Prasta kelionė: 7 anglų pareigūnai Vilniuje tapo įtariamaisiais

Į Vilnių pasilinksminti atvykę septyni britų policininkai namo turėjo grįžti nukabinę nosį. Iš naktinio klubo sostinės senamiestyje jie su antrankiais buvo išvežti į policijos komisariatą, tapo įtariamaisiais dėl viešosios tvarkos pažeidimo, o kad galėtų išskristi atgal į Angliją vėl tarnauti savo piliečių labui, kiekvienas turėjo sumokėti po 5 tūkst. litų užstatą.

Septyni britų policininkai po linksmybių Vilniaus naktiniame klube buvo išvežti į policijos komisariatą.<br>LNK laidos „Pagalbos skambutis“ filmuotos medžiagos stopkadras
Septyni britų policininkai po linksmybių Vilniaus naktiniame klube buvo išvežti į policijos komisariatą.<br>LNK laidos „Pagalbos skambutis“ filmuotos medžiagos stopkadras
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Vaitkevičius

2014-11-25 12:41, atnaujinta 2018-01-20 16:27

Incidentas, po kurio septyni britų policininkai atsidūrė policijos komisariate, įvyko viename Vilniaus naktiniame klube naktį iš penktadienio į šeštadienį, apie 2 val. Kilus masinėms muštynėms buvo suniokotas klubo turtas, šiek tiek nukentėjo apsaugos darbuotojas.

Įsikišus Vilniaus patruliams anglai buvo sulaikyti, kai kurie surakinti antrankiais ir nuvežti į sostinės 3-iąjį policijos komisariatą, klubo administracija policijai parašė pareiškimą, kuriame pasiskundė dėl finansinių nuostolių. Per muštynes nukentėjęs apsaugos darbuotojas oficialaus pareiškimo policijai kol kas nepateikė.

„Kas ten tiksliai įvyko, nuo ko prasidėjo ir kaip viskas rutuliojosi, dabar dar sunku pasakyti. Dėl to ir pradėtas ikiteisminis tyrimas, kad būtų nustatytos visos aplinkybės. Buvo ten ir vandališkų veiksmų, ir šiek tiek smurto. Per tyrimą bus nustatytas kiekvieno vaidmuo“, – antradienį lrytas.lt sakė incidento tyrimą prižiūrintis prokuroras Marius Zupkauskas.

Visi sumokėjo užstatą

Visuomenė apie septynių britų policininkų nuotykius Vilniuje nebuvo informuota, į kasdienes žiniasklaidai pateikiamas įvykių suvestines šis incidentas nebuvo įtrauktas. Prokuroras M.Zupkauskas tvirtina, kad kol neaiškios visos įvykio aplinkybės, apie tai neinformuoti ir policininkų iš Anglijos viršininkai.

„Kiek žinau, Didžiojoje Britanijoje labai griežtai žiūrima į tokios dalykus. Gyvenimą žmonėms labai lengvai galima sugriauti. Kol kas net kalbėti, kad ši byla nukeliaus iki teismo, dar anksti. Kai kam, paaiškėjus visoms aplinkybėms, įtariamai gali būti panaikinti. Neturiu duomenų, kad jie čia buvo tarnybiniais reikalais. Greičiausiai atvyko asmeniniais tikslais. Kol kas visus juos traktuojame kaip privačius asmenis“, – teigia prokuroras.

Pirminiais duomenimis, visi septyni anglai pareigūnai į Vilnių atvyko drauge, jie visi kartu dirba tame pačiame policijos skyriuje. Tačiau dėl jų privatumo ir dėl to, kad iki šiol neaiškios visos įvykio aplinkybės, prokuroras nepanoro atskleisti, kuriame mieste gyvena ir dirba į nelinksmą istoriją Lietuvoje įsivėlę britai.

Tyrimas dėl viešosios tvarkos pažeidimo tik pradėtas, todėl dar nespėta apklausti visų incidente dalyvavusių žmonių. Tačiau britų policininkai parodymus jau davė. Po apklausos komisariate jie buvo paleisti. Visiems septyniems skirtas užstatas. Kiekvienas sumokėjo po 5 tūkst. litų, pinigai pirmadienio vakarą buvo pervesti į nurodytą sąskaitą. Iš karto po to anglams leista išvykti namo.

