Vagys skriaudžia visus

Iš transformatorinių alyvą vagiantys ilgapirščiai nuostolius padengti priverčia ne tik LESTO, bet ir visus elektros vartotojus.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 2, 2014, 9:00 AM, atnaujinta Jan 28, 2018, 10:13 PM

Beveik milijonas litų. Tiek vagių padarytų nuostolių kasmet padengia visi elektros vartotojai. Daugiau kaip 17 tūkst. jų dar tenka ir pagyventi be elektros.

Transformatorinių vagys šiemet labiausiai įsisuko Šiaurės Lietuvoje.

„Investicijos į skirstomą jį tinklą ar remontas finansuojami iš elektros kainos skirstymo tarifų ir juos apmoka visi gyventojai. Tad vagiama ne iš bendrovės, o iš mūsų pačių – sąžiningų elektros vartotojų.

Vagys pridaro didelių nuostolių, palieka namus be elektros energijos, nors jų grobis menkavertis. Pavogus izoliacinę alyvą sudega kas šeštas transformatorius“, – sakė LESTO Prevencijos ir kontrolės skyriaus vadovas Vidmantas Bruzgys.

Per pirmąjį šių metų pusmetį vagys vartotojams pridarė beveik pusę milijono, pernai – kone milijoną litų nuostolių.

Vilniaus rajoną praėjusiais metais siaubę transformatorinių vagys sutramdyti. Šiame regione vagysčių iš transformatorinių, palyginti su praėjusiais metais, sumažėjo penkiskart, tačiau dukart išaugo vagysčių skaičius Šiaulių ir Panevėžio regionuose. Būtent šie regionai šįmet pirmauja pagal nuostolių dydį.

Prasčiausia padėtis yra Pakruojo, Biržų, Pasvalio, Rokiškio rajonuose. Vien čia vagys padarė 130 tūkst. litų vertės žalos, o tai sudaro 42 proc. visos elektros tinklams padarytos žalos.

„Nebūna taip, kad nusikalstantys vogtų vien tik alyvą. Todėl ypač svarbu pamačius vagiant iš transformatorinių pranešti teisėsaugos tarnyboms. Paprastai tai būna asmenys arba grupuotės, kurios užsiima įvairia nusikalstama veikla – vagia degalus ir turtą iš ūkininkų, plėšia iš gyventojų.

Vilniaus rajone pavyko išaiškinti kelias organizuotas grupuotes, kurios vogė alyvą ir pardavinėjo ją šešėlinėje rinkoje. Čia vagysčių išsyk sumažėjo kelissyk“, – pasakojo LESTO atstovas.

Pasak jo, būna atvejų, kai grobikai atvažiuoja gerai pasirengę: su atitinkamu transportu, kokybiškais įrankiais, net siurbliais alyvai pumpuoti.

Vis dėlto šįmet, palyginti su pernai, bendras nuostolių dydis sumažėjo beveik 13 proc. Kone pusę vagysčių pavyksta išaiškinti apie tai pranešus gyventojams.

„Kad apsaugotume elektros vartotojus nuo vagysčių padarinių, imamės įvairių priemonių: bendradarbiaujame su policija ir apsaugos bendrovėmis, pasienio tarnybomis, įdiegėme signalizacijos sistemas, be to, naudojame pakeistųjų savybių alyvą, kuri faktiškai nepritaikoma kitur.

Bet svarbiausia, kad ir patys gyventojai tampa vis labiau atsakingi, praneša apie pastebėtą neleistiną veiklą“, – sakė V.Bruzgys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.