta. Tačiau sulipdyti santykių porai nesisekė, moteris liepos pradžioje su mažiausiuoju vaiku vėl grįžo į socialinį būstą Rokiškyje.

Baisi žinia – telefono žinute

Liepos 7 dieną Asta pas sutuoktinį atvažiavo lydima seniūnijos socialinių darbuotojų. „Jos paklausė, ar dukra nori pas mamą. Mergaitė aišku, norėjo – juk buvo motinos pasiilgusi“, – lrytas.lt pasakojo Dalius. Vyriškio teigimu, jis abejojo, ar žmona galės tinkamai pasirūpinti vaikais, tačiau moterys į seniūnijos visureigį susikrovė mergaitės daiktus ir išvažiavo. Vyriškiui buvo paliktas tik vyresnysis sūnus.

„Man buvo neramu, ar Asta negirtauja, aš ne kartą skambinau policijai, prašydamas patrulių užvažiuoti ir patikrinti“, – pasakojo vyriškis.

Nelaimės dieną jis su sutuoktine buvo susitikęs parke, nes norėjo pabendrauti su visais trimis savo vaikais. Buvo maždaug vidurdienis, kai jie išsiskyrė. O tos pačios dienos vakare, šiek tiek po 19 val. vyriškis gavo SMS iš Astos draugės, kad jo mažylis sūnus ligoninėje be gyvybės ženklų.

Dalius iš karto paskambino į Bendrosios pagalbos centrą, kur jam patvirtino, kad iš tiesų toks įvykis buvo ir patarė nuvažiuoti į ligoninę. „Kai ten nuvažiavau, medikai man suleido raminančiųjų ir tada pasakė, kad sūnus mirė“, – pasakojo vyriškis.

Pasak Daliaus, jis negali įsivaizduoti, kaip spinta galėjo nei iš šio, nei iš to nuvirsti. „Asta kažką sakė, kad vaikas iš spintos rūbus traukė ir ji virto. Bet ar toks mažylis galėjo rūbus traukioti? Jis prieš tris savaites tik gerai sėdėti pradėjo“, – daugybė klausimų be atsakymų kamuoja sūnų laidojantį tėvą.

Jis taip pat negali suprasti, kodėl ne kartą už vaikų nepriežiūrą ir girtavimą baustai jo žmonai socialiniai darbuotojai toliau leido rūpintis vaikais.

Į Gedulo namus atėjusi tamsiais rūbais apsivilkusi Asta su žurnalistais kalbėtis atsisakė.

Mažyliai klaidžiojo gatvėmis

„Nelaimės buvo galima tikėtis“, – sakė Aušros gatvės daugiabučio, kur gyvena Asta, gyventojai.

Jų teigimu, moteris nuolat girtaudavo su įvairiomis kompanijomis ir vaikų neprižiūrėjo. „Kartą kaimynai mergytę su broliuku surado vienu du žaidžiančius laiptinėje ir saugojo, kol atvažiavo policijos pareigūnai. Buvo baisu, kad jie nenukristų nuo laiptų ar per kokį turėklų tarpą nepersisvertų“, – pasakojo namo gyventoja Aušra Narbutaitė.

Evelina ir Sigitas Ošarovai papasakojo, kad vaikais, kol gyveno kartu, daugiau rūpindavosi Dalius. Vyriškis ir lauke, žaidimų aikštelėje su jais būdavo. Tuo tarpu motina, užsidariusi namuose su mažyliu, didesniuosius dažniausiai palikdavo likimo valiai.

„Aš pati per Jonines skambinau policijai, kai pamačiau, kad Astos vyresnieji vaikai vieni klaidžioja gatvėmis. Jie jau buvo perėję judrią Respublikos gatvę – greičiausiai juos viliojo tuo metu prie Savivaldybės įsikūrusios karuselės“, – pasakojo E.Ošarovienė. Trimetė mergaitė vedė broliuką už rankos, pati buvo su batukais, o berniukas šlepsėjo apmautas vien pėdkelnėmis, be batų. Prieš tai kiti kaimynai matė, kaip jie murkdėsi namo kieme buvusioje baloje.

