Anūką užkapojęs senelis rėžė: „Ateik, pasiimk savo sūnų“

Kodėl 78-erių vyras, kuris buvo visiškai blaivus, staiga griebė kirvį ir užkapojo savo 17-metį anūką? Atsakymo į šį baisų klausimą ieško Prienų kriminalistai.

Naktį į šią sodybą Prienų rajono Nešeikių kaime atvykę policijos pareigūnai surado žiauriai nužudytą moksleivį.<br>Prienų policijos nuotr.
Naktį į šią sodybą Prienų rajono Nešeikių kaime atvykę policijos pareigūnai surado žiauriai nužudytą moksleivį.<br>Prienų policijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Genovaitė Rafanavičienė, Arūnas Karaliūnas („Lietuvos rytas“)

Oct 21, 2014, 10:31 AM, atnaujinta Jan 25, 2018, 6:42 AM

Rami sodyba ant Nemuno kranto  netikėtai virto žiauraus ir sunkiai suvokiamo nusikaltimo vieta.

Naktį į sekmadienį, 3 valandą 30 minučių, į šiuos namus iškviesti policijos pareigūnai išvydo siaubingą vaizdą – lovoje gulėjo krauju paplūdęs negyvas jaunuolis, jo galvoje ir kakle žiojėjo kelios kirstinės žaizdos.

Vietos gyventojai nepaliauja stebėtis – šią šeimą ir sodybą jau porą dešimtmečių persekioja tragiškos nelaimės.

Žudikas iškart prisipažino

Kriminalistams net nereikėjo ieškoti įtariamojo – nužudytojo senelis iškart prisipažino ir parodė kirvį, kuriuo žiauriai nubaudė savo septyniolikametį anūką, nes prieš tai jie susipyko.

„Nuo pirmos minutės įtariamasis neslėpė padaręs nusikaltimą. Anksčiau jis nėra teistas, tik prieš 7 metus buvo nubaustas administracine bauda už tai, kad girtas pasirodė viešojoje vietoje“, – teigė Prienų rajono policijos komisariato viršininkas Dainius Janavičius.

Vyras buvo visiškai blaivus – 0 promilių. Jis iš karto buvo sulaikytas, o pirmadienį teismo suimtas dviem mėnesiams.

Užgeso ant motinos rankų

Tą naktį, apie antrą valandą, iš kaimynų paauglys grįžo su motina, o netrukus parėjo ir patėvis.

Namie buvo likęs senelis. Motina virtuvėje dar spėjo baigti sutvarkyti daržovių konservus. Sūnus kambaryje, kuris buvo bendras jo ir senelio miegamasis, įsijungė televizorių.

Prieš eidama gultis į savo kambarį moteris dar priėjo prie snūduriuojančio sūnaus ir pasiteiravo, ar nereikia išjungti televizoriaus.

Netrukus ją iš miegų pažadino į kambarį įžengusio tėvo įtartinai klaikiai nuskambėję žodžiai: „Ateik, pasiimk savo sūnų.“

Pašokusi moteris nulėkė prie sūnaus lovos ir pamatė jį žiauriai sužalotą. Vaikinas dar sumirksėjo ir užgeso ant motinos rankų. Ji užspaudė mirusiajam akis.

Visa tai stebintis vaikino senelis pasipiktinęs liepė baigti klykti, nes ateis 5 valanda ryto, ir viskas bus gerai.

Šoko ištikta motina nepajėgia bendrauti net su artimais žmonėmis. Šeimos draugai tvirtino, kad tarp senelio ir anūko nebuvo rimtų konfliktų – nebent susiginčydavo dėl per ilgai įjungto televizoriaus, kompiuterio ar kitų buitinių smulkmenų.

Neseniai atšventęs septynioliktąjį gimtadienį, vienuoliktokas labai laukė aštuonioliktojo, kad galėtų gauti vairuotojo pažymėjimą.

Pabūgo anūko smurto?

