Po visureigį vairavusio paauglio žūties – teisybės paieškos

Sekmadienį netoli Biržų įvykusi nelaimė, kai svetimo visureigio nesuvaldęs avarijoje žuvo 14-metis, vietos gyventojus padalijo į dvi stovyklas. Vieni stebisi, kaip darbštus ir paklusnus paauglys drįso savavališkai pasiimti vietos ūkininkui priklausantį galingą automobilį, kiti spėlioja, kad berniukas prie brangaus visureigio vairo galėjo sėsti nebent suaugusiųjų paprašytas.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Sep 8, 2014, 5:26 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 5:17 PM

Nelaimė Biržų rajono Širvėnos seniūnijoje, kelio Biržai–Obelaukiai 3-iajame kilometre įvyko sekmadienį apie 12 val. 30 min. Netoliese bulves kasę žmonės išgirdo trenksmą ir pamatė dulkių stulpą ten, kur ką tik žvyrkeliu nuvažiavo sidabrinės spalvos visureigis. Nuskubėję arčiau, jie pamatė šalia kelio pievoje ant kairiojo šono gulintį visureigį „Toyota Land Cruiser“, o po juo – prispaustą paauglį – už kelių kilometrų gyvenantį 14-metį.

Atskubėję ugniagesiai automobilį pneumatinėmis pagalvėmis pakėlė, kad prispaustąjį būtų galima išvaduoti, tačiau greitosios medicinos pagalbos medikai konstatavo, jog jis miręs.

Nors automobilis per avariją buvo gerokai aplamdytas, paauglys greičiausiai būtų išvengęs net rimtų sužalojimų, jei būtų užsisegęs saugos diržą.

Ūkininkai tėvų neaplankė

„Tai didžiausia nesąmonė. Sūnus be leidimo net mano mopedo neimdavo, o čia – svetimą džipą nuvarė. Aš manau, kad ūkininkas, pas kurį jis dirbo, pats paprašė mašiną į namus parvaryti, o atsitikus nelaimei dabar bando suversti kaltę mano sūnui, kuris apsiginti jau nebegali“, – įsitikinęs Biržų rajono Širvėnos seniūnijos gyventojas Alfredas P.

Alfredo P. teigimu, vyriausiasis jo sūnus sekmadienio rytą ruošėsi važiuoti dviračiu pas netoliese gyvenančią moterį padėti nukasti bulvių. Tačiau paskambinęs miške dirbančiam tėvui jis pranešė, kad važiuodamas susitiko ūkininką Vladą Krištanavičių, kuris jo paprašė tądien patalkininkauti prie technikos. Paauglys tėvui pasakė, kad vietoj savęs bulvių kasti paprašė savo metais jaunesnės sesers, o pats labiau nori padirbėti pas ūkininką. Tėvas neprieštaravo.

Apie 13 val. su svainiu važiuodamas nuo Biržų namų link pamatė į šalikelės pievą nulėkusį ir apvirtusį V.Krištanavičiaus visureigį „Toyota Land Cruiser“. Atpažinęs jį, sunerimęs vyriškis puolė žmonių klausinėti, ar avarijoje nenukentėjo jo vaikas. Tada ir išgirdo, kad paauglys nebegyvas – žuvo iškritęs pro visureigio langą ir jo prispaustas.

Pasak Alfredo P., į avarijos vietą atvažiavusi V.Krištanavičiaus žmona Zita aplink automobilį ieškojo kažkokio rakto – lyg ir garažo. „Mes po to tą raktą radome, vešime atiduoti į policiją“, – sakė žuvusio paauglio tėvas. Daugiau nei su V.Krištanavičiumi, nei su jo žmona jis po sūnaus žūties nebuvo susitikęs, ūkininkai netekusios sūnaus šeimos neaplankė.

Ketina samdytia advokatą

Alfredui P. tarsi perkūnas iš giedro dangaus buvo žinia, kad jo sūnus vienas važiavo ūkininko visureigiu. Vyriškio teigimu, paauglys namuose nebent savadarbiu traktoriumi statinę vandens karvėms į ganyklą nutempdavo, tačiau prie automobilių vairo nesėsdavo.

Jam visiškai neįtikimai atrodo Krištanavičių pasakojimas, kad jo sūnus visureigį pasiėmęs savavališkai. „Jei jau vaikas slapta pasiėmė tą džipą, kodėl ne kur nuošaliau važiavo pasivažinėti, o pasuko į tą pusę, kur jo savininkas gyvena?“ – stebisi sūnaus netekęs biržietis. Jo sūnus avariją padarė maždaug pusiaukelėje tarp fermų, prie kurių buvo paliktas visureigis, ir Krištanavičių sodybos, nuvažiavęs maždaug 3 kilometrus.

