Prokuratūra smaginasi pranešinėdama mėnesio senumo naujienas

Panevėžio apygardos prokuratūra, matyt, pritrūkusi visuomenei privalomų pateikti naujienų, mėnesio senumo įvykį bando pateikti, kaip ką tik paskelbtą nuosprendį. Antradienį prokuratūra išplatino pranešimą apie teismo sprendimą, paskelbtą prieš 32 dienas.

Prokuratūra jau ne pirmą kartą platina mėnesio senumo pranešimus apie tai net neįspėdama.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Prokuratūra jau ne pirmą kartą platina mėnesio senumo pranešimus apie tai net neįspėdama.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-07-22 11:49, atnaujinta 2018-02-11 19:50

Antradienį Panevėžio apygardos prokuratūra, nenurodydama datos, informavo, kad Lietuvos Apeliacinis Teismas, už itin žiaurų moters nužudymą atmetė nuteisto Kęstučio Žemkausko skundą ir paliko galioti pirmosios instancijos teismo nuosprendį, kuriuo šis 53 panevėžietis buvo nuteistas 15 metų laisvės atėmimu.

K.Žemkauskas buvo apkaltintas dėl nužudymo sunkinančiomis aplinkybėmis. Teismas kritiškai vertino jo parodymus apie tai, kad nužudytos moters lavonas prie buto durų pateko jam nežinomu būdu. Prokuratūros pranešime cituojama Panevėžio apygardos prokuratūros prokurorė J.S., kad negailestingai smurtavęs prieš nukentėjusiąją vyras įvykdė labai sunkų nusikaltimą ir yra moters mirties kaltininkas.

„Prieš dvejus metus viename Panevėžio miesto bute nuo alkoholio apsvaigęs K.Žemkauskas dėl asmeninių nesutarimų ir pykčio žiauriai sumušė į namus pasikviestą viešnią ir ją kankino“, - rašoma Panevėžio apygardos prokuratūros pranešime.

Baudžiamasis kodeksas tam, kas nužudė kankindamas ar kitaip itin žiauriai, numato laisvės atėmimo bausmę nuo aštuonerių iki 20 metų arba iki gyvos galvos.

Išplatinusi šį pranešimą, prokuratūra „pamiršo“ nurodyti, jog Apeliacinis Teismas K.Žemkausko skundą atmetė ir anksčiau paskirtą bausmę paliko galioti dar birželio 20 d. Kodėl daugiau daugiau kaip mėnesį prokuratūros kabinetuose gulėjęs pranešimas išplatintas tik dabar, kol kas neaišku.

Tokių atvejų, kai platinami mėnesio senumo ar dar senesni pranešimai, yra ne kartą buvę ir anksčiau. Tačiau nei visuomenės, nei žiniasklaidos apie tai, kad platinamas pranešimas apie seną įvykį, prokuratūra dažniausiai nesivargina įspėti.

Papildyta: Antradienį po pietų redakcija gavo Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vedėjos dr. Elenos Martinonienės pasirašytą laišką, kuriame pripažįstama, jog platinant pranešimą, informacija buvo pateikta netiksliai.

„Jūsų pastebėjimas dėl to, kad prokuratūros pranešimuose spaudai turi būti nurodytos sprendimų, nutarčių ir pan. datos, yra pagrįstas ir teisingas. Atsiprašome, kad šį kartą į tai nebuvo atsižvelgta.

Šiuo konkrečiu atveju valstybinį  kaltinimą palaikiusi prokurorė  teismo sprendimą pati sužinojo tik šią savaitę, grįžusi į darbą po atostogų. Manydama, kad jis yra svarbus visuomenei nepaisant to, kad yra priimtas prieš mėnesį – informavo Panevėžio apygardos prokuratūroje dirbančią komunikacijos specialistę, kuri parengė žurnalistų susidomėjimą sukėlusį pranešimą spaudai. Turimais duomenimis, šio nusikaltimo istoriją žiniasklaida  ketina paviešinti išsamiau“, - rašoma prokuratūros laiške.

Prokuratūros atstovė taip pat pažymėjo, kad atsižvelgiant į lrytas.lt kritiką, prokuratūros puslapyje patalpintas pranešimas spaudai apie šį teismo sprendimą buvo atnaujintas, jame įrašyta teismo sprendimo data. Taip pat atkreiptas visų informaciją visuomenei teikiančių prokuratūros specialistų dėmesys į būtinybę pranešimuose spaudai visuomet nurodyti tikslias datas ir kitus duomenis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.