Du vyrus užkapojusiam dvidešimtmečiui - 17 metų nelaisvės

Du žmones kirviu užkapojęs dvidešimtmetis už grotų praleis septyniolika metų – tokią bausmę jam skyrė Klaipėdos apygardos teismas. Lengvinančiąja aplinkybe pripažinta tai, kad praėjus savaitei po kraupios egzekucijos vaikinas pats atėjo į policiją, viską papasakojo ir gailėjosi.

Dvidešimtmetis E.Paulauskas beveik tiek pat metų praleis už grotų.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Dvidešimtmetis E.Paulauskas beveik tiek pat metų praleis už grotų.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

Jul 22, 2014, 10:47 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 7:53 PM

Jam dar teks sumokėti 70 tūkst. litų neturtinės žalos vieno iš nužudytųjų žmonai ir dukteriai. Ernestas Paulauskas nepripažino, kad žmones nužudė norėdamas parduoti prisigrobtą turtą ir atiduoti skolą bičiuliui – 1250 litų. Jis aiškino, kad nebeištvėrė darbdavio žeminimo.

Tragedija įvyko 2013 metų liepos 28-osios naktį Plungės rajone, Žvirblaičių kaime.

Vaikinas pasakojo, kad su 30 metų Algirdu Mončiu susipažino Jehovos liudytojų bendruomenės sueigose. Kartą kažkas jam pasakė, kad šiam ūkininkui reikia pagalbininko.

Iš pradžių viskas klojosi normaliai. Situacija pasikeitė gal po poros mėnesių: "su manimi pradėjo blogai elgtis - žemino, stumdė“.

Tą vakarą E.Paulauskas esą norėjo važiuoti į Plungę, į savo nuomojamą namą, bet Algirdas privertė pasilikti, grasino, kad bus blogai, jeigu neklausys. Jis virė samanę, reikėjo pagalbininko.

„Pats nesuprantu, kodėl nuėjau į virtuvę, paėmiau kirvį ir juos užkapojau – iš pradžių Algirdą, paskui Steponą, kuris miegojo kitame kambaryje.

Neturėjau minties jų užkapoti, tik svarsčiau, kaip išeiti iš to darbo“, – pasakojo E.Paulauskas. Jis pats stebėjosi, kodėl užpuolė ir 67 metų Steponą Mončį, Algirdo tėvą, kuris jam nieko bloga nebuvo padaręs.

Ekspertai suskaičiavo septynis smūgius kirviu – tris sūnui ir keturis jo tėvui.

Žudikas pasiėmė nuo stalo A.Mončio asmens tapatybės kortelę, kelis mobiliuosius telefonus, nešiojamąjį kompiuterį su visais priedėliais, auksinį vestuvinį žiedą ir sėdęs ant dviračio išmynė į Plungę, iki kurios buvo 15 kilometrų.

Rytą jam toptelėjo mintis grįžti į nusikaltimo vietą, pasiimti darbdavio žoliapjovę ir užrakinti jų namus.

Išsikvietė taksi, nuvažiavęs iš garažo dar prigriebė benzininį pjūklą, nužudymo įrankį – kirvį nunešė į ūkinį pastatą ir įmetė į indą su verdama namine.

Darbdavys jam buvo žadėjęs mokėti 300 litų per savaitę, bet išdirbęs daugiau kaip tris mėnesius dar nebuvo gavęs nė lito. Iš pradžių prašė palaukti, o kai vis vien nemokėjo, esą vaikinas norėjo išeiti, bet bijojo. „Žinojau, kad jis žiauriai nužudė vieną merginą ir už tai buvo nuteistas, kėlė ranką prieš savo žmoną, todėl buvo baisu priešintis“, – kalbėjo teisiamasis.

E.Paulauskas prasitarė, kad anksčiau jam yra kilę minčių apie savižudybę, turėjo sveikatos problemų, todėl teko kreiptis į psichiatrus.

Teismo ekspertai jam nustatė mišrių asmenybės sutrikimų, bet nusprendė, kad ir tragedijos metu, ir dabar jis gali suprasti savo veiksmus ir už juos atsakyti.

Užkapojęs du žmones E.Paulauskas dar kelias dienas mėgavosi laisve, paskui apie tai papasakojo broliams iš Jehovos liudytojų. Su jais atėjo į policiją ir prisipažino.

A.Mončio žmona teismui pateikė 100 tūkst. litų neturtinės žalos ieškinį. Tiek pat prašė skirti ir po tėvo mirties gimusiai dukrai. Teismas ieškinius sumažino – žmonai iki 20, dukrai – iki 50 tūkst. Litų.

Teismo sprendimą per 20 dienų galima skųsti aukštesniajai instancijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.