Romo Zamolskio jaunystės šėlsmą prisimena ne tik Ramučiai

Per sulaikymą į ranką peršautas Romas Zamolskis jau sveiksta, o Rusijos teisėsaugininkai skaičiuoja jo nuodėmes, kurių, kaip įtariama, yra labai daug.

R.Zamolskis užaugo šiame name, esančiame pakaunėje, Ramučių gyvenvietėje.<br>P.Mantauto nuotr.
R.Zamolskis užaugo šiame name, esančiame pakaunėje, Ramučių gyvenvietėje.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė, Vygandas Trainys

Aug 23, 2014, 8:27 AM, atnaujinta Jan 28, 2018, 1:30 AM

Atrodo, kad ieškomiausiu ir žiauriausiu Lietuvos nusikaltėliu vadinto 44 metų R.Zamolskio mūsų teisėsaugininkai sulauks dar negreitai – rusai yra nusiteikę jį teisti savo šalyje, o tik po to spręs, ar grąžinti jį Lietuvai, iš kurios žudikas pabėgo 2001 metais.

„Kol kas aiškinamės, ką jis čia pas mus pridirbo, o pridirbo, matyt, daug“, – „Lietuvos rytui“ vakar sakė Rusijos Sverdlovsko srities vidaus reikalų ministerijos Vyriausiosios valdybos atstovas Valerijus Gorelychas.

Pasak jo, R.Zamolskis tikrai priklausė Jekaterinburgo verslininko Michailo Kloko suburtai gaujai ir įvykdė ne vieną nusikaltimą ne tik Sverdlovsko srityje, bet ir kituose Rusijos miestuose.

„Įtariame jį įvykdžius mažiausiai dešimt užsakomųjų žmogžudysčių mūsų srityje.

Taip pat yra duomenų, kad jis žudė Maskvoje ir Sankt Peterburge“, – sakė Sverdlovsko srities policijos atstovas.

Pėdsakai nutrūko Šiauliuose

Keliais nužudymais įtariamas R.Zamolskis, pravarde Zamas, pastarąjį kartą su Lietuvos policijos pareigūnais buvo susidūręs 2001 metų spalio 8 dieną Panevėžyje.

R.Zamolskis buvo sužeistas, bet jam pavyko pasprukti. Jo bendrui Virginijui Savickiui šis susitikimas baigėsi mirtimi.

Psichikos liga sirgęs nusikaltėlis buvo nušautas išlaisvinant jo paimtus įkaitus – 13-metį Aleksandrą Špilevojų ir pensininkę Bronislavą Varnytę.

Iš Panevėžio pasprukęs R.Zamolskis, kaip dabar aišku, tą pačią dieną pasiekė Vilnių, po to pėsčiomis patraukė į Kauno pusę.

Nustatyta, kad spalio 8-ąją jis apsistojo Lentvaryje pas vieną teisėsaugai žinomą asmenį ir ten tūnojo kelias paras.

Vėliau jis buvo pastebėtas netoli Ramučių, kur gyveno jo brolis ir motina, po to apiplėšė verslininkų namą netoliese esančiame Narėpų kaime.

Įtariama, kad kurį laiką nusikaltėlis slapstėsi Kaune, o vėliau persikėlė į Šiaulius, kur viename name nuomojosi butą. R.Zamolskiui jau dingus, jame buvo rasta jo pirštų atspaudų.

Prisiglaudė pas pažįstamą

R.Zamolskiui dingus iškart imta kalbėti, kad jis prieglobstį galėjo rasti Kaliningrade. Dabar jau aišku, kad tai tiesa.

2002 metais bėglį Kaliningrade priglaudė vietos banditas Jurijus Jelpanovas, su kuriuo, kaip įtariama, R.Zamolskis susipažino Kaune.

J.Jelpanovo suburta šešių asmenų nusikalstama grupuotė, kaip teigia Rusijos teisėsaugininkai, 1994–1998 metais veikė ne tik Kaliningrade, bet ir Lietuvoje.

Pagrindinė gaujos veikla – ginkluoti plėšimai.

1994 metų spalio 5 dieną J.Jelpanovo grupuotė Kaliningrade iš inkasatorių pagrobė 40 milijonų rublių, o 1995 metų gegužės 19 dieną – net 105 milijonus 800 tūkstančių rublių.

Pirmojo užpuolimo metu vienas inkasatorius buvo nušautas, antras sunkiai sužeistas, per antrąjį banditai nužudė visuomeninio transporto bendrovės, kurią apiplėšė, vairuotoją.

