Kontrabandinis dyzelinas tekėjo ir į policijos nuovadą

Ar gali būti, jog Rusijos pasienyje esančiame Kybartų miestelyje beveik visi vietinės nuovados policijos pareigūnai buvo glaudžiai susiję su kontrabandinių degalų prekeiviais? Šį klausimą ėmė narplioti Kauno apygardos teismas.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Sep 29, 2014, 6:18 PM, atnaujinta Jan 29, 2018, 5:51 AM

Kaltinimai piktnaudžiavus tarnyba pareikšti dviem buvusiems Kybartų policijos nuovados pareigūnams – 37 metų vyresniajam patruliui Linui Smaidžiūnui ir 25 metų prevencijos poskyrio tyrėjui Dariui Langaičiui.

Jie kaltinami tuo, kad žinodami, jog miestelio gyventojas Artūras Levendrauskas nelegaliai prekiauja iš Rusijos atgabentu dyzelinu, o savo garažą pavertė pogrindine degaline, ne tik nieko nedarė, bet naudojosi prekeivio paslaugomis.

Bylos duomenimis, per metus policininkas L.Smaidžiūnas asmeninėms reikmėms iš kontrabandos platintojo žemesne nei rinkos kaina įsigijo 540 litrų rusiško dyzelino. Jo kolegos D.Langaičio „nuopelnai“ šiek tiek kuklesni – kaltinamajame akte teigiama, jog per pirmąjį šių metų mėnesį jis pirko 60 litrų kontrabandinio dyzelino.

Tyrimą pradėjo gavę skundus

Policijoje jau nebedirbantys abu teisiamieji kaltais dėl piktnaudžiavimo tarnyba neprisipažįsta. Teismui jie išsamesnių paaiškinimų nepateikė, parodymus pareiškė duosiantys tik tada, kai bus apklausti visi liudininkai.

Pirmadienį teismui apklausus vieną jų – Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Imuniteto poskyrio vyriausiąjį tyrėją Gediminą Nemurą, ėmė aiškėti skandalingi faktai.

„2012 metais gavome du skundus. Juose buvo nurodyta, kad Kybartų policijos nuovados pareigūnė Rasuolė Rudaitytė galimai dangsto savo sugyventinį, kuris nelegaliai prekiauja kontrabandiniu dyzelinu. Mums buvo teigta, kad šis asmuo palaiko glaudžius ryšius tiek su Kybartų terminalo apsaugos darbuotojais, tiek su vietos policijos nuovada“, – pasakojo pareigūnas.

Užvedus tikrinimo bylą Imuniteto poskyrio tyrėjas susitiko su informaciją pateikusiu žmogumi. Kilus įtarimams, jog su kontrabandos platinimu gali būti susijusi vos ne visa Kybartų nuovada, nuspręsta klausytis pareigūnų telefonų pokalbių.

Pareigūnės ir kontrabandos platintojo tandemas

Imuniteto poskyrio tyrėjams ėmus narplioti Kybartų policijos nuovados pareigūnų ryšius, ėmė aiškėti šokiruojami faktai.

Pareigūnė R.Rudaitytė gyveno kartu su kontrabandinių degalų prekeiviu, dėl savo neteisėtos veiklos 3 kartus įkliuvusiu A.Levendrausku.

Bylos duomenimis, nuovados tyrėja R.Rudaitytė buvo tarsi prekeivio „stogas“. Ji pasirūpindavo, kad gyvenimo draugas galėtų nekliudomai prekiauti kontrabandiniais degalais.

Įtariama, kad sugyventiniai buvo sudarę nusikalstamą tandemą. Slapta įrašyti telefono pokalbiai liudija, kad A.Levendrauskas apie prekyba rusišku dyzelinu nuolat informuodavo R.Rudaitytę.

Prekeivio būta gudraus – net ir kalbėdamas su sugyventine jis vartodavo kodinius žodžius. Iš Rusijos atvykusius vilkikus suvalkietis vadino „mergomis“, o kontrabandinius degalus – „caktalėjimu“. Nenorint išsiduoti kalbant įvardinti tik skaičiai, jie reikšdavę degalų kiekį litrais.

„Jis skambindavo Rasuolei ir raportuodavo: buvo atvykęs tas ir tas, jam „caktelėjau“ dvidešimt“, – teisme aiškino policininkus sekęs Imuniteto poskyrio pareigūnas.

Išsiaiškinta, jog rusiškus degalus A.Levendrauskas pirkdavęs Kybartų terminale iš vilkikų vairuotojų, jį automobiliu gabendavo į nelegalia degaline paverstą savo garažą.

Kontrabandiniai degalai – į policijos nuovadą

Imuniteto poskyrio pareigūnams klausantis kontrabandos platintojo ir jo gyvenimo draugės, nuovados tyrėjos pašnekesių, įtariamųjų ratas ėmė plėstis.

Seklius ypač sudomino dviejų tos pačios nuovados pareigūnų senbuvio L.Smaidžiūno ir 2013-ųjų rudenį dirbti pradėjusio D.Langaičiui veikla.

Kaltinamajame akte teigiama, kad šie policininkai ne tik toleravo kontrabandos platintojo veiklą, bet ir patys naudojosi jo paslaugomis.

Remiantis įrašytais telefoniniais pokalbiais, teigiama, jog L.Smaidžiūnas iš prekeivio per metus įsigijo 540 litrų rusiško dyzelino, o D.Langaitis per 2013 metų sausį pirko 60 litrų kontrabandinių degalų.

Kontrabandos platintojas Kybartuose jautėsi nebaudžiamas. Sugyventinės kolegoms pareigūnams užsakius eilinę kontrabandos partiją, talpyklos su degalais buvo atvežtos į policijos nuovados kiemą ir paliktos prie įstaigos durų.

Susitepę visi pareigūnai?

Liepto galą R.Rudaitytė ir jos sugyventinis priėjo šių metų kovo pabaigoje. Surinkę pakankamai įkalčių Imuniteto poskyrio pareigūnai atliko kratą A.Levendrausko nuomotame garaže.

Įtarimai, kad čia veikė nelegali degalinė, pasitvirtino su kaupu. Kratos metu rasta daugiau kaip tona dyzelino ir pumpavimo įranga.

Tuo pačiu metu pareigūnai įžengė į 28 metų R.Rudaitytės kabinetą. Iš pareigūnės buvo paimtas jos tarnybinis ginklas, pažymėjimas ir ženklelis. 7 metus policijoje dirbusi pareigūnė, įtariant ją piktnaudžiavus tarnyba, netrukus buvo nušalinta nuo pareigų. Ji kaltę visiškai pripažino, tad teisminio proceso pavyko išvengti. R.Rudaitytė buvo nubausta baudžiamuoju įsakymu ir po 7 metų darbo policijoje buvo atleista.

Supratęs, jog įkliuvo sugyventinis pareigūnams geranoriškai prisipažino vertęsis kontrabandos platinimu. Jis davė išsamius parodymus, kuriais paremti ir L.Smaidžiūnui bei D.Langaičiui pareikšti kaltinimai.

Kalbama, jog į teisiamųjų suolą turėjo sėsti ne tik šie du, bet, ko gero, visi likusieji Kybartų policijos nuovados pareigūnai.

Esą A.Levendrauskas pripažino kontrabandinius degalus tiekęs visiems nuovados pareigūnams, tačiau surinkti tai patvirtinančių duomenų nepavyko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.