Išradingi šiauliečiai iš tepalinės alyvos gamino degalus

Šiaulių apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (Šiaulių AVMI) kartu su Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos pareigūnais aptiko nelegalų naftos produktų perdirbimo „fabrikėlį“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 28, 2014, 12:11 PM, atnaujinta Feb 19, 2020, 1:41 PM

Šiauliuose sumontuotu įrenginiu buvo perdirbama iš energetikos įmonių įsigyta panaudota tepalinė alyva ir „gaminamas“ produktas, kuris, tikėtina, buvo naudojamas kaip variklių degalai.

Minėtos alyvos buvo 20 tonų iš įsigytų 100 tonų. Jas už 130 tūkst. litų nusipirko įmonė, valstybei įsiskolinusi beveik 0,5 mln. litų. Ten pat rasta ir 1300 l dyzelinio kuro be įsigijimo dokumentų.

Apie papildomą, galimai nelegalią įmonės, kuri yra autodetalių gamintoja ir neturi nieko bendro su naftos perdirbimu, veiklą Šiaulių AVMI specialistus informavo Šiaulių AVPK pareigūnai.

Atvykę į vietą specialistai rado veikiantį agregatą, prie kurio darbavosi vyriškis. Paprašius įrenginį sustabdyti ir paklausus, ką čia veikia, žmogus burbtelėjo „klauskite savininko“ ir dingo.

Įmonės teritorija, sandėliai buvo pilni daiktų, nebūdingų tos bendrovės veiklos pobūdžiui: įvairiausios talpyklos, kuro kolonėlė su skaitikliu, didžiuliai agregatai, primenantys žuvų šėryklas, su nuo jų besidriekiančiomis žarnomis į metalines statines.

„Dalis pažeidimų akivaizdūs – talpyklos neregistruotos Šiaulių AVMI, kaip to reikalauja įstatymas, nėra privalomos degalų apskaitos, kuro įsigijimo dokumentų. Pagal dokumentus iš oficialiai nusipirktų 100 tonų tepalinės alyvos rasta 20 tonų neaiškios kilmės skysčio, kurio mėginiai perduoti muitinės laboratorijai ištirti. Nors įmonės atstovai sakė, kad perdirbta alyva naudojama kaip „pečių“ kuras, neatmetama galimybė, jog šis „perdirbinys“ yra skirtas naudoti kaip variklių degalai arba jų priedas, – sakė Šiaulių AVMI Kontrolės departamento direktorė Zonė Lapienė.

Ji pažymėjo, kad tepalinė alyva yra neapmokestinama akcizais, tačiau ją panašiuose „fabrikuose“ galima paversti pakaitalu dyzelinių degalų, apmokestinamų akcizais: "Toks alyvos panaudojimas ne pagal paskirtį mažina biudžeto surinkimus iš degalų akcizų ir didina šešėlinės ekonomikos mastą bei kontrabandą“. Jeigu mėginių tyrimų rezultatai patvirtins spėjimus, įmonei už 100 tonų teks sumokėti 114 tūkst. litų pagal tokį pat akcizų tarifą, koks taikomas gazolinams, arba 7,3 tūkst. litų pagal sumažintą akcizų tarifą, taikomą šildymui skirtiems degalams.

Apie laikymą, gabenimą, prekybą kontrabandinėmis prekėmis ar gautus pasiūlymus nelegaliai įsigyti neaiškios kilmės kuro, kitokią nelegalią veiklą ar kitus mokestinius pažeidimus galima pranešti VMI pasitikėjimo telefonu 1882, pasinaudojus išmaniesiems telefonams skirta programėle „Pranešk“, užpildžius anketą interneto svetainėje www.vmi.lt arba apsilankius Mokesčių inspekcijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.