Nužudymu Norvegijoje įtariamo lietuvio praeitis – šiurpi

Prieš trejus metus Norvegijoje, ramioje Sundės komunoje įvykdytas kraupus nusikaltimas – namuose buvo nužudyta 8 metų lietuvė Monika, o vangus šio nusikaltimo tyrimas virto tikru skandalu ir vietos policijos pareigūnų gėda.

Norvegijoje lietuvis prieš sulaikant buvo kelis kartus baustas už vagystes. Jis taip pat įtartas keliais įsilaužimais, bet nuteistas nebuvo. Tyrėjams nepakako jo kaltės įrodymų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Norvegijoje lietuvis prieš sulaikant buvo kelis kartus baustas už vagystes. Jis taip pat įtartas keliais įsilaužimais, bet nuteistas nebuvo. Tyrėjams nepakako jo kaltės įrodymų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Oct 27, 2014, 7:07 PM, atnaujinta Jan 24, 2018, 11:57 AM

Įtariant ypač sunkiu nusikaltimu – mažametės mergaitės nužudymu bei vagyste iš jos motinos namų neseniai sulaikytas 32 metų lietuvis. Jo asmenybė žinoma, tačiau Norvegijos teisėsaugininkų pageidavimu vis dar neatskleidžiama.

Lrytas.lt išsiaiškino, kad prieš išvykdamas į Norvegiją šis veikėjas buvo sukaupęs solidų kriminalinės praeities bagažą – daugybę kartų teistas už vagystes, plėšimus, taip pat turto prievartavimą, smurtinius nusikaltimus, melagingų parodymų davimą bei svetimo turto sunaikinimą visuotinai pavojingu būdu.

Kriminalinę karjerą jis tęsė ir Norvegijoje – ten buvo baustas už vagystes, įtartas įsilaužimais, tačiau pritrūkus įrodymų išteisintas.

Tėvas atskleidė ne viską

32 metų emigranto iš Lietuvos sulaikymas įtariant prieš trejus metus nužudžius 8 metų lietuvę mergaitę sukrėtė ramią Norvegiją.

Savo žurnalistus į Lietuvą atsiuntė net kelių Norvegijoje leidžiamų dienraščių redakcijos. Visus juos domino kokioje aplinkoje augo įtariamas žudikas, ką jis veikė prieš emigruodamas.

Atsakymo į šiuos klausimus ieškojęs dienraščio „Bergens Tidende“ žurnalistas Rune'as Christophersenas susitiko su mergaitės nužudymu įtariamo lietuvio tėvu.

Vidurio Lietuvoje gyvenantis pensininkas negalėjo patikėti kuo įtariamas Norvergijoje sulaikytas ir mėnesiui suimtas jo sūnus. Tėvas neslėpė – sūnus jaunystėje iš tiesų buvo pasukęs klystkeliais, susidėjęs su netikusia kompanija, darė nusikaltimus.

Esą tai nebuvo smurtiniai išpuoliai, o viso labo smulkios vagystės iš automobilių. Giliai atsidusęs tėvas pripažino gėdingą faktą – jo atžalai teko pasėdėti už grotų. Pravieniškių pataisos namuose jis praleido daugiau nei trejus metus.

„Tikrai nebuvo taip, kad jis ką nors užpultų ar sumuštų. Pats bijodavo gauti į galvą. Grįžęs iš kalėjimo normalaus darbo niekur nerado, metus dirbo baldų fabrike, sutaupė pinigų kelionei ir išvyko į Norvegiją. Ten gyvendamas jis pasikeitė, visiškai nevartojo alkoholio. Net per šeimos šventes vengdavo su visais simbolinį stikliuką išlenkti“, – sakė prislėgtas įtariamojo tėvas.

Tai, ką pasakė vaiko nužudymu įtariamo lietuvio tėvas – tik ledkalnio viršūnė emigranto kriminalinėje karjeroje.

