Kraupios avarijos kaltininkas ištarė tik vieną žodį

Jie kalbėjo, kad baiminasi eiti per pėsčiųjų perėją, nes vairuotojai Panevėžyje labai neatsargūs. Tačiau kartu 57 metus nugyvenę sutuoktiniai turbūt nė pagalvoti negalėjo, kad juos pražudys girtas policininkas. Lietuvoje tai jokia naujiena, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė, Asta Kuznecovaitė

Sep 11, 2014, 7:22 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 4:39 PM

Policijos generalinis komisaras Saulius Skvernelis tvirtino, kad jam gėda nešioti uniformą, o vidaus reikalų ministras Dailis Barakauskas pyktelėjo išgirdęs klausimą, ar neketina atsistatydinti.

Taip vakar šie aukšti pareigūnai reagavo į antradienio vakarą Panevėžyje įvykusią tragediją, kai girtas policininkas pėsčiųjų perėjoje užmušė du žmones, o vieną sunkiai sužalojo.

Mirtinas smūgis perėjoje

Tragiška avarija įvyko užvakar vakare, likus kelioms minutėms iki 21 valandos. Nereguliuojamoje pėsčiųjų perėjoje Nemuno gatvėje automobilis „Renault Espace“ nepraleido einančių žmonių ir trenkėsi į juos.

Automobilį vairavo Panevėžio kriminalinės policijos vyresnysis tyrėjas 46-erių Valerijus Salmonas.

Vėliau paaiškėjo, kad kriminalistas prie vairo sėdo būdamas girtas – jo organizme buvo 1,42 promilės alkoholio.

Policininko partrenkta 86-erių Zofija Sacevičienė žuvo iškart, o 84-erių jos vyras Vladas Sacevičius greitosios pagalbos automobiliu buvo nugabentas į ligoninę. Ten prieš vidurnaktį nuo patirtų krūtinės traumų jis mirė.

Trečias automobilio parblokštas vyras, žuvusios moters 78-erių brolis iš Nidos, vakar buvo gydomas Panevėžio ligoninės Intensyviosios terapijos skyriuje.

Jis naktį po avarijos buvo operuotas. Nuo smūgio vyrui lūžo kairės pusės šonkauliai, trūko plautis, blužnis.

Iškart griebėsi už galvos

Po avarijos iš automobilio išlipęs V.Salmonas iškart griebėsi už galvos: ant asfalto parblokšti gulėjo trys žmonės.

Tuoj po smūgio į žmones „Renault Espace“ vairuotojas iš antrosios juostos staigiai metėsi į pirmąją ir privertė ten tuo metu važiuojančio „Ford Focus“ vairuotoją Andrių Repšį užlėkti ant šaligatvio.

„Išlipęs iš savo automobilio aš paklausiau, kaip jis nepamatė tų žmonių. Vairuotojas ištarė tik vieną žodį: „Užsikalbėjau“, – tragedijos vakarą prisimena A.Repšys.

Tragiškos nelaimės liudininkas pasakojo, kad važiuodamas kiek atsilikęs nuo „Renault Espace“ jis jau iš tolo matė pėsčiųjų perėja einančius tris žmones: „Jie tamsoje atrodė kaip vaiduokliai, kaip šešėliai – ėjo lėtai. Manau, kad jie jokių atšvaitų neturėjo.

Ši perėja iš tikrųjų yra menkai apšviesta. Taupumo sumetimais dega kas antra lempa. Man atrodo, kad tas vairuotojas visai nestabdė.

Aš nemačiau, kaip jis parbloškė pėsčiuosius, bet išgirdau smūgį.

Išlipęs pamačiau gulinčius tris žmones. Moteris buvo nusviesta keliolika metrų nuo perėjos.“

Buvo uždarytas į areštinę

A.Repšys telefonu iškvietė pagalbą ir atsistojo gatvėje šalia gyvybės ženklų nerodančios moters.

Šalia arčiau perėjos parblokštų dviejų vyrų stojo kiti praeiviai.

Taip žmonės stengėsi apsaugoti sužeistuosius, kad jų nepastebėję nepervažiuotų kiti automobiliai.

Atvykus policijos pareigūnams avariją sukėlęs V.Salmonas pakėlė rankas ir ištarė: „Čia aš padariau.“

Tą vakarą po apklausos jis buvo sulaikytas ir uždarytas į areštinę.