Tai, kad įtariamieji išvyko iš Lietuvos, prokuroro manymu, tyrimui nesutrukdys. Kviečiami į apklausas jie privalės atvykti, užsieniečiams paaiškinta, kad to nepadarius pinigai atiteks valstybei, o į apklausą jie vis tiek bus pristatyti.

„Manau, kad ta aplinkybė, jog jie visi policininkai, irgi svarbi. Žmonės žino tvarką ir viską supranta. Be to, jie jau dabar geranoriškai su mumis bendradarbiauja. Nemanau, jog tyrimui trukdys tai, kad jie išvyko“, – įsitikinęs M.Zupkauskas.

Nori atlyginti nuostolius

Įsivėlę į nemalonumus su Lietuvos teisėsauga britų policininkai Vilniuje nusisamdė teisininkus, turinčius atstovauti jų interesams mūsų šalyje. Teisininkai su nusiaubtu klubu turėtų suderinti patirtos žalos dydį. Britai jau pareiškė, kad jie geranoriškai atlygins klubui nuostolius, kai tik bus žinoma konkreti suma.

Nuo atsakomybės ikiteisminiame tyrime dėl viešosios tvarkos pažeidimo tai neatleidžia, o yra tik lengvinamoji aplinkybė. Tačiau pasiryžimas atlyginti nuostolius, prokuroro teigimu, rodo jų nusiteikimą.

Incidentą tiriantys pareigūnai turi vaizdo įrašą, kuriame užfiksuota konflikto pabaiga. Tačiau tuo metu į klubą jau buvo prigužėję policininkų ir apsaugos darbuotojų. Prokuroras M.Zupkauskas sako, kad iš tos vaizdo medžiagos, kuri jau yra byloje, sunku spręsti apie kolegų iš Anglijos veiksmus.

„Žmonės į klubą eina tikėdamiesi ir tam tikro privatumo, todėl ne visur ir ne visada patalpos yra filmuojamos. Tai yra blogai. Būtų kur kas lengviau tirti tokias bylas, jei vaizdo kameros fiksuotų viską. Mūsų tyrėjams duota užduotis, ir jie dar ieško. Gal atsiras ir daugiau vaizdo medžiagos, iš kurios būtų galima spręsti, kas iš tiesų įvyko klube“, – sako prokuroras.

Jo teigimu, įstatymai tokiam tyrimui numato šešių mėnesių terminą. Tačiau prokuroras sako, kad šis tyrimas bus baigtas gerokai anksčiau.

Sumokėjo itin skaudžiai

Britų policininkai į nemalonias istorijas Vilniuje yra įsivėlę ir anksčiau. Du pareigūnai, į skandalą Vilniuje įsivėlę 2002 m. vasarį, už linksmybes Vilniuje sumokėjo itin skaudžiai. Tąkart sostinės centre buvo sulaikyti Klivlando grafystės policijos inspektorius Kerry Andersonas ir jo kolega vyresnysis inspektorius Kevinas Pittas. Britų policininkus sulaikė Vadovybės apsaugos departamento pareigūnai, kai vaizdo kameros užfiksavo ant Prezidentūros sienos besišlapinančius vyriškius.

Kaip vėliau tvirtino VAD darbuotojai, vienas vyras buvo ką tik baigęs šlapintis ant Prezidentūros sienos, kitas tik rengėsi tai daryti.

Sulaikius anglų pareigūnus kilo nemažas skandalas. Paaiškėjo, kad abu policininkai į Vilnių buvo atvykę kaip ekspertai ir turėjo konsultuoti mūsų teisėsaugos institucijas dėl ES standartų.

Vilniaus teisme už nederamą elgesį 200 litų bauda buvo skirta tik K.Pittui, abu britai iš karto išvyko namo. Tačiau skandalo aidas jau buvo atsiritęs ir iki Klivlando grafystės policijos. K.Pittas atsistatydino, o dėl policijoje nusprendusio likti K.Andersono veiksmų buvo pradėtas tarnybinis patikrinimas.

Po metus trukusio patikrinimo vienas universitetas, kur jis būsimiesiems policininkams dėstė profesinę etiką, atsisakė K.Andersono paslaugų. Darbo vietą policijoje pareigūnas išsaugojo, tačiau dėl nederamo elgesio jam buvo skirta bauda.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.