Kaip policija pergudravo įžūlius Klaipėdos nusikaltėlius

Klaipėdą narkotikais užvertusi įžūlių nusikaltėlių gauja sutriuškinta ir išsklaidyta. Devyni jos nariai atsidūrė už grotų ir netrukus stos prieš teismą, rašo „Lietuvos rytas“.

Gatvėje užkluptas T.Urbonas buvo akimirksniu paguldytas ant grindinio.<br>Klaipėdos policijos nuotr.
Gatvėje užkluptas T.Urbonas buvo akimirksniu paguldytas ant grindinio.<br>Klaipėdos policijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

Oct 15, 2014, 7:50 AM, atnaujinta Jan 27, 2018, 7:55 AM

Pirmasis smūgis gaujai, kuri dideliais kiekiais platino heroiną, kokainą, kanapes, kitas psichotropines medžiagas, buvo smogtas 2013 metais.

Nustatę kai kuriuos žemesnių tarpinių grandžių narkotikų platintojus pareigūnai suėmė šešis asmenis. Po to gauja aprimo: vadeivos pristabdė didmeninę prekybą kvaišalais, parankiniams liepta nerti į pogrindį.

Pamanę, kad viskas tuo ir baigsis, gaujos šulai po kurio laiko atkuto – vėl pradėjo tiekti narkotikus.

Tada platintojus policija-pergudravo-izulius-klaipedos-nusikaltelius.htm"="">policija-pergudravo-izulius-klaipedos-nusikaltelius.htm"" target="_blank">visus metus akylai stebėję kriminalistai griebėsi aktyvių veiksmų. Per dieną antrankiai buvo uždėti ir prekybą kontroliavusiems vadeivoms, ir jų parankiniams.

Įtarimai dėl kvaišalų platinimo pateikti 14 asmenų. Bus teisiami dar 8 vyrai, neteisėtai turėję narkotinių ar psichotropinių medžiagų ir jas platinę dideliais kiekiais. Daugelis jų – ne kartą teisti, gerai žinomi uostamiesčio policijai klaipėdiečiai.

Šulus paguldė vieną po kito

Šių metų sausio viduryje pirmasis įkliuvo 37-metis Tomas Urbonas, vairavęs kito asmens vardu registruotą automobilį „Mercedes-Benz“. Vieną gaujos vadeivų Paryžiaus Komunos gatvėje sulaikė ir paguldė ant grindinio rinktinės „Aras“ kovotojai.

Kitas nusikaltėlių gaujos šulas, septynis kartus teistas 36-erių Mindaugas Jakimavičius, buvo sučiuptas prie prekybos centro „Avitela“.

Antrankiai uždėti ir jo bendraamžiui bendrininkui – keturis teismo nuosprendžius išklausiusiam klaipėdiečiui Martynui Remėzai.

Trijulės vadovaujama prekeivių kvaišalais šutvė buvo pasiskirsčiusi pareigomis.

Vadeivos narkotikus dideliais kiekiais tiekdavo tarpininkams, šie juos perduodavo žemesniųjų grandžių platintojams.

Prekyba heroinu, kokainu, kanapėmis, metamfetaminu, psichotropiniais vaistais sukosi pietiniuose uostamiesčio rajonuose – Naujakiemio, Debreceno, Mokyklos, Technikos, Žalgirio, Sulupės gatvėse ir Baltijos prospekto daugiabučių kvartaluose.

Lobo iš prekybos po skvernu

Vieno maišelio su 10 gramų heroino kaina juodojoje rinkoje – 10 tūkst. litų. Per kratas įtariamųjų namuose, iš garažų, slėptuvių ištrauktas ne vienas toks maišelis su narkomanų geidžiamiausiomis prekėmis heroinu ir kokainu.

Nusikaltėlių pajamos iš prekybos kvaišalais buvo nemenkos. Slėptuvėse, butuose, kitose narkotikų platinimo vietose pas gaujos vadeivas iš viso aptikta apie 25 tūkst. litų.

Butuose aptiktų, iš tarpininkų, pardavėjų ir vartotojų paimtų narkotinių medžiagų vertė juodojoje rinkoje siekia 60 tūkst. litų.

Gaujos nariai turėjo ir šaunamųjų ginklų. Niekur nedirbantis T.Urbonas važinėjo „Mercedes-Benz“, kurio kaina siekia apie 80 tūkst. litų.

Irštvas suko daugiabučiuose

Viena didžiausių Vakarų Lietuvoje kovos su kvaišalų platintojais operacijų vyko keliais etapais – sutriuškinti septyni uostamiestyje veikę prekybos narkotinėmis medžiagomis punktai.

Tarp suimtųjų yra moterų, prekiavusių narkotikais butuose. Į areštinę pasodinta viena kvaišalus platinusi sutuoktinių pora.

Į nusikalstamą veiklą įsivėlęs 28 metų klaipėdietis Edmundas Ščiuka buvo sulaikytas Vokietijoje.

Dar vieno iš teisėsaugos akiračio dingusio kvaišalų pirkėjo 33 metų Dainiaus Norvilo ieško policija.

Grupuotės nariai į kitus Lietuvos regionus ir užsienio šalis kvaišalų nevežė – stengėsi pasotinti vietinę nelegalią rinką.

Mašinas iškeitė į heroiną

Pagrindiniai šios gaujos vadeivos, policijai gerai žinomi M.Remėza ir M.Jakimavičius anksčiau vertėsi prabangių automobilių vagystėmis. Šie vyrai įkliuvo 2005 metais pavogę „Audi C4“.

M.Jakimavičius, gelbėdamas sėbrus M.Remėzą, Raimondą Kuprelį ir Andrejų Matvejevą, užsikrovė sau kaltę dėl aštuonių automobilių vagysčių, nelegaliai laikomo šaunamojo ginklo, tačiau teismas bausmes atseikėjo visiems.

Nuteistas kalėti 7 metus M.Jakimavičius grįžęs iš pataisos namų pakeitė nusikalstamos veiklos pobūdį – pasitelkęs į pagalbą dar vieną buvusį mašinvagį T.Urboną, vėl atsuko heroino ir kokaino čiaupą.

Prie gaujos prisidėjo ir M.Remėza, jam už automobilių vagystes buvo skirta puspenktų metų laisvės atėmimo bausmė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.