Trijų mirčių paslaptis Ukmergės rajone gali likti neatskleista

Kodėl ukmergiškis nušovė ir nuo vaikystės pažįstamą kaimyną, ir savo draugę, o po to paleido kulką sau į galvą? Kai kas mano, kad jam nuo alkoholio aptemo protas, o kai kas siūlo ieškoti meilės trikampio, rašo „Lietuvos rytas“.

Iš medžioklinio šautuvo paleista kulka R.Sejonienę pakirto jos namų kieme.<br>Montažas
Iš medžioklinio šautuvo paleista kulka R.Sejonienę pakirto jos namų kieme.<br>Montažas
Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Zimblienė, Vygandas Trainys

Sep 16, 2014, 7:24 AM, atnaujinta Feb 2, 2018, 12:15 PM

Ukmergė vakar vis dar negalėjo atsitokėti po savaitgalį šio rajono Trečiąjį Antakalnio kaimą sukrėtusios kruvinos dramos, kai skirtingose sodybose vienas po kito buvo aptikti kulkų pakirsti du vyrai ir moteris.

Kai šeštadienį prieš vidurnaktį bendruoju pagalbos telefonu paskambinęs pusamžis vyras pranešė, kad į jo namus atėjo ir nusišovė pažįstamas, atskubėję greitosios medicinos pagalbos medikai ir policininkai nemanė, kad į šias apylinkes teks važiuoti dar ne vieną kartą.

Kulką sau į galvą paleidęs niekur nedirbantis, išsituokęs gretimo Bartkelevičiznos kaimo gyventojas 49 metų Alvydas Stričkus nusinešė su savimi visus atsakymus į klausimus, už ką ir kodėl atėmė gyvybę dar dviem gerai pažįstamiems žmonėms.

Pirmąja A.Stričkaus auka tapo jo vaikystės draugas Kaune gyvenęs 54 metų Vidmantas Pavydis.

Statybose dirbantis, suaugusį sūnų turintis vyras kone kiekvieną penktadienį atvykdavo pas Bartkelevičiznos kaime gyvenančią savo 81 metų motiną ir būdavo čia iki sekmadienio. O jo žmona Stasė tuo metu lankydavo netoliese, už kelių kilometrų, Trečiajame Antakalnio kaime, gyvenantį savo tėvą Juozapą Mitalą.

Praėjusią savaitę abu sutuoktiniai gimtinėje atostogavo, o šeštadienį padėjo giminaičiams nukasti bulves.

Po bulviakasio talkininkams buvo surengtos vaišės, po to visi prie televizoriaus stebėjo Lietuvos krepšininkų kovą su prancūzais dėl bronzos medalių.

Pasibaigus rungtynėms V.Pavydžio žmona savo vyrą ir brolį automobiliu parvežė nakvoti į savo tėvų namus Trečiajame Antakalnio kaime.

Tačiau netrukus V.Pavydis sulaukė A.Stričkaus skambučio ir kvietimo susitikti.

Nors S.Pavydienė bandė sustabdyti įkaušusį sutuoktinį, šis pasičiupęs automobilio „Volkswagen Passat“ raktelius ir palikęs mobilųjį telefoną išvažiavo.

Atvažiavo dviračiu ir nušovė

Manoma, kad neblaivus A.Stričkus jo laukė savo sodyboje. Čia vyrai išgėrė dar po stiklelį ir, matyt, dėl kažko susiginčijo.

Iš prigimties nekonfliktiškas, ramaus būdo V.Pavydis, gerai žinodamas, kad išgėręs A.Stričkus yra impulsyvus ir karštakošis, išskubėjo į savo tėvų namus. Jis atvažiavo į kitapus vieškelio, vos puskilometris nuo A.Stričkaus namo, esančią gimtąją sodybą.

Kieme palikęs automobilį vyras nuėjo prie durų. Bet jos buvo užsklęstos iš vidaus – viena name likusi jo senyva motina jau miegojo.

Manoma, kad V.Pavydžiui trypčiojant prie atviros verandos į kiemą dviračiu atvažiavo A.Stričkus ir nušovė gerokai už save aukštesnį, tvirto sudėjimo vyrą.

Iš medžioklinio šautuvo paleista kulka kauniečiui pataikė į kaklą.

Moteris grįžo į gimtinę

Tada ginkluotas A.Stričkus patraukė į Trečiąjį Antakalnio kaimą. Užsukęs į šio kaimo pakraštyje prie pat kelio esančią sodybą, vyras iš miegų pažadino savo artimą draugę 39 metų Rasą Sejonienę.

Šių metų sausį tėvą palaidojusi moteris gimtojoje sodyboje gyveno viena.

20-metį sūnų turinti R.Sejonienė čia iš Ukmergės atsikraustė 2009 metais, išsiskyrusi su vyru ir metusi vyriausiosios kasininkės darbą viename Ukmergės prekybos centre.

A.Stričkus pas moterį ėmė dažniau lankytis po jos tėvų laidotuvių, tačiau jie kartu negyveno.