Alfredas P. įtaria, kad ūkininkas greičiausiai pats paprašė paauglio parvaryti automobilį į namus, o įvykus nelaimei pabūgo atsakomybės ir ėmė versti kaltę pačiam jaunajam vairuotojui. „Gal dar ims reikalauti, kad mes jiems už visureigio remontą sumokėtume?“ – neatmeta galimybės vyriškis, ketinantis samdytis advokatą ir apginti žuvusį sūnų nuo kaltinimų vagyste.

Laukė gimstant broliuko

„Nori tik mano vaikui bėdą sumesti“, – apsiverkė su žurnalistais kalbėdama žuvusio paauglio motina Vita P. Moteris kraupią žinią apie sūnaus žūtį sužinojo būdama Panevėžio gimdymo namuose – praėjusį ketvirtadienį ji ten susilaukė 6-ojo vaiko. Ji susigraudino prisiminusi, kaip 14-metis laukė gimstant mažojo broliuko – su tėvu perdažė kambarį, pernešė baldus, tačiau likimas neleido jam pamatyti naujagimio.

Pasak tėvų, vyriausiasis sūnus buvo darbštus, nevengdavo jokio darbo. Vasarą dirbdamas pas aplinkinių kaimų gyventojus jis džiaugėsi susitaupęs išsvajotajam telefonui. Vaikinas ne kartą yra dirbęs ir pas V.Krištanavičių.

Pasak Vitos P., dažniausiai šis ūkininkas jį vežiodavosi kombaine po laukus kuldamas ir prašydavo išvalyti užsikimšusias žoles. „Ūkininkas stambus, pats neįlįsdavo į kombainą išvalyti, tai mano sūnų siųsdavo“, – sakė moteris.

Apie žuvusį berniuką gražių žodžių negailėjo ir jį pažinoję aplinkinių kaimų gyventojai. „Labai darbštus buvo. Kai pas mus kasė bulves, labai greitai ir gerai dirbo“, – žurnalistams sakė prie vaiko žūties vietos sutiktas Obelaukio kaimo gyventojas Raimondas Žadeika. Vyriškis taip pat abejojo, ar niekada jokių eibių nekrėsdavęs paauglys galėjo drįsti savavališkai nuvaryti brangų ūkininko visureigį.

Ūkininkei – bemiegė naktis

„Visą naktį nemiegojau – juk tokia nelaimė“, – sakė Z.Krištanavičienė. Moteris žurnalistams paneigė, kad šeimos visureigiu paauglys važiavo gavęs jų leidimą. Ūkininkės teigimu, šį automobilį ji praėjusio penktadienio vakarą palikusi Devynbalsių kaime, kur yra šeimos ferma.

„Vyras kombainu buvo išvažiavęs toli kulti, o aš namo važiavau kitu automobiliu“, – sakė moteris. Kadangi nebebuvo kam visureigio parvaryti į namus, ji automobilį paliko greta fermų gyvenančio žmogaus kieme. Kartu paliko ir raktelius, jei kartais reikėtų automobilį perstatyti.

„Šeštadienį ta šeima kasė bulves, džipas trukdė bulves į rūsį sunešti, tai pervarė kitur, o raktelius tikriausiai pamiršo automobilyje“, – teigė Z.Krištanavičienė. Ji spėja, kad tai pastebėjęs paauglys galėjo susigundyti pasivažinėti.

Ūkininkė kategoriškai neigė, kad žuvęs paauglys uždarbiaudavo jų ūkyje. „Tai kad jis gal metro ūgio buvo – koks iš jo darbininkas“, – sakė moteris. Jos teigimu, sutuoktinis kartais šį paauglį paimdavo traktoriumi ar kombainu pasivažinėti tik iš geros širdies. Ir sekmadienio rytą 14-metis iš pat ryto buvo atvažiavęs į jų fermą Devynbalsių kaime. Tačiau jos vyras išvažiavo toli į laukus kulti, o paauglys liko.

Pasak I.Krištanavičienės, visureigis, kuris per avariją buvo stipriai sudaužytas, kasko draudimu draustas nebuvo. Moteris sakė dar nežinanti, ar reikalaus žuvusio paauglio šeimos atlyginti patirtus nuostolius. „Geras automobilis buvo“, – sakė ūkininkė apie prieš porą metų pirktą 2010 metų gamybos visureigį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: padėtis Charkivo srityje artėja prie prarajos krašto