Ministrė prisipažino: „Mane bandė nušauti“

Penkių žmonių gyvybę pasiglemžusioje Garliavos istorijoje galėjo būti ir šešta auka – buvusi vaiko teisių apsaugos kontrolierė Rimantė Šalaševičiūtė, rašo „Lietuvos rytas“.

Apie pasikėsinimą, įvykusį 2010 metais, R.Šalaševičiūtė prakalbo tik dabar.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Apie pasikėsinimą, įvykusį 2010 metais, R.Šalaševičiūtė prakalbo tik dabar.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

Oct 16, 2014, 7:01 AM, atnaujinta Jan 27, 2018, 3:46 AM

„Į mane pasikėsinta 2010 metų birželį. Sėdėjau savo namuose, verandoje, kulka pramušė stiklą, atsimušė į sieną ir nukrito visai šalia manęs“, – vakar „Lietuvos rytui“ sakė R.Šalaševičiūtė, kurios sprendimai, kai ji dirbo vaiko teisių apsaugos kontroliere, nebuvo palankūs Drąsiui Kedžiui ir jo seseriai Neringai Venckienei.

Dabartinė sveikatos apsaugos ministrė neabejoja, kad kulka buvo skirta jai, nes verandoje kitų žmonių nebuvo.

Dėl pasikėsinimo nužudyti R.Šalaševičiūtę, kuri prieš porą mėnesių buvo baigusi vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus kadenciją, Vilniaus rajono policijos komisariatas pradėjo ikiteisminį tyrimą, bet pareigūnai šaulio nerado.

„Tuo metu buvo neramu, bet dabar jau nieko, tik stiklas iki šiol nepakeistas – kulkos žymė gerai matyti. Bet jau užsakėme naują, pakeisime“, – kalbėjo buvusi vaiko teisių apsaugos kontrolierė.

R.Šalaševičiūtė neabejoja, kad jos mirties galėjo norėti tik Kedžių ir Venckų šeimos arba jų garbintojai, patikėję Neringos Venckienės kalbomis, kad visuose teismuose, prokuratūrose, policijoje ir valstybinėse įstaigose dirba vien pedofilai.

„Kitą dieną po žmogžudysčių Kaune man buvo skirta apsauga, nes buvau viena tų, su kuria buvo norima gal ne susidoroti, bet atsiskaityti dėl veiksmų, kurie jiems buvo nepriimtini“, – „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“ vakar kalbėjo R.Šalaševičiūtė.

Skundus rašė ir N.Venckienė

Drąsiaus Kedžio ir Laimutės Stankūnaitės šeima vaiko teisių apsaugos kontrolierei buvo žinoma nuo 2006 metų, kai gavęs melagingą pažymą teismas atėmė bet kokią teisę L.Stankūnaitei matytis su mažamete dukterimi.

Pirmoji į R.Šalaševičiūtę kreipėsi L.Stankūnaitė, o po to – D.Kedys ir jo sesuo N.Venckienė.

„Labai daug dokumentų buvo surinkta, taip pat ir iš mergaitės tetos N.Venckienės – visi prašymai, laiškai, skundai nemotyvuoti ir nepagrįsti“, – kalbėjo R.Šalaševičiūtė.

Visi skundai buvo išnagrinėti, į visus atsakyta.

Skundai buvo siuntinėjami apie dvejus metus. Po to L.Stankūnaitei ir D.Kedžiui pasirašius taikos sutartį, 2009 metų pavasarį Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaigą užplūdo nauja jų lavina.

Skundų stilius buvo toks pat kaip ir D.Kedžio bei jo sesers elgesys.

Buvusi vaiko teisių apsaugos kontrolierė įsitikinusi, kad ji ir ją šiame poste pakeitusi Edita Žiobienė buvo teisios patikėjusios ne Kedžių ir Venckų šeimų skundais, o Vaiko teisių apsaugos tarnybos ir prokuratūros surinkta informacija: „Mes palaikėme mergaitės interesus – ne mamos, ne tėčio.