Atvežtas į teismą žudikas pareiškė, kad jo santykiai su anūku nebuvo draugiški, jis bijojo vaikino išpuolio.

17-metis neseniai kambaryje įsirengė bokso kriaušę, mėgo ją daužyti kumščiais.

„Gal ir tu, seneli, tapsi mano bokso kriauše?“ – anūko neva pasakytus žodžius citavo senelis.

Nelaimės išvakarėse moksleivis lygino drabužius. Tuo metu į kambarį užsuko jo senelis. Jie vėl apsižodžiavo – paauglys vandens čiurkšle iš lygintuvo apliejo senelį.

Pensininkas tvirtino supratęs, kad geruoju tai nesibaigs. Palaukęs, kol visi namiškiai sumigs, jis tyliai nusliūkino į malkinę, pasiėmė kirvį ir grįžęs kelis kartus smogė juo įmigusiam anūkui.

Nepaliko vienišo žmogaus

Neseniai iš kažkur atsiradęs senelis vaikino draugams kartais atrodydavo keistokas.

Pensininką į kaimą prieš dvejus metus duktė su anūku atsivežė iš Varėnos rajono, kai staiga mirė gretimame kaime gyvenęs jo sūnus.

Moteris nusprendė, kad lengviau bus padėti tėvui kartu gyvenant, nes jai per toli dažnai važinėti į vienkiemį tarp miškų.

Su kaimynais nekonfliktavo

„Sunku patikėti, kad jis galėjo taip žiauriai pasielgti su anūku. Nei išėjęs į pensiją, nei dirbdamas Kibyšių kolūkio fermoje jis nekėlė jokių konfliktų. Kaimynai irgi niekada nesiskundė.

Prieš kelis mėnesius mačiau jį su dukterimi ir gražiai nuaugusiu anūku Merkinėje. Buvo atvykę tvarkytis sodybos dokumentų. Visi trys ramiai bendravo. Gal žmogui protas pasimaišė?“ – svarstė seniūnaitė.

Tai nustatys teismo ekspertai, atlikę įtariamajam žmogžudyste psichiatrinę ekspertizę.

Vaikino gedi dvi mokyklos

„Netikėtas ir baisus dalykas. Šeima tvarkinga, niekada nekėlė jokių rūpesčių. O to vyro net nesu mačiusi ir nieko apie jį iš kitų negirdėjau. Tik žinau, kad iš kažkur prieš porą metų atsikėlė“, – sakė seniūnė.

Skaudi netektis sukrėtė ne tik nužudyto septyniolikamečio motiną, vyresnę seserį, patėvį, bet ir pagrindinės mokyklos bei gimnazijos moksleivius ir mokytojus.

„Jis pernai pas mus baigė dešimtą klasę ir sėkmingai mokslus tęsė Prienuose.

Visada besišypsantis, mandagus. Turėjo daug draugų. Mokėsi vidutiniškai. Paišdykaudavo kaip ir visi, bet jokių problemų dėl jo elgesio nebuvo. Sąsiuvinyje mėgdavo piešti lėktuvus. Kaip ir tėtis, buvo jais susižavėjęs.

Mokyklos fojė jo nuotrauką pastatėme, uždegėme žvakučių. Visi liūdime. Bet per daug apie įvykusią tragediją nekalbame. Kiekvienas tyliai išgyvename tragišką išsiskyrimą su juo“, – teigė pagrindinės mokyklos direktorius.

Prienų gimnazijoje vienuoliktokas mokėsi dar tik pusantro mėnesio, bet netektis bendramokslius palietė taip pat labai skaudžiai.

„Buvo geras, šviesus vaikinas, labai smalsus. Tikrai ne iš tų, kurie galėjo kelti rimtų konfliktų.

Su mama taip pat spėjome susipažinti. Ji rytą per savo draugę ir pranešė apie sūnaus netektį. Pareiškėme užuojautą, bet sunku susikalbėti su tokią tragediją patyrusia moterimi“, – sakė gimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.