Gamtos sergėtojai paleido brakonierius?

Rugsėjo pradžioje iš darbo už pažeidimus atleistas Kauno aplinkosaugininkas Arvydas Grybauskas neliko skolingas kolegoms. Jis atskleidė nešvarią savo bendradarbių iš laikinosios sostinės virtuvę – pateikė nuotraukas, kuriose užfiksuoti reido metu sučiupti brakonieriai. Tačiau pastarųjų niekas nenubaudė.

Daugiau nuotraukų (1)

Vygandas Trainys

Sep 23, 2014, 2:21 PM, atnaujinta Jan 30, 2018, 12:05 AM

Buvusio Kauno regiono Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos (GGAI) vyriausiojo inspektoriaus A.Grybausko žodžius apie paleistus brakonierius patvirtino neetatinis aplinkos apsaugos inspektorius Marius Peseckas, kuris slapta nufotografavo šiurkštų pažeidimą.

“Patikrinime, kuris įvyko 2013 metų lapkričio pabaigoje, kartu su manimi dalyvavo dar du neetatiniai inspektoriai – Tomas K. ir Vitalijus Gurskas.

Kauno mariose Kaišiadorių rajone užklupome du vyriškius, kurie plaukė valtimi, turėjo tinklus. Leidimo gaudyti žuvis tinklais jie nepateikė.

Vienas iš jų, jaunesnis – Prienų rajono gyventojas 29 metų Vilmantas Stabačinskas

V.Gurskas nuėjo į šalį pasikalbėti su vyresniu brakonieriumi. Sugrįžęs pasakė, jog šiuos vyrus reikia paleisti, tai – savi žmonės.

Pastarieji išnešė kailį – sėdo į V.Gursko automobilį “Ford Galaxy” ir kartu su juo išvažiavo. Prieštarauti V.Gurskui nedrįsome, nes jis buvo reido vadovas.

Kai 2014 metų pavasarį nuotraukas parodžiau Kauno regiono GGAI viršininkui Alvydui Glinskiui, jis labai pasipiktino tokiu V.Gursko elgesiu”, – prisiminė M.Peseckas.

Kompromituojančias nuotraukas gavo ir A.Grybauskas.

Jis dar balandžio 19 dieną nusiuntė nuotraukas elektroniniu laišku Vilniuje įsikūrusios Aplinkos apsaugos agentūros Gyvūnijos naudojimo kontrolės skyriaus vedėjui Kęstučiui Motiekaičiui.

K.Motiekaitis pasikalbėjo su V.Gursku, kuris iš viso neigė dalyvavęs reide, bet neišklausė M.Pesecko.

V.Gurskas po patikrinimo atleistas, nors tai – ne pirmas atvejis, kai jis minimas įtartinoje istorijoje.

Anot A.Glinskio, 2014 metų kovo 28 dieną Kauno mariose ties Palemonu V.Gurskas pasisavino žvejų tinklą su žuvimi.

Pastarasis aiškino, jog jis nieko nepasisavino, kaltinimai išlaužti iš piršto.

“Šis neetatinis inspektorius tikriausiai turi užtarėjų Aplinkos ministerijoje ir jai pavaldžiose įstaigose, kitaip jau seniai nedirbtų. Puolimas prieš mane prasidėjo po to, kai viešame susirinkime pasiūliau nepratęsti V.Gursko įgaliojimų, nes jis girtas buvo nutvertas prie vairo”, – svarstė A.Grybauskas.

Pasak K.Motiekaičio, A.Grybauskas nepateikė įrodymų, jog V.Gurskas paleido brakonierius.

“Neatsimenu, kiek kartų buvau sulaikytas neblaivus vairuojantis mašiną. Gal tris. Bet žalos gamtai aš niekuomet nesu padaręs.

A.Grybausko nemalonės užsitraukiau, kai nubaudžiau Nevėžyje brakonieriaujantį jo bičiulį. Jis mėgino ištraukti iš balos draugą, suklastojo protokolą ir dabar už tai yra patrauktas baudžiamojon atsakomybėn ”, – tvirtino V.Gurskas.

Ikiteisminis tyrimas, kuriame A.Grybauskas įtariamas dokumentų klastojimu ir piktnaudžiavimu tarnyba, dar nebaigtas. Už tarnybinius nusižengimus jis buvo atleistas iš darbo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.