Į viską žiūrėjome iš mergaitės pozicijų ir priiminėjome sprendimus. Kaip matau, teisingus, nes mergaitė dabar su mama.“

Šiek tiek pakeitė išvaizdą

Prisiminti senus laikus vakar buvo priversta ir L.Stankūnaitė.

Ji liudijo Vilniaus apygardos teisme, kuris nagrinėja Raimundo Ivanausko ir jo buvusios sugyventinės Eglės Barauskaitės baudžiamąją bylą.

L.Stankūnaitė buvo apklausta nuotoliniu būdu neviešame teismo posėdyje.

Nors jos advokatas Vitalijus Vasilionokas teismui sakė, kad uždaros apklausos prašoma dėl moters asmeninio gyvenimo ir jos pakeistos išvaizdos, L.Stankūnaitė teismo salėje įrengto televizoriaus ekrane pasirodė mažai pasikeitusi.

Tas pats kūno sudėjimas, ta pati plaukų spalva, tik plaukai šiek tiek trumpesni – vos siekia pečius. Tačiau neatmetama, kad moteris tikrąją savo plaukų spalvą slėpė po peruku.

Prisiminė dienas su D.Kedžiu

Užsienyje su dukterimi gyvenančios L.Stankūnaitės apklausa truko apie dvi valandas.

Moteris buvo priversta prisiminti ne pačias maloniausias savo gyvenimo akimirkas: kaip susipažino su D.Kedžiu, kaip būdama nepilnametė nuo jo pastojo, kokie buvo jos santykiai su garliaviškio tėvais ir jo seserimi Neringa.

Čikagoje pasislėpusios bėglės vardas apklausoje buvo minimas ne kartą.

L.Stankūnaitė papasakojo, kad nuo pirmų bendro gyvenimo su D.Kedžiu dienų jautė N.Venckienės panieką ir neslepiamą neapykantą.

Būtent ji privertė pasidaryti abortą, kai ji pirmą kartą pastojo nuo D.Kedžio.

To paties buvusi Kauno apygardos teismo teisėja reikalavo ir antrą kartą, bet L.Stankūnaitei pasipriešinus pasaulį išvydo mergaitė, kuria pasinaudoję Kedžiai ir Venckai sukūrė nebūtos pedofilijos istoriją.

Teisiamieji neklausinėjo

Nei R.Ivanauskas, nei E.Barauskaitė klausimų L.Stankūnaitei nepateikė.

Kiti proceso dalyviai taip pat stengėsi daug moters neklausinėti, nes buvo matyti, kad prisiminimai iš Kedžių namų jai nėra malonūs.

„Manęs tai neliečia“, – L.Stankūnaitės apklausą įvertino R.Ivanauskas, tačiau atsisakė įvardyti, kodėl taip nekentė moters, kurią D.Kedys planavo nužudyti.

Vis dėlto, pasak V.Vasilionoko, L.Stankūnaitės apklausa buvo naudinga R.Ivanausko ir E.Barauskaitės bylai.

Taip pat buvo išsiaiškinta, kodėl moteris iš teisiamųjų prašo 100 tūkstančių litų.

„Ji yra nukentėjusioji ir paaiškino, ką jai teko patirti, pasakė, kodėl civilinio ieškinio suma yra tokia, o ne kitokia“, – per teismo pertrauką sakė moters advokatas V.Vasilionokas.

Paaiškinti galėtų tik Venckai

Po L.Stankūnaitės apklausos taip ir nepaaiškėjo, kodėl į N.Venckienės ir jos brolio aukų sąrašą pateko pedofilu išvadintas ir 2009 metų spalio 9 dieną nužudytas Kauno apygardos teismo teisėjas Jonas Furmanavičius.

Taip pat nukentėjusiųjų advokatams kyla klausimų, kas ir kodėl į sukurtos pedofilijos istoriją nusprendė įtraukti buvusio N.Venckienės viršininko, Kauno apygardos teismo pirmininko Alberto Milinio įsūnį Vaidą Milinį.

Į šiuos klausimus geriausiai galėtų atsakyti patys Venckai, tačiau buvusio N.Venckienės vyro teismui jau antrą kartą nepasiseka prisišaukti, o pati N.Venckienė jau beveik pusantrų metų gyvena Čikagoje.

