Kedžių šalininkai kūrė neįtikėtinas istorijas

Laimutės Stankūnaitės dukrą išvadavus iš jos laikinosios globėjos Neringos Venckienės ir jos tėvų namų, Klonio gatvėje susirinkę Kedžių ir Venckų garbintojai ne tik liejo ašaras, bet ir pasakojo pačių sukurtas istorijas, esą mergaitė buvo išnešta dėžėje, o antstolė Sonata Vaicekauskienė plėšė vėliavas.

Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

Sep 30, 2014, 6:16 PM, atnaujinta Jan 29, 2018, 2:42 AM

Su šiomis „violetinių“ fantazijomis antradienį buvo galima susipažinti Kauno apygardos teisme, kuriame vyko išvažiuojamasis Kaišiadorių rajono apylinkės teismo, nagrinėjančio vadinamąją „Garliavos šturmo bylą“, posėdis.

Joje trukdymu antstolei S.Vaicekauskienei atlikti savo pareigas kaltinami septyniolika nuo teisėsaugos pasislėpusios N.Venckienės ir jos dviem žmogžudystėms įtariamo brolio Drąsiaus Kedžio garbintojų, o kaunietė Greta Knapkienė kaltinama dar ir portalo lrytas.lt žurnalisto Nerijaus Povilaičio įžeidimu.

Žurnalistams kūrė istorijas

Antradienį teisme baigti žiūrėti 2012 metų gegužės 17 dieną Garliavoje daryti vaizdo įrašai.

Juose užfiksuota kaip susirinkusi minia D.Kedžio garbintojų bando užtverti kelią ir neleisti antstolei S.Vaicekauskienei įvykdyti teismo sprendimo – perduoti mažametę mergaitę jos mamai.

Peržiūrėti vaizdo siužetai turėjo būti itin nemalonūs net dviem nusikaltimais, trukdymo antstolei bei žurnalisto įžeidimu kaltinamai, praeityje kartą jau teistai kaunietei G.Knapkienei.

Vaizdo kameros užfiksavo, kaip ši moteris keikėsi, vartojo necenzūrinius žodžius.

„Lietuvos ryto“ bei LRT televizijų filmuotoje medžiagoje būta ir tragikomiškų teismo sprendimo vykdomo liudininkais tapusių asmenų pareiškimų. Vienas pilietis žurnalistams į kamerą aiškino, esą velionio D.Kedžio ir L.Stankūnaitės dukra iš senelių namų buvo išnešta dėžėje. Taip daryta tam, kad jos niekas negalėtų matyti.

„Liudininkas“ taip pat pasakojo, jog įsivaizduojamoje dėžėje neštas vaikas klykė iš paskutiniųjų, kol užkimo.

Vaizdo kameros užfiksavo iš Klonio gatvės išeinančią moterį su trispalve rankose. Žurnalistams paklausus kas nutiko vėliavai, ši pareiškė, kad ją suplėšė antstolė.

Rodant interviu su viena pagarsėjusia D.Kedžio garbintoja, teisėjui teko raminti tiek įsiaudrinusius teisiamuosius, tiek ir žiūrovus. Šie ėmė ploti išgirdę Klonio gatvės aktyvistės pareiškimą, esą mes neturime jokios nepriklausomybės.

„Čia jums ne teatro, o teismo salė“, - aistras ramino teisėjas.

Antstolę keikė ir stumdė

Teismo posėdžio metu buvo apklausta nukentėjusiąją pripažinta antstolė S.Vaicekauskienė.

Prisimindama 2012 metų gegužės 17-osios rytą ji akcentavo, kad Kedžių namo kieme susirinkę žmonės buvo nusiteikė trukdyti teismo sprendimo vykdymui.

Pasak S.Vaicekauskienės, tiek ji, tiek ir policijos pareigūnai ragino žmones netrukdyti patekti į Kedžių namus, tačiau sulaukė tik pasipriešinimo.

D.Kedžio garbintojai antstolę stumdė, neleido jai praeiti. Vienas teisiamųjų, kaip vėliau paaiškėjo, Kęstutis Dudėnas, jai taip sugriebė už rankos, kad toje vietoje susidarė kraujosrūva.

„Supratau, kad teismo sprendimo geria valia niekas neleis įvykdyti. 6 valandą ryto privataus namo kieme buvo tokia žmonių masė susirinkusi. Pasakiau, jog vykdomas teismo sprendimas, prašiau praleisti. Jeigu žmonės būtų buvę geranoriški – būtų praleidę“, - sakė antstolė.

S.Vaicekauskienė pripažino, jog neliko kito kelio, kaip tik pasitelkiant policijos pareigūnus pašalinti iš kiemo praeiti trukdžiusius, kliūtimi tapusius žmones.