„Tai buvo labai puiki, be galo darbšti moteris, turėjo didelę širdį – niekada niekam neatsisakydavo padėti. Kai ateidavo atidirbti už gaunamą socialinę pašalpą, jai niekada nereikėdavo nieko aiškinti, mokyti ar rodyti – darbą atlikdavo greitai ir nepriekaištingai“, – sakė Trečiojo Antakalnio kaimo seniūnaitė.

Kaime vieša paslaptis, jog R.Sejonienė su A.Stričkumi išgėrinėjo, bet jautė saiką.

Nuo 2012 metų moteris buvo įsiregistravusi Darbo biržoje ir ieškojo darbo.

Kulka pakirto kieme

Šeštadienio popietę R.Sejonienė grybavo, o po to vakarojo viena namuose. Kai į jos namo duris tą vakarą pabeldė A.Stričkus, moteris jį tarpduryje pasitiko įsisupusi į chalatą.

Manoma, kad trumpas jųdviejų pokalbis ar ginčas įvyko namo kieme, R.Sejonienei uždarius verandos duris.

Kruvinas šaulys A.Stričkus kulką savo mylimajai paleido tiesiai į krūtinę. Ji perskrodė kūną kiaurai ir išdaužė verandos durų stiklą.

Palikęs sukniubusią moterį žudikas nuėjo pas kitame šio kaimo gale gyvenantį pažįstamą Antaną Jasionį.

Nusišovė iš antro karto

60-metis A.Jasionis tuo metu dar nemiegojo ir žiūrėjo televizorių, kai išgirdo beldimą į langą.

Paklausęs, kas čia toks vėlyvas, ir išgirdęs pažįstamą vyrišką balsą namo šeimininkas atrakino duris ir vėl nuskubėjo į lovą.

„Kai niekas neužėjo į vidų, vėl grįžau pažiūrėti, kas čia man ramybę drumsčia. Verandos tarpduryje stovintis Alvydas buvo toks girtas, kad net neįstengė paeiti.

Kai įvedžiau jį į kambarį ir pasodinau ant taburetės, jis visą laiką kažką nesuprantamai burbėjo, vis kreipėsi į mane „Antoška“ ir bandė pasakyti, kad kažką padarė“, – pasakojo iki šiol po patirto sukrėtimo neatsigaunantis A.Jasionis.

Pasak jo, po to viskas vyko žaibiškai, kaip kokiame kino filme.

A.Stričkus, vos tik atsisėdęs ant taburetės, iš savo kuprinės išsitraukė medžioklinį šautuvą nupjautu vamzdžiu ir, įrėmęs jį ties smilkiniu, paspaudė gaiduką.

„Pirmas šūvis buvo netaiklus. Kulka, šiek tiek kliudžiusi jo pakaušį, kiaurai perėjo per spintos duris ir sulindo į sieną.

Tada jis, pasirausęs kuprinėje, išsitraukė antrą kulką.

Tą akimirką pamaniau, kad dabar taikinys būsiu aš.

Kai šūvis driokstelėjo antrą kartą, Alvydas nuvirto nuo taburetės. Iš jo galvos pasipylė kraujas“, – drebančiu balsu kalbėjo vyras.

Kai į įvykio vietą maždaug po pusvalandžio atskubėjo A.Jasionio iškviesta greitoji pagalba ir policija, A.Stričkus dar buvo gyvas. Tačiau atgabentas į Ukmergės ligoninę vyras mirė.

Užkliuvo už žmogaus kūno

Apie 4 valandą nakties baigę savo darbą A.Jasionio namuose, pareigūnai paprašė šio kaimo senbuvio palydėti juos iki A.Stričkaus namų.

Senokai tose apylinkėse buvęs A.Jasionis supainiojo dvi šiame kaime esančias sodybas, kurias skiria vos puskilometris – policininkus atvedė ne į A.Stričkaus, o į V.Pavydžio motinos sodybą.

„Aš į namą ėjau pirmas. Kadangi dar buvo tamsu, atviroje verandoje užlipau ant gulinčio žmogaus.

Pamaniau, kad girtas užmigo prie durų, ir bandžiau už rankos pakelti. Nors ranka buvo šalta, ne iškart supratau, kad čia guli lavonas. Tik kai iš paskos atėję policininkai pašvietė prožektoriais, išvydome kraujo klane ant šono sukniubusį V.Pavydį“, – susijaudinęs pasakojo A.Jasionis.

Dviejų kraupių mirčių – savižudybės ir žmogžudystės liudininku tapęs A.Jasionis naktį į sekmadienį taip ir nesumerkė akių.

Paklaustas, kodėl A.Stričkus atėjo nusišauti į jo namus, A.Jasionis ilgai negalvojęs atsakė: „Ko gero, jis labai bijojo kur nors numirti vienas, kad paskui jo niekas neras ir nesužinos.“

Neatsiliepė į skambučius

Nušautos R.Sejonienės kūnas buvo aptiktas tik sekmadienio rytą, apie 11 valandą.

