Aukos senoliams – ir į politiko Vito Matuzo kišenę

Verslininkai aukojo pinigus pensininkams ir neįgaliesiems, tačiau jie papildė buvusio Seimo nario Vito Matuzo piniginę. Po keletą metų trukusio tyrimo tokius kaltinimus vakar teisme paviešino prokurorai.

Vakar teisme V.Matuzas tvirtino, kad yra teisiamas už gerus darbus.<br>D.Umbraso nuotr.
Vakar teisme V.Matuzas tvirtino, kad yra teisiamas už gerus darbus.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė

Jul 24, 2014, 9:59 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 6:43 PM

Geradarys, remiantis pensininkų ir neįgaliųjų organizacijas, kaimo bendruomenes ir parapijas, rašo „Lietuvos rytas“.

Tokį įvaizdį Panevėžio ir Radviliškio rajonų gyventojams bandė sudaryti buvęs Seimo narys 55 metų V.Matuzas.

Politikas parėmė ir save?

Vakar Vilniaus apygardos teisme (VAT) prokurorai paskelbė, kad labdaros ir paramos fondą „Paramos iniciatyvos“ įtakingas konservatorius įkūrė siekdamas pasipelnyti. Byloje teigiama, kad jis pasisavino 58 tūkstančius litų, skirtų paramai.

Neliko nuskriausti ir jo fondui pinigų skyrę verslininkai – V.Matuzas Seime įregistruodavo jiems palankių įstatymų pataisų.

Prokuroras Mindaugas Rimkus vakar teisme išaiškino, kaip pinigai patekdavo į labdaros fondą ir kur keliavo iš jo.

Susirado pagalbininkų

Būdamas Seimo nariu V.Matuzas negalėjo užsiimti jokia kita veikla, todėl įregistruoti fondą „Paramos iniciatyvos“ paprašė Edmondo Babensko, tuo metu vadovavusio organizacijai „Drąsinkime ateitį“.

Byloje teigiama, kad 2009 metų pavasarį įkurtam fondui iš tiesų vadovavo V.Matuzas, o E.Babenskas tik vykdė jo nurodymus.

Paaiškėjo, kad įregistruoti šį fondą padėjo lobistas 37-erių Andrius Romanovskis.

Jis Seimo nariui elektroniniu paštu atsiuntė fondo steigimo dokumentų pavyzdžius.

Lobistas padėjo V.Matuzui ieškoti ir rėmėjų, todėl kartu su buvusiu politiku atsidūrė teisiamųjų suole.

Verslininkai pinigų negailėjo

Nuo 2009-ųjų gegužės iki 2011 metų pabaigos veikęs fondas verslininkams siuntė prašymus skirti paramos įvairioms organizacijoms.

Tokį prašymą yra gavę verslininkai Visvaldas ir Irena (jau mirusi) Matijošaičiai, „Lietuvos geležinkeliai“, dar kelios žinomos bendrovės.

Bene didžiausią – 35 tūkstančių litų – paramą V.Matuzo įkurtam fondui skyrė bendrovė „JTI Marketing and Sales“. Jos vadovą įkalbėjo A.Romanovskis.

Už tai lobistas bendrovės „JTI Marketing and Sales“ vadovui pažadėjo Seime įregistruoti jiems naudingus Pinigų plovimo ir terorizmo finansavimo prevencijos įstatymo projektus.

Kad V.Matuzas greičiau užregistruotų verslininkams naudingus įstatymo projektus, A.Romanovskis pats ėmėsi rinkti net Seimo narių parašus.

Tuštino fondo sąskaitas

Mikliai sukosi ir V.Matuzo nurodymus vykdęs E.Babenskas.

Prokuroro teigimu, V.Matuzas savo pagalbininkui nurodė išgryninti dalį paramai skirtų pinigų ir perduoti jam.

Teigiama, kad fondo vadovas iš skirtingų bankomatų Vilniuje paėmė ir tuomečiam Seimo nariui perdavė 26,4 tūkstančio litų.

Vėliau E.Babenskas nurodė fondo „Paramos iniciatyvos“ buhalterei iš šios įstaigos sąskaitos organizacijai „Drąsinkime ateitį“ pervesti 38,7 tūkstančio litų. Vėliau jis išgrynino ir V.Matuzui perdavė 31,6 tūkstančio litų.

Už pagalbą – fotoaparatas

Pareigūnai nustatė, kad fondo steigėjai reikalus aptardavo ir pinigais dalydavosi Seime, Seimo viešbutyje arba automobilyje.