Policijos pareigūnai mažylius parvežė namo, tačiau rado motiną girtą, todėl vaikus išvežė tėvui.

Sumušė ir sutuoktinį

Namo gyventojai baiminasi už teisybę sulaukti Astos keršto. Pavyzdžiui, vienai kaimynei po nelaimės ji parašė SMS, kad moteris net nebandytų eiti į laidojimo namus, nes su ja bus susidorota.

Tai, kad jauna moteris yra karšto būdo, patvirtino ir jos sutuoktinis. Daliaus teigimu, žmonai dėl smurto pradėti du ikiteisminiai tyrimai – jų vestuvių naktį ji sumušė du vyriškius, o birželio pradžioje nuo jos nukentėjo ir pats sutuoktinis. Žmona, atvažiavusi pas jį su dviem vyriškiais, sutuoktinį sumušė ir atėmė 200 eurų bei bulvių maišą.

Vaikų gynėjai savo kaltės nemato

Rokiškio miesto seniūnijos socialinė darbuotoja Neringa Keperšienė sako, kad šeima Rokiškyje gyvena neseniai, todėl apie jos bėdas buvo mažai informacijos.

Didesnio dėmesio Asta sulaukė po Joninių, kai buvo rasta girta ir nesugebanti pasirūpinti vaikais. Nuo tada N.Keperšienė pas ją užsukdavo bent porą kartų per savaitę.

„Girtos aš jos nerasdavau, vaikai buvo prižiūrėti, pamaitinti“, – sakė socialinė darbuotoja. Jos teigimu, Asta jai nuolat žadėdavo pasitaisyti ir nebegirtauti, tačiau matyt tie pažadai tetrukdavo tik iki vakaro, kai socialiniai darbuotojai baigia darbą ir nebebūdavo pavojaus, kad jie atvažiuos patikrinti.

Pasak N.Keperšienės, ši šeima nuo liepos 9 dienos buvo įtraukta į socialinės rizikos šeimų sąrašą. Tačiau socialinė darbuotoja neturėjo informacijos, kad Asta dėl vaikų nepriežiūros bausta jau tris kartus. „Tokios informacijos iš vaikų teisių apsaugos skyriaus aš negavau“, – sakė moteris.

Socialinė darbuotoja stebėjosi, kad po nelaimės žmonės ėmė kaltinti ją bei vaikų teisių apsaugos specialistus, kad tinkamai nepasirūpino šiais vaikais, tačiau iki tol niekas į juos dėl Astos girtavimo nesikreipė – nei kaimynai, nei pats Dalius.

N.Keperšienės teigimu, liepos pradžioje pasidalyti vaikus geranoriškai susitarė abu sutuoktiniai, o ji tik pagelbėjo Astai pervežti dukters drabužėlius ir kitus daiktus iš sodo namelio į socialinį būstą.

„Tiesiog taip atsitiko. Yra daug asocialių šeimų, kiek galim, tiek sužiūrim. Pavyzdžiui, aš prižiūriu 22 šeimas, kuriose auga pusšimtis vaikų“, – paaiškino seniūnijos socialinė darbuotoja.

Rokiškio rajono vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistė Jurgita Misiūnienė patvirtino, kad iš policijos oficialių pranešimų jų skyrius dėl Astos girtavimo nėra gavęs, tik telefonu kartą buvo pranešta, kai birželį motina rasta neblaivi ir neprižiūrinti vaikų, tuomet šie buvo patikėti tėvui.

„Poros santuoka nėra nutraukta, vaikų gyvenamoji vieta su vienu iš tėvų nebuvo nustatyta. Jie tai susitaiko, tai vėl skiriasi“, – sakė J.Misiūnienė.

Po nelaimės Dalius ir Asta vaiko teisių apsaugos skyriuje pasirašė susitarimą, kad abu vaikai dabar augtų pas tėtį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.