„Rasa – mano žento sesuo. Sekmadienio rytą, kai važiavome iš savo sodybos pro jos namus, atkreipiau dėmesį, kad šalia besiganantys Rasos gyvuliai neperkelti.

Netrukus iš kitų kaimo gyventojų sužinojusi, kas nutiko naktį, nusprendžiau paskambinti Rasai – ji juk draugavo su A.Stričkumi. Tačiau Rasa į mano skambučius neatsiliepė.

Persmelkta blogos nuojautos iškart paskambinau artimiausiam Rasos kaimynui Antanėliui ir paprašiau pas ją nueiti. Jis ir surado ją nebegyvą“, – pasakojo Trečiojo Antakalnio kaimo gyventoja Zita Kviklienė.

Laikė kaimo keistuoliu

„Lietuvos ryto“ kalbinti šio kaimo gyventojai tikino, kad Džonio pravardę turėjęs A.Stričkus nuolat keliaudavo „iš kampo į kampą“: tai būdavo kaime, tai mieste.

Oficialiai gyvenamąją vietą jis deklaravo Ukmergėje, savo tėvų name.

Devintus metus A.Stričkus niekur oficialiai nedirbo ir buvo išlaikomas valstybės – gaudavo socialinę pašalpą, o prieš dvejus metus jam dėl pažeisto stuburo buvo nustatytas neįgalumas.

„Jam, matyt, protas pasimaišė. Prisigėręs jis visada elgdavosi agresyviai, buvo neprognozuojamas.

Buvo savotiškas kaimo keistuolis. Vieno nesuprantame: iš kur pas jį tiek jėgų atsirado – naktį su ginklu rankose iš kaimo į kaimą sukarti ne vieną kilometrą.

Juk jis buvo labai ligotas – vis eidavo pas savo šeimos gydytoją.

Kad įveiktų vos kelių šimtų metrų kelio atkarpą, jam kaskart tekdavo du kartus sustoti ir pailsėti“, – stebėjosi vietiniai gyventojai.

Pasak buvusių A.Stričkaus klasės draugų, tai, kas įvyko, jų per daug nenustebino.

Nors ir žemo ūgio, A.Stričkus buvo labai išvaizdus vyras – ryškus, pastebimas, karšto būdo, sunkiai suvaldomas, kai išgerdavo.

Su juo žmona santuokoje ištvėrė vos kelerius metus, vaikų nesusilaukė ir išsiskyrė.

„Mes mokykloje jį vadinome Alvydėliu spekuliantėliu. Jis vis ką nors pirkdavo ir parduodavo. Visą gyvenimą jį domino tik du dalykai: visokios senienos ir ginklai“, – sakė jo klasės draugė Audra U.

Nušovė savo geradarį

„Alvydas man niekada nepaliko gero įspūdžio. Jis mėgo išgerti, gyveno sulig šia diena.

Kai sakydavau savo vyrui, kad jo kaimynas A.Stričkus – apgailėtinas nevykėlis, Vidmantas karštai jį gindavo: esą taip jau susiklostė gyvenimas, kam nepasitaiko duobių.

Vidas užstodavo Alvydą todėl, kad jie kartu užaugo. Labai pykdavo, kai aš apie vaikystės draugą nepalankiai atsiliepdavau“, – vakar prisiminė V.Pavydžio žmona kaunietė S.Pavydienė.

A.Stričkus skundėsi prasta sveikata, nugaros, širdies skausmais.

Gailėdamas vaikystės draugo V.Pavydis padėdavo jam atlikti įvairius ūkio darbus.

Kartu gerti nenorėjo?

Kai šeštadienio vakarą V.Pavydžiui paskambino A.Stričkus ir pakvietė išgerti, S.Pavydienė buvo šalia savo vyro.

Sutuoktiniai tuo metu važiavo pas S.Pavydienės tėvą, gyvenantį Trečiajame Antakalnio kaime.

„Vidas šnekėjo trumpai. Aš jaučiau, kad skambutis jam nebuvo malonus“, – „Lietuvos rytui“ pasakojo S.Pavydienė.

Pasakęs pašnekovui, kad negali susitikti, V.Pavydis baigė pokalbį.

Po to V.Pavydis grįžo pas savo motiną, gyvenančią už keturių kilometrų esančiame Bartkelevičiznos kaime. Jos sodyboje vyras ir buvo nušautas.

Sekmadienį moteris tikėjosi pasimatyti su vyru. Tačiau užvakar anksti ryte ji iš policijos sužinojo, kad jos sutuoktinis – negyvas.

Įveikdavo ir sunkiausias užduotis

* V.Pavydis buvo aukščiausios kategorijos statybininkas betonuotojas.

* Vyras daugiau nei dešimt metų dirbo Kauno statybos bendrovėje „Struktūra“. Darbovietėje jis buvo gerbiamas kaip patyręs specialistas.

* „Vidmantas buvo puikus darbuotojas – paslaugus, atsakingas. Jis sugebėdavo įvykdyti net ir itin sudėtingas užduotis“, – „Lietuvos rytui“ sakė „Struktūros“ administratorė Giedrė Butkienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.