Lrytas.lt gauti duomenys rodo, kad lietuvis dirbti į Norvegiją išvyko tėvynėje spėjęs „užsidirbti“ daugybę teistumų ne tik už vagystes, bet ir už plėšimą, turto prievartavimą, smurtinius išpuolius, turto sunaikinimą.

Emigranto biografijoje – nuosprendžių virtinė

Pirmąjį teismo nuosprendį norvegų dėmesį prikaustęs lietuvis „užsidirbo“ 1997 metų pabaigoje. Tuomet vos 15 metų sulaukęs paauglys už du nusikaltimus – vagystę bei pasikėsinimą apvogti buvo nuteistas kalėti 2 metus ir 6 mėnesius. Tąkart teismas nepilnamečio pagailėjo – bausmės vykdymą atidėjo 2 metams.

Laisvėje likęs vaikinas išvadų nepadarė, vėl ėmė vogti.

Po to sekė net trys teismo nuosprendžiai už vagystes. 1999 metų viduryje jau keturiskart teistam vagiui skirta galutinė 2 metų ir 10 mėnesių laisvės atėmimo bausmė ir dalinis turto konfiskavimas.

Už grotų jaunuolis praleido vos pusmetį, Kauno apylinkės teismo sprendimu buvo anksčiau laiko išleistas į laisvę.

Laisvėje jis sugebėjo išbūti kiek mažiau nei du mėnesius, buvo sulaikytas ir dėl eilinės vagystės nuteistas 2 metams nelaisvės. Netrukus sekė šeštasis teismo nuosprendis, šįkart už melagingų parodymų davimą.

Septintąjį teistumą jis „užsidirbo“ dėl trijų nusikaltimų – vagystės, plėšimo ir nepilnamečio įtraukimo į nusikalstamą veiką.

2003 metų pradžioje būsimas emigrantas išgirdo nuosprendį už turto sunaikinimą visuotinai pavojingu būdu.

Išėjęs į laisvę jis toliau tęsė savo kriminalinę karjerą, buvo teisiamas už turto prievartavimą, jam skirti 2 metai ir 6 mėnesiai laisvės atėmimo.

Spyrė merginai į veidą

Paskutinį kartą Lietuvoje teismo nuosprendį recidyvistas išgirdo 2005 metų birželį. Net už tris nusikaltimus – vagystę, plėšimą bei sveikatos sutrikdymą jam skirta 5 metų laisvės atėmimo bausmė.

Bylos duomenimis, Norvegijos žiniasklaidos dėmesio centre atsidūręs lietuvis 2004 metų vasario pabaigoje privačiame bute kartu su dviem bendrininkais sumušė kažkuo neįtikusią merginą. Jis spyrė jai į veidą, o aukai parkritus, ją ėmė talžyti kiti nusikaltėliai.

Nuo smūgių, kurių buvo ne mažiau šeši, aukai lūžo šonkaulis, taip pat diagnozuotos poodinės kraujosruvos kairės akies vokuose ir kairiame smilkinyje, dešinės akies vokų išoriniame kampe, apatinio žandikaulio dešinio kampo srityje, viršutinio žandikaulio kairės pusės trečio danties išmušimas.

Sumušė, apiplėšė ir apvogė

Žiauriai sumušęs merginą tą patį vakarą jaunasis recidyvistas sugebėjo įvykdyti dar du nusikaltimus.

Kartu su keliais bendrais jis bute užpuolė, žiauriai sumušė bei apvogė vyrą. Nustatyta, kad būsimas emigrantas savo aukai į galvą du kartus smogė buteliu, žmogui nukritus – talžė kumščiais ir spardė.

Plėšikų grobis buvo kuklus. Jie pagrobė žiauriai sumušto žmogaus odinę striukę, kurios vertė – 400 litų, kišenėje rastus 4 litus. Pat pat – 200 litų vertės mobiliojo ryšio telefoną „Siemens“ ir „Tele2“ kortelę už 20 litų.