Atskubėję greitosios pagalbos medikai išsivežė tik du sužeistus vyrus. Moters kūnas buvo paliktas gulėti, kol jo atvyko pasiimti morgo darbuotojai.

Ir gyveno, ir žuvo kartu

Avarijos aukomis tapę sutuoktiniai Sacevičiai tą vakarą atšventė giminaitės 80-metį ir ėjo namo.

„Tėtis ir mama kartu nugyveno 57 metus ir kartu paliko šį pasaulį. Jie abu bijojo perėjų – vis sakydavo, kad vairuotojai dažnai būna neatsargūs, todėl stengdavosi saugotis patys. O atsitiko taip, kad būtent perėjoje abu ir žuvo. Tas pareigūnas pražudė žmones ir sugadino sau gyvenimą.

Mačiau, kad jo automobilyje yra maža kėdutė. Tai gal ir mažų vaikų turi“, – vakar kalbėjo panevėžietė Janina Uncevičienė.

Baisi žinia atlėkė iš Nidos

Žuvusios poros marti Rasa Sacevičienė pasakojo, kad prieš 22 valandą jiems paskambino giminaičiai iš Nidos ir pranešė apie nelaimę Panevėžyje.

Baisią žinią nidiškiams telefonu pasakė policijos pareigūnai.

„Tėvai neturėjo mobiliųjų telefonų, todėl pareigūnai paskambino radę numerius mano vyro mamos brolio mobiliajame telefone“, – sakė R.Sacevičienė.

Jos vyras apie avariją pranešė seseriai J.Uncevičienei.

„Mes skambinome tėvams į namus, bet niekas neatsiliepė. Tada paskambinome giminaitei, pas kurią svečiavosi tėvai.

Ji pasakė, jog tėtis su mama ir jos broliu išėjo namo dar tada, kai buvo šviesu“, – kalbėjo žuvusiųjų dukra J.Uncevičienė.

Tuomet sunerimę artimieji patys paskambino į policiją. Jiems buvo patvirtinta, kad tikrai Nemuno gatvėje įvyko baisi avarija.

Iš pradžių Z. ir V.Sacevičių artimieji nulėkė į Nemuno gatvę, kur įvyko tragedija, bet ten nieko neberado. Tuomet jie nuskubėjo į ligoninę ir sužinojo, kas įvyko.

„Tikrai baisu – pareigūnai turi ginti, palaikyti tvarką, o jie patys žudo žmones. Ir griauna ne tik kitų likimus, bet ir savo gyvenimus“, – braukė ašaras J.Uncevičienė.

Buvo aktyvūs ir taurūs

Dėl tragiškos sutuoktinių Sacevičių mirties gedintys artimieji pasakojo, kad nors ir garbaus amžiaus Zofija su Vladu buvo labai aktyvūs, visuomeniški žmonės.

V.Sacevičius buvo religingas – dalyvaudavo bažnytinėse procesijose. Taip pat mėgdavo nueiti į turgų, pirtį, kur susitikdavo ir pabendraudavo su draugais.

Z.Sacevičienę artimieji apibūdino kaip jautrios sielos žmogų.

„Mama galėdavo pasidalinti paskutiniu kąsneliu, atiduoti paskutinį rūbą tam, kam reikėdavo pagelbėti“, – prisimena tėvų laidotuvėms besiruošianti J.Uncevičienė.

Girtas vairavo ir anksčiau

Kraupią avariją sukėlęs V.Salmonas antradienio vakarą su draugais per televizorių žiūrėjo Lietuvos ir Turkijos krepšinio rinktinių rungtynes ir gėrė alkoholį, po to įkaušęs sėdo prie vairo.

21 metus policijoje dirbantis vyras nebe pirmą kartą padarė avariją būdamas neblaivus. Pirmąkart tai nutiko prieš 14 metų – tuomet pareigūnas buvo perkeltas į žemesnes pareigas.

„Gyvenime jis padarė nebe pirmą klaidą. Jei tais laikais būtų buvę priimami tokie sprendimai kaip dabar, kai, neatsižvelgiant į nuopelnus ir rangą, pareigūnai iškart šalinami iš pareigų, šios tragedijos nebūtų buvę“, – teigė policijos generalinis komisaras S.Skvernelis.