Iš nusikaltimo vietos banditai paspruko „Mercedes-Benz“ automobiliu su lietuvišku valstybiniu numeriu.

Teko sprukti į Uralą

Du J.Jelpanovo gaujos nariai buvo nuteisti 1999 metų kovą. Vienam jų teismas skyrė 18, kitam – 15 metų laisvės atėmimo.

Pats J.Jelpanovas ilgą laiką slapstėsi. Atvykus R.Zamolskiui, teisėsaugininkai jau lipo J.Jelpanovui ant kulnų, todėl netrukus abu nusikaltėliai pabėgo į Uralą ir apsigyveno Sverdlovsko srityje.

Vyrai ir čia nesnaudė. Jie susiveikė padirbtus asmens dokumentus, tapo M.Kloko suburtos grupuotės nariais ir su jais įvykdė ne vieną nusikaltimą.

J.Jelpanovas buvo sulaikytas 2011 metais ir grąžintas į Kaliningradą, kur 2013 metų kovo 18 dieną išgirdo nuosprendį – laisvės atėmimas 14 metų.

Užpuolė įmonės vadovą

Pernai birželį Jekaterinburge sulaikius M.Kloką, Rusijos teisėsaugininkai pirmą kartą susidomėjo ir Boltačiovo pavarde pasivadinusiu R.Zamolskiu.

Jį buvo bandoma sulaikyti vieno nusikaltėlio vasarnamyje Čeliabinsko srityje.

R.Zamolskis pasipriešino, pradėjo šaudyti į pareigūnus ir paspruko automobiliu „Oka“, kuris vėliau buvo rastas paliktas prie miško.

Rusijos teisėsaugininkai teigia, kad R.Zamolskis tikrai dalyvavo šiame M.Kloko gaujos 2004 metų gegužės 9 dieną įvykdytame nusikaltime.

Tada Jekaterinburge buvo užpultas įmonės „Domostroj“ vadovas, o iš įmonės pagrobta įvairiausios penkių milijonų rublių vertės statybinės technikos.

M.Klokui ir dar keliems sulaikytiems asmenims taip pat yra pateikti įtarimai dėl dar kelių dešimčių įvykdytų nusikaltimų – vagysčių, plėšimų, įmonių užvaldymo.

R.Zamolskio pavardė taip pat minima Jekaterinburgo mėsos kombinato vadovo Aleksandro Kulešovo nužudymo byloje.

A.Kulešovas buvo nušautas 2002 metų lapkričio 5 dieną vieno Jekaterinburgo namo kieme. Samdomas žudikas iš automato „Kalašnikov“ į jį paleido aštuonis šūvius.

Nustatyta, kad A.Kulešovo nužudymą organizavo jo verslo partneris Igoris Jurlovas. Jis šių metų balandį nuteistas 17 metų laisvės atėmimo bausme.

Stengėsi niekuo neišsiskirti

Pastaruoju metu ilgą barzdą ir ilgus plaukus užsiauginęs R.Zamolskis gyveno Sverdlovsko srityje, Novouralsko mieste, su žmona ir dviem mažamečiais vaikais.

R.Zamolskis niekur oficialiai nedirbo, versdavosi tik nusikaltimais ir atsitiktiniais uždarbiais – už atlyginimą padėdavo atlikti ūkio darbus.

Nors, kaip įtariama, už užsakomąsias žmogžudystes Zamui buvo mokami nemaži pinigai, savo turtų jis nedemonstravo – stengėsi gyventi kukliai, neišsiskirti iš kitų gyventojų.

R.Zamolskio žmona – rusė. Ji automobiliu važiavo su savo vyru, kai šis praėjusį šeštadienį buvo sulaikytas Jekaterinburge – pateko į pareigūnų pasalą.

Kol kas Rusijos teisėsaugininkai negali pasakyti, ar ji galėjo žinoti apie vyro praeitį Lietuvoje ir tai, kuo jis vertėsi pabėgęs iš tėvynės.

Vaikystėje mokėjo apsiginti

„Pažinojau Romą, kai jis dar buvo visai mažas. Jis buvo mandagus, vietos gyventojams šunybių nekrėsdavo. Negirdėjau, kad būtų ką nors pavogęs ar apiplėšęs.

Tiesa, vaikinas mokėjo pakovoti už save – jei kas nors iš draugų prie jo lįsdavo, kaipmat gaudavo į kaulus.

