Švelnesnės bausmės tikisi teigdamas, kad gynė savo šeimą

46 metų klaipėdiečiui už nužudymą ir grasinimą nužudyti prokuroras paprašė skirti vienuolikos metų laisvės atėmimo bausmę. Kaltinamasis tikina, kad kaimyną nužudė netyčia - gindamas savo dukrą ir sugyventinę.

Prokuroras prašo teismo R.Grybui skirti vienuolikos metų laisvės atėmimą.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Prokuroras prašo teismo R.Grybui skirti vienuolikos metų laisvės atėmimą.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

2014-09-18 10:42, atnaujinta 2018-01-30 14:54

Tragedija viename Klaipėdos daugiabutyje Taikos prospekte įvyko pernai rugpjūčio 24-osios vakarą.

„Rytą apsipykome su Rita (sugyventine – red.), išėjau pas draugą. Kai grįžau namo, radau čia patrulį bevaikštantį. Pasirodo, kai aš išėjau, Gruzinas (tokia buvo nužudytojo Aleksandro Šamatovo pravardė – red.) mūsų duris peiliu subadė. Rita parašė pareiškimą policijai. Ji man davė pinigų cigaretėms. Kai ėjau į parduotuvę, prie manęs pribėgo Šamatovas ir pačiupo dešimt litų. Bandžiau vytis, paskui nusipirkau alaus ir grįžau“, - Klaipėdos apygardos teisme pasakojo R.Grybas.

Vakare staiga į kambarį įsiveržė tas pats A.Šamatovas. Jis papurškė dujų šalia durų sėdėjusiai jo dukrai – ši pradėjo klykti nesavu balsu. Tada puolė prie jo sugyventinės, papurškė jai dujų į akis, o paskui šoko prie jo.

„Nebuvo kada svarstyti, reikėjo ginti savo vaiką ir žmoną. Būčiau čiupęs bet ką, kas gulėjo po ranka. Pasitaikė ant spintelės paliktas peilis. Nemačiau, kur dūriau, neatsimenu, kiek kartų – akys buvo pilnos dujų“, - aiškino R.Grybas.

Sužalotasis buvo išgabentas į ligoninę, kur po poros valandų mirė. Ekspertai jo kūne suskaičiavo ne mažiau kaip tris smūgius peiliu. Išeinančiam iš kambario vyrui buvo durta į nugarą.

R.Grybo sugyventinė dar bandė gelbėti situaciją ir nutempti sugyventinį atgal – ant jos rankų liko sužalojimų nuo peilio.

Kaltinamasis teigė, kad A.Šamatovas nebuvo geras kaimynas. Jis garsiai leisdavo muziką, nesvarbu, dieną ar naktį, o kartą Ritai trenkė ranka į skruostą.

Vyras prašė teismo atsižvelgti į tai, kad po įvykio niekur nesislapstė, o sėdėjo ir laukė atvykstančios policijos, pripažino, kad sužalojo A.Šamatovą.

„Gailiuosi, kad nužudžiau žmogų, nenorėjau to padaryti, reikėjo apginti žmoną ir dukrą. Prašau neskirti griežtos bausmės, man reikia rūpintis dviem vaikais“, - gavęs paskutinį žodį kalbėjo R.Grybas.

Prokuroras suabejojo, ar ši atgaila – nuoširdi, ar tuo nesiekiama sukurti būtinosios ginties įvaizdžio. Skiriant bausmę atsižvelgta ir į sunkinančią aplinkybę – R.Grybas nusikalto būdamas neblaivus. Jis pats aiškino, kad nuo sugyventinės spintoje slėpė pusbutelį degtinės, ir išgėrė tik tuomet, kai suvokė sužalojęs žmogų.

Būdamas apsvaigęs nuo alkoholio jis pernai spalio 14-ąją, vykstant ikiteisminiam tyrimui dėl nužudymo, grasino nužudyti kitą kaimyną. Pamatęs įtariamojo rankoje peilį šis ne juokais išsigando.

„To nepripažįstu. Jis mėgo kištis į svetimų šeimų reikalus, tai sutikęs koridoriuje pasiunčiau jį „ant trijų raidžių“, - gynėsi R.Grybas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kodėl D. Kuolys rausta iš gėdos?