Nutildyti patrankų aplink kalėjimą negali niekas

„Kaip šaudė, taip ir tebešaudo po kelis kartus per parą. Sugriežtinta atsakomybė už suspausto oro patrankas nieko neatbaidė“, – skundėsi Marijampolės kalėjimo pareigūnai.

Daugiau nuotraukų (1)

Loreta Juodzevičienė

Aug 4, 2014, 7:04 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 1:41 PM

Nuo šių metų kovo mėnesio asmuo, turintis savadarbę patranką, kuria į pataisos namų teritoriją kalinių bičiuliai šaudo paketus su mobiliaisiais telefonais, narkotikais ir kitais draudžiamais daiktais, sodinamas į teisiamųjų suolą, rašo „Lietuvos rytas“.

„Anksčiau tiktai atimdavome patranką, o jos savininkas būdavo baudžiamas tik administracine tvarka už draudžiamų daiktų perdavimą nuteistiesiems“, – kalbėjo Marijampolės pataisos namų direktoriaus pavaduotojas Zenonas Kunca.

Jis neslėpė, kad griežtesnė – baudžiamoji – atsakomybė šaudytojams dar neįvarė baimės.

Šaudo iš gatvės vidurio

Savotišku poligonu tapę Marijampolės pataisos namai, apjuosti aukšta tvora, yra miesto teritorijoje, šalia judrių gatvių.

Suspausto oro patrankomis apsiginklavę nuteistųjų draugai dažniausiai paketus su kalinių geidžiamais daiktais iššauna iš automobilio, pravažiuodami pro kalėjimą.

Pataisos namų budėtojai monitoriuose kasdien stebi jau įprastus vaizdus.

Judria Sporto gatve važiuojantis automobilis sekundei stabteli, pro atvirą jo langą išlenda vamzdis ir nuvingiuoja baltų dūmų kamuolys.

Po akimirkos paketas nukrinta kalėjimo teritorijoje.

Apie siuntinį iš anksto žinantys nuteistieji jį pagriebia ir žaibiškai pasislepia.

Jei pareigūnai irgi spėja pribėgti prie lipniąja juosta tvirtai apvynioto nukritusio šaudmens, situacija darosi grėsminga, nes dėl vertingo grobio nuteistieji pasiryžę agresyviai grumtis.

Jeigu paketas nukrinta į gyvenamąją zoną, jo surasti nebeįmanoma.

Ne vieną kartą draudžiamų daiktų paketai į kalėjimo teritoriją skriejo iš pareigūnams apskritai nematomos vietos – Kauno gatvės.

Nuo jos iki pataisos namų teritorijos – maždaug 200 metrų.

Telefonų, SIM kortelių ir narkotikų siuntinys tokiais atvejais perskrieja sodininkų bendriją, didžiulio stadiono teritoriją, nedidelę šoninę gatvelę, daugiabutį namą ir įkrinta į kalėjimo darbo zoną.

Patrankų prigamina apsčiai

Apžiūrint Marijampolės pataisos namų muziejuje surinktą oro patrankų kolekciją galima pamatyti, kaip tobulėjo jų meistrai.

Pirmoji patranka prieš keliolika metų pagaminta iš gremėzdiško dujų baliono.

Vėliau šie šaudyti pritaikyti įtaisai akivaizdžiai lengvėjo. Patrankų meistrai įsigudrino jas gaminti ne tik iš dujų balionų.

Muziejuje dėmesį patraukia kulkosvaidį primenantis įtaisas. Jį pareigūnai vadina aerozoline patranka.

Ant kojelių besiremiančio metalinio vamzdžio vienas galas užvirintas, jame padaryta nedidelė skylutė.

Pirmiausia į šį vamzdį šaudytojas pripurškia, tarkime, plaukų lako ar dezodoranto, po to į vidų įspraudžia paketą ir į skylutę kyšteli degtuką.

Nuaidi galingas šūvis, ir siuntinys pasiekia laisvės atėmimo bausmę atliekančius adresatus.

Šūviu apgadino sieną

Beveik ketvirtį amžiaus kalinimo įstaigoje dirbantis Z.Kunca „Lietuvos rytui“ pasakojo, kad kai buvo sprendžiama dėl oro patrankų savininkų atsakomybės sugriežtinimo, pataisos namų pareigūnai ekspertų komisijai gabeno kelias patrankas.

Ekspertai jas tyrė ir pateikė išvadą, jog šie šaudymo įtaisai gali būti priskiriami prie nešaunamųjų pneumatinių ginklų.

„Gal ir keistai skamba, kad oro patranka yra nešaunamasis ginklas.

Ja sužaloti ar net užmušti žmogų, ko gero, įmanoma.

Kartą vienas iššautas paketas pataikė į betoninės sienos kampą ir išmušė nemažą gabalą“, – teigė Marijampolės kalėjimo pareigūnai.

Sunku pričiupti šaudytojus

Nuo šių metų kovo mėnesio suspausto oro patrankų savininkai į teisiamųjų suolą už disponavimą šiais nešaunamaisiais ginklais gali sėsti ne tik įkliuvę šaudymo vietoje.

„Baudžiamojon atsakomybėn traukiamas asmuo gali net nebūti šalia pataisos namų. Jei jo automobilyje ar namie bus aptikta patranka, jis teisiamųjų suolo neišvengs“, – paaiškino naujovę pareigūnai.

Iki šiol Marijampolės policijos komisariate pradėti du ikiteisminiai tyrimai dėl disponavimo nešaunamaisiais ginklais. O pirmieji, sugriežtinus atsakomybę, šių metų gegužę įkliuvo trys vilniečiai.

Nors į kalėjimo teritoriją šaudoma kasdien po kelis kartus, ikiteisminių tyrimų gausa pareigūnai negali pasidžiaugti, nes pričiupti šaudytojus nėra lengva.

Už grotų rezgamų aferų nemažėja

Arūnas Žukauskas

Marijampolės prokuratūros prokuroras

„Nereikia būti naiviems ir tikėtis, kad nelegalių siuntų šaudymą įvardijus kaip kriminalinį nusikaltimą, jų tuoj pat sumažės.

Yra kompleksas priemonių, o baudžiamoji atsakomybė už vadinamųjų oro patrankų laikymą – tik viena jų.

Telefoninių aferų, kurias rezga laisvės atėmimo bausmes atliekantys asmenys, nemažėja, sukčiavimo būdai darosi vis įvairesni.“

Gresia ir įkalinimas

Už naudojimąsi vadinamosiomis oro patrankomis teismas gali skirti baudą nuo 1 iki 500 minimalus gyvenimo lygių – nuo 130 iki 65 tūkst. litų.

Teisiamasis gali būti areštuotas nuo 15 iki 90 parų arba vieniems metams atsidurti kalinimo įstaigoje.

Siūlo nedrausti

Ričardas

Marijampolės pataisos namų nuteistasis

„Manyčiau, jau laikas kalinimo įstaigose legalizuoti mobiliuosius telefonus, kad žmonės su artimaisiais galėtų palaikyti ryšius, kurie būnant kalėjime dažnai nutrūksta, išyra šeimos.

Telefonas būtų junginys. Reikia keisti požiūrį, jog mobilusis telefonas kalinimo įstaigoje yra blogybė. Kas darė nusikaltimus, tas ir darys. Ne vien dėl to nuteistajam reikia telefono.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.