Viršininkas jau pasitraukė

Dėl girto pareigūno sukeltos avarijos iš pareigų traukiasi tiesioginis jo viršininkas – Panevėžio miesto policijos komisariato viršininkas Vidas Sabonis.

Policijos generalinis komisaras S.Skvernelis teigė, kad padaryti tą patį ketino ir Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Egidijus Lapinskas, tačiau jo atsistatydinimo prašymas nebus patenkintas.

„Manau, kad E.Lapinskas turi dirbti, juo labiau kad jis neseniai paskirtas į šią apskritį“, – kalbėjo S.Skvernelis.

Savo galimybes toliau eiti pareigas S.Skvernelis sakė paliekantis vertinti valstybės vadovams.

Policijos vadovo aiškinimu, tragišką avariją sukėlusiam pareigūnui gresia įkalinimas iki 10 metų: „Jis yra sulaikytas. Taip pat pradėtas tarnybinis patikrinimas, jis nušalintas nuo pareigų. Manau, kad netrukus bus atleistas iš darbo už pareigūno vardo pažeminimą.“

Ministras neatsistatydins

Vidaus reikalų ministras „tvarkietis“ D.Barakauskas sako neketinantis trauktis iš pareigų po to, kai girtas policijos pareigūnas pėsčiųjų perėjoje partrenkė tris žmones ir du jų žuvo.

„Iš viso man pavaldūs 17 departamentų, 23,5 tūkstančio pareigūnų. Jei būtų taikomi tokie principai ir kiekvienu atveju būtų uždavinėjamas klausimas, ministras negali būti vienu metu šalia 23 tūkstančių pareigūnų. Ne, aš trauktis nežadu, tai yra manau, kad tai nekorektiškas klausimas“, – BNS paklaustas, ar neketina atsistatydinti, sakė ministras.

Ministras taip pat pabrėžė, kad policijoje negailestingai žiūrima į neblaivius pareigūnus, nesvarbu, koks jų rangas, ir priminė istoriją, kai iš pareigų buvo atleistas neblaivus prie vairo sustabdytas Kriminalinės policijos biuro viršininkas Algirdas Matonis.

Ir visuomenė neturi likti nuošalyje

Girtas užkluptas pareigūnas iškart atleidžiamas iš darbo, bet iš svetimų pamokų pasimoko ne visi. Policijos pareigūnai neretai tikrina savo kolegas, bet skaudūs atvejai, kai policininkai tampa skaudžių avarijų kaltininkais, nesiliauja.

– Gal ką nors ne taip darote? – vakar „Lietuvos rytas“ paklausė policijos generalinio komisaro pavaduotojo Renato Požėlos (nuotr.).

– Yra vykdomi tiksliniai reidai, jų metu siekiama nustatyti pareigūnus, darančius pažeidimus.

Tokie reidai vykdomi nuolat, pasitelkiame savo personalą, kapelionus, bandome sukurti sistemą, kad taip nenutiktų.

Norime, jog pareigūnas, pastebėjęs kolegą, kuris turi silpnybių, apie tai informuotų vadovybę, kad tas kolega nebūtų paliktas likimo valiai.

Nebūtinai tai turi būti susiję su vairavimu išgėrus, bet atkreipti dėmesį į piktnaudžiaujančius alkoholiu būtina. Nebūtinai toks pareigūnas girtas sės prie vairo, bet kas gali garantuoti, kad jis vieną dieną taip nepasielgs?

– Siūlote sekti kolegas? Ar nebus jie vadinami skundikais?

– Nebūtina apie save pranešti, svarbiausia – informuoti.

Skatiname visus savo kolegas tai daryti gera valia. Svarbiausia yra informuoti vadovybę, po to jau jos galvos skausmas, kokių imtis priemonių, kad tokių žmonių mažėtų. Nemanau, kad tokį poelgį bus galima traktuoti kaip skundimą.

Mes taip pat kreipėmės su dar vienu viešu pareiškimu į bendruomenę ir prašome, kad pastebėję tarp savo artimųjų ar kaimynų mūsų kolegas, kurie piktnaudžiauja alkoholiu, neužmerktų akių – informuotų nurodytais telefonais.

Mes visada sakome, kad pareigūnas yra mūsų bendruomenės narys, jis gyvena tarp žmonių, todėl tai kartu turi būti ir bendruomenės atsakomybė, ne tik mūsų ar vadovų.