Pagrobę sumušto ir apsvaiginto žmogaus raktus, nusikaltėliai patraukė į jo namus. Ten jie pagrobė beveik viską, ką įsivaizdavo esant bent kiek vertinga.

Juos sudomino 200 litų vertės kasetinis magnetofonas ir dvi audiokasetės, taip pat bute rasti moteriški rūbai, kurių pavogta daugiausia.

„Palaidinę už 150 litų, moteriškas kelnes už 120 litų, švarką už 150 litų, sportinius batelius „Adidas“ už 270 litų, džinsinį kostiumą už 200 litų, megztinį aukštu kaklu (golfą) už 50 litų, elektrinį dantų šepetuką už 60 litų“, – byloje vardinamas plėšikų grobis.

Atlikęs bausmę Pravieniškių pataisos namuose lietuvis beveik metus sugebėjo neįkliūti. Jis dirbo baldų fabrike, kol sukaupęs lėšų kelionei 2009 metais kartu su broliu ir kaimynu emigravo į Norvegiją.

Pasak emigranto tėvo, pradžioje jis dirbo fiziškai sunkų darbą dokuose, kiek vėliau surado lengvesnį užsiėmimą, įsidarbino staliumi.

Mergaitė tapo vagystės liudininke?

Gyvendamas Norvegijoje, ramioje Sundės komunoje vyras sutiko draugę – iš Jonavos apylinkių kilusią, žuvies fabrike dirbusią vienišą motiną Kristiną.

Vyras netruko apsigyventi draugės bute, pasak artimųjų, puikiai sutarė su vėliau nužudyta jos dukrele Monika. Jis mergaitei padėdavo ruošti pamokas, pats mokėsi norvegų kalbos, ketino gauti šios šalies pilietybę. Pora ketino susituokti, tačiau jų santykiai iki tragedijos likus keliems mėnesiams nutrūko, vyras išsikraustė iš draugės buto.

Norvegijos žiniasklaida skelbia, kad pagrindinė kraupaus nusikaltimo versija – bandymas apvogti buvusios draugės namus, o mergaitė nužudyta siekiant nuslėpti vagystę.

Vg.no skelbia, kad 2011 metų lapkričio 14-ąją nusikaltėlis dienos metu įsibrovė į butą išdaužęs durų stiklą. Manoma, kad jis tikėjosi butą rasti tuščią, tačiau netikėtai aptiko viduje lovoje gulinčią mažąją Moniką – mergaitė tą dieną sirguliavo ir nėjo į mokyklą.

Suvokęs, kad mergaitė jį atpažino ir išduos, nusikaltėlis ryžosi baisiam žingsniui – nužudyti liudininkę. Grįžusi po darbo namo motina dukrą rado su ant kaklo užmazgytu diržu. Kitas diržo galas buvo pririštas prie durų rankenos.

Žmogžudysčių tyrimo specialistas dar tyrimo pradžioje teigė, kad vargu ar aštuonerių metų mergaitė būtų pajėgusi užmegzti tokį tvirtą mazgą. Mergaitė aptikta basa, apsirengusi tik pižama.

Vėliau nustatyta, kad iš lietuvės namų dingo jos apyrankės ir kiti papuošalai, kvepalai ir mobiliojo ryšio telefonas. Moteris visas dingusias brangenybes detaliai nupiešė ant popieriaus ir piešinius pateikė policijai.

Įkliuvo ir Norvegijoje

Norvegijos žurnalistų surinkti faktai liudija – šios šalies pilietybės siekęs emigrantas nepamiršo savo kriminalinės praeities.

Dienraštis „Bergens Tidente“ skelbia, kad Norvegijoje šis lietuvis prieš sulaikant buvo kelis kartus baustas už vagystes.

Jis taip pat įtartas keliais įsilaužimais, nuteistas nebuvo. Tyrėjams nepakako jo kaltės įrodymų.

