Nusikaltėlių medžioklėje britams talkina pareigūnai iš Lietuvos

Anglijoje besislapstantiems užsienio šalių nusikaltėliams atėjo sunkus metas – dabar jų ieško ne tik vietos policija, bet ir pareigūnai dar iš aštuonių Europos šalių. Jie Anglijoje svečiuosis savaitę. Vienas iš projektų, kuriuos kartu vykdo tarptautinės policijos pajėgos - speciali tarptautinė operacija „Trivium“. Joje dalyvauja pareigūnai iš Lenkijos, Latvijos bei Lietuvos, skelbia „Daily Mail“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 23, 2014, 10:25 AM, atnaujinta Jan 25, 2018, 12:29 AM

Šio projekto tikslas – supažindinti Jungtinės karalystės tvarkos sergėtojus su žemyninės Europos policijos sistemomis ir darbu. Tarptautiniai pareigūnų būriai patruliuoja šalies gatvėse ir ieško tarptautinių nusikaltėlių.

Operaciją „Trivium“ organizuoja Vakarų Midlando policija. Keliuose sustabdę automobilį iš vienos iš aštuonių projekte dalyvaujančių šalių, pareigūnai iš karto gali nustatyti, ar vairuotojas bei keleiviai yra ieškomi už nusikaltimus. Manoma, kad Anglijos keliais rieda apie 350tūkst. užsienyje registruotų automobilių. Įtariama, kad apie trys tūkstančiai jų susijusios su nusikaltimais.

„Užsieniečiai, kurie įvykdo nusikaltimą Jungtinėje Karalystėje ir pasinaudoja transporto keliais, kad palengvintų savo situaciją, dažnai jaučiasi neliečiami Jungtinės Karalystės policijos pajėgų. Tačiau tokiomis operacijomis kaip ši mes norime parodyti, kad valstybių sienos teisingumui – ne kliūtis“, - pasakojo Vakarų Midlando policijos inspektorius Paulas Keasey.

„Esu laimingas, kad turime progą bendradarbiauti su policijos pareigūnais iš kitų šalių. Jie mums padės operacijose. Jų parama yra neįkainojama – sustabdytus vairuotojus bus galima apklausti jų gimtąja kalba, įvertinti jų požiūrį ir elgesį, geriau suprasti, ar jie nusiteikę bendradarbiauti su policija. Taip pat atvykę pareigūnai turės prieigą prie savo šalių duomenų bazių“, - džiaugėsi P.Keasey.

Jo teigimu, anksčiau policijai pavyko sučiupti žmonių, kurių nusikalstama veikla svyravo nuo susijusios su transporto priemonėmis iki prekybos žmonėmis, pinigų plovimo, o taip pat ir vairavimo be draudimo ar vairuotojo pažymėjimo.

Čekijos gyventojas, ieškomas už 23 nusikaltimus ir slovakas, įtariamas prekyba žmonėmis atsidūrė tarp areštuotųjų pirmąją operacijos „Trivium“ dieną.

Vakarų Midlando policijos pareigūnai, padedami Lonuto Predo iš Rumunijos kelių policininkų divizijos, Birmingamo mieste pastebėjo 28-erių čeką, keliaujantį automobiliu, susietu su transporto draudimo apgavystėmis.

Pareigūnai iš Čekijos, dalyvaujantys operacijoje „Trivium“, patikrino Čekijos policijos duomenų bazes ir paaiškėjo, jog šis vyras už vagystes ir apiplėšimus ieškomas pagal Europos arešto orderį. Dabar jo laukia teismas ir galima deportacija atgal į Čekiją, kur jam bus paskirta bausmė.

Dar vienas vyras, ieškomas pagal Europos arešto orderį - 34-erių slovakas, įtariamas nelegalia žmonių prekyba Anglijoje. Jungtinėje karalystėje besislapstantis vyras buvo rastas ir areštuotas.

„Operacija suvienija policijos pajėgas iš Europos bei Europolo darbuotojus. Dalijamės informacija apie nusikaltėlius ir nusikaltimų tendencijas. Operacijos pradžia buvo labai sėkminga, o policijos pareigūnai iš užsienio suteikė neįkainojamą pagalbą kovojant keliuose su nusikaltėliais iš Europos valstybių. Jie taip pat dalyvavo keliuose iš anksto suplanuotuose patikrinimuose“, - pasakojo policijos inspektorius P.Keasey.

Visos 43 policijos apygardos Jungtinėje karalystėje dalyvauja operacijoje „Trivium“ ir tikrina žmones bei transporto priemones per kontrolės centrą Birmingame. Per pirmas 24 valandas iš viso buvo sustabdyti 875 automobiliai. 109 iš jų buvo konfiskuoti, 55 žmonės areštuoti. 517 vairuotojų buvo skirtos baudos už kelių taisyklių pažeidimus, įspėjimai ar šaukimai į teismą.

Užsienio šalių piliečiai už įvairius nusikaltimus, tokius kaip apiplėšimai, vagystės, sukčiavimas ar narkotikų kontrabanda, buvo areštuoti Kornvalyje, Hertfordšyre, Surrey, Esekse ir Merseyside.

Šios dienos ryte keletas transporto priemonių su užsienietiškais numeriais jau buvo sulaikyti už transporto nusikaltimus. Tarp jų – nedidelis autobusiukas, kuris, kaip paaiškėjo, buvo varomas raudonu dyzeliniu kuru (jis naudojamas buityje). Trylikai juo važiavusių keleivių atliekama imigracijos patikra.

„Būtina pabrėžti, kad didelį dėmesį mes skiriame įstatymų pažeidėjams, o ne bendruomenėms, kurioms jie priklauso. Daug žmonių iš rytų Europos apsistoja Jungtinėje Karalystėje ir stengiasi čia pritapti, dirbti visuomenės labui. Tačiau tie, kurie valstybių sienas naudoja tam, kad pridengtų savo nusikaltimų pėdsakus, tampa operacijos „Trivium“ taikiniais“, - tvirtino P.Keasey.

Parengė Emilija Riaukaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.