– Ar neatsiras pareigūnų, kurie piktinsis, kad negali išgerti net savaitgalį su draugais?

– Tokiems geriau nedirbti policijos sistemoje.

Policijoje yra sudarytos visos sąlygos, kaip padėti geriančiam žmogui. Gavę informacijos apie tokį kolegą turime įvairių priemonių – ir stebime pareigūną, ir tikriname, galime ir su jo artimaisiais pabendrauti, paklausinėti, ar tikrai jis turi tą bėdą.

Visi mes žmonės, visi turime silpnybių, bet yra sudarytos visos sąlygos, kad policijos sistema padėtų žmogui kovoti su jo silpnybėmis, – galime pasiūlyti ir reabilitaciją.

Suprantama, geriausia, kai pats žmogus pripažįsta savo problemą ir nori keistis. Tai yra idealu, bet tokių atvejų – vienetai. Dažniau kas nors iš šalies pasako: „Žiūrėkite, šitas žmogus turi problemų.“

– Policijos sistemoje dirba 12 tūkst. pareigūnų. Ar jums teko girdėti, kad žmogus išeitų iš darbo vien dėl to, jog negali dirbti, nes nori išgerti?

– Nežinau, ar buvo tokių atvirumo akimirkų. Bet tikrai žinau, kad tie žmonės, kurie linkę piktnaudžiauti alkoholiu, anksčiau ar vėliau prieina liepto galą.

– Kiek pareigūnų šiemet jau paliko tarnybą dėl alkoholio pomėgio?

– Per pirmąjį šių metų pusmetį dėl neigiamų motyvų, nebūtinai dėl alkoholio, buvo atleisti 44 pareigūnai, pernai tokių per tą patį laikotarpį buvo 43.

Policininkai sėja mirtį keliuose

* 2001-ųjų spalio 28-osios naktį sostinės Gelvonų gatvėje girtas avariją sukėlė Vilniaus kelių policininkas Darius Narinkevičius. Per ją žuvo krepšinio treneris Gediminas Ulys. Vėliau nuo sužalojimų ligoninėje mirė ir G.Ulio senelė. Iš karto po avarijos D.Narinkevičiui buvo nustatytas vidutinis girtumas, vėliau jis tvirtino, kad alkoholio gėrė jau po nelaimės. D.Narinkevičius nuteistas kalėti pusseptintų metų. Žuvusiųjų artimiesiems jis turi sumokėti 350 tūkst. litų.

* 2004 metų birželio 6-ąją Vilniuje girtas policijos patrulis Aleksandras Čevyčelovas pėsčiųjų perėjoje Savanorių prospekte mirtinai sužalojo dvi moteris. Pareigūno kraujyje buvo rasta 3,43 promilės alkoholio. Avarijos kaltininkas su žuvusiųjų giminaičiais susitaikė ir išvengė baudžiamosios atsakomybės.

* Visą Lietuvą pašiurpino 2007 metų lapkričio 7-ąją Skuodo rajone, Aleksandrijos kaime, įvykusi avarija. Policijos patrulis 28 metų Saulius Paulikas, vairuodamas automobilį BMW, vidury dienos partrenkė ir mirtinai sužalojo tris iš mokyklos einančius ketvirtokus. Palikęs vaikus likimo valiai neblaivus patrulis paspruko. S.Paulikas kurį laiką slėpėsi viešbutyje. Po šio įvykio iš postų pasitraukė policijos generalinis komisaras Vytautas Grigaravičius ir vidaus reikalų ministras Raimondas Šukys. S.Paulikas buvo nuteistas 9 metų laisvės atėmimo bausme.

* 2011-ųjų vasario 13 dieną neblaivus Trakų policijos vyresnysis patrulis 41 metų Sigitas Šostakas automobiliu „Audi A6“ greitkelyje Vilnius–Kaunas rėžėsi į ta pačia kryptimi važiuojantį „Opel Vectra“ ir pražudė trijų Kauno medikų gyvybę. Teismas S.Šostaką už grotų pasiuntė aštuoneriems metams. Po šio pareigūno sukeltos tragiškos avarijos atsistatydino policijos generalinis komisaras Vizgirdas Telyčėnas ir Trakų policijos komisariato viršininkas Nerijus Šiaulys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką rodo Lietuvoje vykstančios karinės pratybos?