„Ji nesislapsto, pareigūnai sako, kad jos gyvenamoji vieta žinoma, todėl reikėtų išsiųsti šaukimą jai į apklausą“, – teismo prašė J.Furmanavičiaus artimiesiems atstovaujantis advokatas Valdemaras Bužinskas.

Pakviesta naujų liudytojų

Ieškoti N.Venckienės už Atlanto teismas atsisakė, bet jos turtą paveldėjusiam vyrui vis dėlto teks stoti prieš teismą ir paaiškinti, kodėl jis su D.Kedžiu vaikščiojo pas žurnalistus bandydamas juos įtikinti, kad J.Furmanavičius yra pedofilas, ir kodėl D.Kedžiui per pažįstamus policijoje parūpino V.Milinio nuotrauką, pagal kurią vėliau buvo nupieštas mistinio pedofilo Aido fotorobotas.

Kadangi A.Venckus yra nurodęs datas, kuriomis jis neturi bylų kituose posėdžiuose, kita R.Ivanausko ir E.Barauskaitės teismo data buvo derinama pagal šio svarbaus liudytojo užimtumą.

Į gruodžio 10 dieną vyksiantį posėdį taip pat kviečiami liudyti buvęs Policijos departamento generalinio komisaro pavaduotojas Visvaldas Račkauskas, buvęs Kriminalinės policijos biuro pavaduotojas Tomas Ulpis bei iki šiol biure dirbantis Vitalijus Vitkovskis.

Teisiamųjų advokatai pageidavo liudytojais iškviesti Dariušą Sinkevičių, Emilijų Damukaitį, buvusią vaiko teisių kontrolierę R.Šalaševičiūtę, E.Barauskaitės seserį bei R.Ivanausko sesers vyrą. Tačiau šie prašymai buvo atmesti.

Dar kartą tirs sveikatą

Patenkintas ir valstybinį kaltinimą byloje palaikančio prokuroro Redo Savicko prašymas skirti R.Ivanauskui dar vieną kompleksinę ekspertizę.

Kauno medikai R.Ivanauskui yra išdavę pažymas, kad jis serga Alzheimerio liga ir yra visiškai aklas, tačiau atlikus ekspertizę Utenoje paaiškėjo, kad R.Ivanausko diagnozės nėra tikslios – Alzheimerio ligos požymių nerasta, o ir aklumą vyras, regis, simuliuoja.

Tokios ekspertizės atliekamos apie keturis mėnesius, todėl nuosprendį D.Kedžio bendrininkai gali išgirsti tik maždaug po metų.

Vienoje istorijoje – penkios mirtys

* Garliavoje sukurta pedofilijos istorija nusinešė penkių žmonių gyvybę.

* 2009 metų spalio 5 dieną Kaune buvo nušautas J.Furmanavičius ir Violeta Naruševičienė.

* D.Kedys po žmogžudysčių dingo, bet praėjus daugiau kaip pusmečiui – 2010 metų balandžio 17 dieną jo kūnas buvo rastas Kauno rajone, ant Kauno marių kranto.

* Šalia esančioje Šlienavoje gyvena D.Kedžio dėdė Teisutis Markauskas ir pusseserė Rūta Markauskaitė.

* Nustatyta, kad mirties valandą D.Kedys buvo visiškai girtas ir mirė paspringęs savo skrandžio turiniu.

* Tų pačių metų birželio 13 dieną Alytaus rajone buvo rastas negyvas Andrius Ūsas. Oficialiai teigiama, kad girtas vyras keturračiu įvažiavo į pakelės griovį, nulipęs nuo keturračio paslydo ant žolės ir parkritęs nuskendo.

* Liudytojai teigia, kad tądien šalia A.Ūso mirties vietos buvo pastebėtas R.Ivanauskas.

* Tų pačių metų gruodžio 11 dieną Kauno rajone, savo automobilyje, rastas nušautas V.Milinis. 24 metų jaunuolis buvo dingęs prieš kelias dienas.

* Įtariama, kad V.Milinio mirtis – taip pat „violetinių veikėjų“ darbas, bet žudikas dar nenustatytas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.