Įtariant 8 metų Monikos nužudymu Norvegijoje sulaikytas lietuvis savo kaltę kategoriškai neigia. Mėnesiui suimtas recidyvistas, kurio biologinių pėdsakų rasta ant aukos kūno, teisėsaugai pateikė savo alibi.

32 metų lietuvis tikina, kad prieš tris metus, tą dieną, kai buvo nužudyta mergaitė, jis lankėsi Bergeno mieste esančiame banke, pervedė pinigus savo tėvui į Lietuvą.

Vidurio Lietuvoje gyvenantis įtariamojo tėvas žurnalistams patvirtino retkarčiais sulaukdavęs piniginių perlaidų iš sūnaus, tačiau sakė tiksliai nepamenantis, kada tai buvę.

Norėjo parduoti informaciją

Įtariamasis galėjo būti išaiškintas dar 2012-aisiais, jeigu tyrėjas būtų sąžiningai pabandęs išsiaiškinti, kas mergaitės motinai, praėjus keturiems mėnesiams po nužudymo, atsiuntė paslaptingą žinutę „Facebook“ tinkle.

„labas! Tu manes nepazysti, ir as taves nepazystu, bet manau nieko tokio . Rasau tau nes manau turiu 100%informacijos kas? ir kaip? ivyko nelaime su tavo dukra“, – taip 2012 metų vasarį į dukters netekusią moterį kreipėsi nepažįstamasis (kalba netaisyta. – Red.).

Toliau anonimas tikino, kad buvo susitikęs su vienu savo pažįstamu, o šis per išgertuves papasakojo, ką jis su draugu padarė Norvegijoje.

„As ji pakamantinejau daugiau ir manau suzinojau ka is tavo buto jie pavoge ir kas nutiko su tavo dukra“, – tęsė informatorius (kalba netaisyta. – Red.).

Nepažįstamasis išvardijo daugiau detalių, kurios turėjo Kristiną įtikinti, kad jis kalba tiesą, o už visą informaciją, kas yra nusikaltėliai, kur jie gyvena ir kur paslėpti nusikaltimo įrankiai, anonimas pareikalavo sumokėti 4 tūkst. litų.

Po kelių mėnesių Kristina sulaukė keisto telefono skambučio.

„Tu manęs nepažįsti. Bet aš žinau kas nužudė tavo vaiką“, – laužyta anglų kalba sakė anonimas.

Apie šį skambutį bei žinutę socialiniame tinkle „Facebook“ lietuvė iškart pranešė policijai, tačiau pareigūnai anonimo tapatybės nustatyti nesistengė.

Norvegai slepia lietuvio tapatybę

Praėjusį trečiadienį Norvegijos žurnalistams, susirinkusiems į teismą Bergeno apygardos teisme, nepavyko pamatyti įtariamojo, nes paaiškėjo, kad jis susirgo, tad vyriškio suėmimo klausimas buvo sprendžiamas jam nedalyvaujant, rašė vietos interneto portalas vg.no.

Žurnalistai nebuvo įleisti ir į teismo salę, nes prokuroras Asbjørnas Onarheimas paprašė suėmimo klausimą nagrinėti už uždarų durų. Tyrėjai norą viską išspręsti slaptai aiškina tuo, kad pavyko išsiaiškinti naujų nusikaltimo aplinkybių, kurias dar per anksti paviešinti.

32 metų lietuvis, kuriam dabar jau pareikšti kaltinimai mergaitės nužudymu ir jos motinos brangenybių vagyste, neprisipažįsta ir tvirtina esąs nekaltas.

Teismo sprendimu jis suimtas mėnesiui. Dvi savaites jis bus visiškai izoliuotas, o kitas dvi savaites jam bus suteikta teisė susirašinėti ir į pasimatymus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: prokurorai baigė ikiteisminį tyrimą dėl R. Žemaitaičio