Būdavo, per kivirčus jis pavaišindavo bendraamžius spyriais į minkštą vietą“, – prisimena Rusijoje sulaikyto pavojingo recidyvisto R.Zamolskio kaimynas Vytautas Blauzdžiūnas, gyvenantis pakaunėje esančiame Ramučių miestelyje.

Ramučiuose užaugęs R.Zamolskis iki 10 metų mokėsi už kelių kilometrų esančioje Karmėlavoje.

Anot buvusios jo matematikos mokytojos Sigitos Žukliejienės, berniukas buvo tylus, ramus, niekuo iš kitų neišsiskirdavo.

Tačiau bėgant metams vaikino charakteris pasikeitė, jis nevengdavo veltis į gatvės muštynes.

Dar sovietiniais laikais S.Žukliejienės vyras Kęstutis Žuklija apgynė nuo R.Zamolskio ir jo draugų jaunuolius, kurie iš Kauno atvyko į Karmėlavoje tuo metu veikusį šokių klubą.

Kauniečių kompanija klube sumušė kelis Karmėlavos gyventojus ir ketino pasprukti, bet negalėjo užvesti „Žiguli“.

Mušeikas atsivijo R.Zamolskis su savo bičiuliais.

Atvykėliams būtų gerokai kliuvę nuo Karmėlavos jaunimo, tačiau netoliese buvęs K.Žuklija įkalbėjo juos nesigriebti smurto.

Vis dėlto karmėlaviškiai smarkiai aplamdė „Žiguli“, sulankstė stogą.

Bijojo tapti įkaitais

Ramučiuose plačiai kalbama apie R.Zamolskio sugebėjimus pabėgti nuo teisėsaugos.

„Kartą jo atėjo suimti du policijos pareigūnai. Romas paprašė leisti jam persirengti. Policininkai sutiko. Kol jie laukė virtuvėje, Romas iššoko per langą ir pabėgo“, – pasakojo V.Blauzdžiūnas.

Ramučių seniūnaitė Danutė Pašvenskienė prisiminė kitą atvejį – bėgdamas nuo policijos R.Zamolskis įlėkė į jos kiemą, paskui puolė į kaimynės vištidę. Tąsyk jam taip pat pavyko pasprukti.

„Tuo metu pirmą kartą išsigandau, kad mūsų apylinkėse gyvena toks žmogus. Anksčiau nesusimąstydavau, kad jis galėtų kelti pavojų“, – kalbėjo D.Pašvenskienė.

Nenorėję prisistatyti Ramučių gyventojai dienraščiui tvirtino drebėję, kad R.Zamolskis, lipant ant kulnų policijai, nepaimtų įkaitais jų ir jų vaikų.

R.Zamolskio pažįstami manė, kad jis per daugelį paieškos metų nusižudė arba buvo nužudytas.

Tuo buvo įsitikinę net ir kai kurie jo paiešką vykdę policininkai.

Žmogžudys ir brolis

R.Zamolskis vaikystę praleido Ramučiuose esančioje Dvaro gatvėje su savo tėvais, vyresniaisiais broliais Ričardu ir Arvydu.

A.Zamolskis kalėjo už nužudymą – plykstelėjus ginčui prie baro, jis mirtinai sumušė žmogų.

Atlikęs bausmę Zamo brolis žuvo per avariją.

Ričardas Zamolskis klystkeliais nepasuko. Šiuo metu jis dirba tolimųjų reisų vairuotoju. Vyriškis sukūrė šeimą, pasistatė erdvų namą Beržų gatvėje, vos pora šimtų metrų nuo tėvų namo.

Abu R.Zamolskio tėvai jau mirę. 2002 metais motina Laimutė Zamolskienė pardavė namą Dvaro gatvėje ir persikėlė gyventi pas savo sūnų Ričardą.

Tuo metu R.Zamolskis, įvykdęs daugybę sunkių nusikaltimų, jau slapstėsi nuo policijos.

Namo praeitis nebaugina

Šiuo metu buvusiame Zamolskių name jau 10 metų gyvena Danutės Skinulienės šeima.

Moteris šią valdą įsigijo iš žmonių, kurie anksčiau pirko ją iš Zamolskių.

„Tiktai įsikėlę sužinojome, kad anksčiau čia gyveno žinomas nusikaltėlis.

Bet tai mūsų šeimos nesutrikdė – namas tėra namas. Prietarais, blogos energijos egzistavimu netikime.

Laikui bėgant būstą rekonstravome. Džiaugiamės, kad jį pavyko įsigyti dar prieš nekilnojamojo turto kainų pakilimą“, – kalbėjo D.Skinulienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.