Kaltinime teigiama, kad 2011- ųjų lapkričio 10-ąją Seime V.Matuzas iš E.Babensko paėmė ir kyšį – 2010 litų kainuojantį fotoaparatą.

„Drąsinkime ateitį“ vadovas esą taip turėjo atsilyginti už tai, kad Seimo narys šiai įstaigai surado rėmėjų.

E.Babenskas teismo išvengė. Jis sutiko bendradarbiauti su teisėsauga ir padėjo atskleisti nusikaltimus.

Pusę paramos sugrąžino

V.Matuzas yra buvęs Panevėžio meru, todėl fondas „Paramos iniciatyvos“ parėmė Panevėžio neįgaliųjų draugiją, Lietuvos pensininkų sąjungą „Bočiai“, politinių kalinių ir tremtinių organizacijas, kelias Panevėžio ir Radviliškio rajonų kaimų bendruomenes.

Teisme paaiškėjo, kad kai kuriems paramos gavėjams dalį gautų pinigų vėliau teko grąžinti geradariui politikui.

2011 metais Radviliškio rajono Sidabravo bendruomenė rengė bėgimą V.Matuzo taurei laimėti. Seimo nario įsteigtas fondas šiam renginiui skyrė ir į bendruomenės sąskaitą pervedė 4 tūkstančius litų, tačiau šventės rengėja buvo įspėta, kad dalį pinigų teks grąžinti.

Po kiek laiko Panevėžyje, prie prekybos centro „Babilonas“, su bendruomenės pirmininke susitikusi V.Matuzo padėjėja iš moters atsiėmė 2 tūkstančius litų. Esą tai išlaidos už degalus, kurie buvo panaudoti organizuojant renginį.

V.Matuzas po teismo posėdžio aiškino, kad pareigūnų apklausta bendruomenės pirmininkė pakeitė parodymus, o byloje liko tokie, kokių reikėjo prokurorams.

Teisia už gerus darbus

V.Matuzas nuo pat ikiteisminio tyrimo pradžios aiškina, kad tai politinė byla, tačiau vengia įvardinti jos užsakovus.

Prasidėjus tyrimui jis buvo sustabdęs narystę konservatorių partijoje, tačiau prieš Seimo rinkimus sulaukė solidžios partijos finansinės paramos – 73,3 tūkstančio litų.

„Tie visi kaltinimai yra laužti iš piršto. Jokiu būdu jų nepripažįstu. Noriu padėkoti tai veikėjų grupei, kuri man suorganizavo šį gyvenimo tarpsnį. Jis man tikrai įdomus ir džiaugiuosi galėdamas pasimokyti visai naujų dalykų“, – kalbėjo vienoje užsienio bendrovėje komercijos direktoriumi šiuo metu dirbantis V.Matuzas.

Jis teigė nepadaręs nė vieno prokurorų paminėto nusikaltimo: „Tai aiškiai pasakiau prieš trejus metus, pasakysiu ir po dešimties, ir po penkiolikos metų.“

Buvęs politikas stebėjosi, kad yra teisiamas už labdaringą veiklą: „Po to, kai labdaringa organizacija Čikagoje „SOS vaikai“ padėjo man ir mano sūnui atlikti operaciją, mes visą gyvenimą skyrėme labdarai.

Visuomet norisi žmonėms padėti. Jei parama žmogui yra nusikaltimas, taip, aš esu kaltas.“

Jaučiasi lyg personažas

A.Romanovskis teigė nesuprantantis jam pareikštų kaltinimų, nes lobizmas ir įtaka politikams yra demokratinės visuomenės atributas.

Jis tvirtino pasijutęs kaip Franco Kafkos romano „Procesas“ veikėjas:

„Buvo toks Josifas K., kurį vieną rytą nežinomi agentai dėl jam nežinomos bylos areštavo, pateikė jam nežinomus kaltinimus, ir žmogus visą procesą bandė sau atsakyti į klausimą, kuo jis yra kaltinamas. Aš irgi neturiu atsakymų į šį klausimą.“

Tiriamos dar kelios bylos

* Vilniaus apygardos teismo pradėta nagrinėti istorija – tik viena iš keturių Panevėžio apygardos prokuratūros ištirtų ir teismui perduotų bylų.

* Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Panevėžio valdyba atliko ikiteisminį tyrimą dėl galimai neskaidrių pirkimų bei biokuro verslo savivaldybės įmonėje „Panevėžio energija“.

* Keliose nuo pagrindinės bylos atskirtose bylose jau paskelbti nuosprendžiai dėl piktnaudžiavimo tarnyba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.