A.Venckui kilo klausimų dėl himno

Antstolei teko atlaikyti kur kas ilgiau nei jos liudijimas trukusį teisiamųjų advokatą kamantinėjimą. Šie teiravosi, ar tikrai nebuvo kito būdo įvykdyti teismo sprendimui, kaip tik pasitelkiant policijos pajėgas.

Bandyta kabinėtis ir prie iš pirmo žvilgsnio neesminių aplinkybių. Gvildentas klausimas ar su gausia palyda į Klonio gatvę atvykusi S.Vaicekauskienė tinkamai prisistatė čia buvusiems žmonės, ar ji rodė tarnybinį pažymėjimą ir kaip žmonės galėjo suprasti, jog ši moteris – teismo sprendimą vykdanti antstolė.

Nemažai dėmesio skirta aiškinantis, ar Lietuvos himną bei religines giesmes giedoję bei garsiai šūkavę žmonės galėjo girdėti antstolės reikalavimą pasitraukti iš kelio ir leisti prieiti prie Kedžių namo.

Kelis teisiamuosius ginančiam buvusiam Neringos Venckienės vyrui advokatui Aidui Venckui kilo bemaž filosifinis klausimas.

„Ar įstatymas leidžia vykdyti teismo sprendimą skambant Lietuvos Respublikos himnui“, - antstolės klausė A.Venckus.

Draudimai filmuoti negalioja

Liudijant S.Vaicekausienei neišvengta incidento. Administracinę baudą gavusi Daiva Purga pastebėta be leidimo mobiliuoju telefonu filmavusi antstolės liudijimą. Už šį poelgį jai teko turėti reikalų su salėje buvusiais ir tvarką prižiūrėjusiais policijos pareigūnais, o teisėjas nurodė ištrinti neteisėtai padarytą įrašą.

Antradienį teismas taip pat apklausė tris antstolei talkinusius policijos pareigūnus bei kartu su ja į Kėdžių namus ėjusią Kauno savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus darbuotoją Gražiną Didžbalienę.

Kitas teismo posėdis numatytas spalio 14 dieną Kaišiadorių teisme. Jame ketinama apklausti likusius liudytojus.

Įvykdžius teismo sprendimą grąžinti mergaitę jos mamai, įtarimai dėl antstolės įžeidimo ir trukdymo jai atlikti savo pareigas buvo pateikti 36 asmenims.

Atlikus ikiteisminį tyrimą šis skaičius sumažėjo iki 17.

A.Skučienės draugas iškart pripažino kaltę

Į teisiamųjų suolą sėdo labiausiai tą rytą pasižymėję „kovotojai“: K.Dūdėnas, Gediminas Aidukas, Evaldas Staliūnas, Sigitas Gudynas, Giedris Okunis, Žygimantas Bulota, Svajūnas Tamulis, Matas Morkevičius, Aušrinė Balčiūnė, Alvydas Arnauskas, Erikas Kukta, Rūta Urbelienė, Žilvinas Paškevičius, Darius Kaminickas, Tautrimas Januševičius, Vidas Petraitis ir G.Knapkienė.

Pastarosios tapatybės tyrėjai ilgą laiką nepavyko nustatyti, pagalbos ją atpažįstant buvo kreiptasi net į žiniasklaidos priemones.

Keturių asmenų – Tautvydo Slaminsko, Modesto Tvaravičiaus, Levos Stanislovaitienės ir Kedžių kaimynės Olgos Girdauskienės atžvilgiu ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas.

Klonio gatvės poetu vadinamas Raimundas Čiegis, Vaclovas Stončius, D.Purga, Dalija Bulotienė, Evelina Paltanavičiūtė-Matijošaitienė, Artūras Zadorožnas, Dainius Stončius, Juozas Vaikšnoras, Gracijus Lapinskas, Rytis Saladžius, Rimantas Radišauskas, Violeta Milevičienė ir Juozas Valiušaitis už savo veiklą gegužės 17-osios rytą buvo nubausti 300–400 litų baudomis.

Dalis jų baudas yra apskundę aukštesnės instancijos teismui ir kai kurie jau sulaukė teismo malonės – baudos jiems pakeistos į įspėjimus.

300 litų jau yra susimokėjęs N.Venckienės tetos Audronės Skučienės draugas Jonas Jasinskas, kuris iškart pripažino padaręs pažeidimą, o 83 metų Antanui Tamuliui, atsižvelgus į jo solidų amžių, teismas skyrė įspėjimą.

Dar vienos įtariamosios Lauros Kazlauskaitės-Aleksandravičienės atžvilgiu byla buvo išskirta. Pradėjus ikiteisminį tyrimą ji dingo iš teisėsaugos akiračio. Nustatyta, kad moteris išvyko į Jungtinę Karalystę.

Už asmens įžeidimą Baudžiamasis kodeksas numato baudą, areštą, laisvės apribojimą arba laisvės atėmimą iki vienų metų. Už trukdymą antstolei atlikti savo pareigas didžiausia numatoma bausmė yra laisvės atėmimas iki ketverių metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.