Dėl sukčių 8 tūkst. litų praradęs B. Genzelis: „Esu žioplas“

„Prisipažįstu, esu žioplas“, - prisipažino Nepriklausomybės akto signataras Bronislovas Genzelis, prieš kelis mėnesius patikėjęs telefoninių sukčių saldžiais žodžiais ir netekęs 8000 litų.

B.Genzelis pakliuvo į sukčių spąstus.<br>V.Ščiavinsko nuotr. iš archyvo
B.Genzelis pakliuvo į sukčių spąstus.<br>V.Ščiavinsko nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

Dec 8, 2014, 5:27 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 4:11 PM

Prisistatė kovotojais su sukčiais

Pirmojo sukčių skambučio 80 metų B.Genzelis sulaukė šių metų rugsėjo 16 dieną. Jam paskambinęs asmuo prisistatė policijos tyrėju Mariumi Stankevičiumi ir paprašė pagalbos, esą politikas visą gyvenimą kovoja su sukčiais, todėl gal galėtų padėti ir jiems.

Tariamas Stankevičius B.Genzeliui aiškino, kad jie turi duomenų, kad nusikaltėliai iš banko klientų nori pasisavinti 3 milijonus 700 tūkstančius litų, todėl jiems labai reikia jų pagalbos.

Iškart po šio skambučio B.Genzelio mobilusis suskambo dar kartą. Šįkart skambinęs vyras prisistatė esąs iš banko Vindikacijos skyriaus.

„Jis sakė, kad yra Jankauskas iš banko ir paprašė mano slaptažodžio ir atpažinimo kodo. Banko kodų lentelės jam nereikėjo, sako, mes tai turime kompiuteryje“, - portalui lrytas.lt pasakojo B.Genzelis.

Tąkart vyras nieko blogo neįtarė, tačiau ryte nuėjo į banką patikrinti, ar neužblokuota jo sąskaita, kurią užblokuoti žadėjo tariamas bankininkas, paaiškinęs, kad sukčiai yra nusitaikę ir į paties B.Genzelio sąskaitoje esančius pinigus.

Apsimetė pareigūnais

Sąskaita buvo neužblokuota, tačiau 4000 litų iš jos jau buvo dingę.

B.Genzelis paskambino Bendruoju pagalbos telefonu ir paprašė sujungti su policija.

„Pakalbėjau, vieni sakė laukti vietoje, kiti paprašė atvykti pas juos. Važiuojant į policijos komisariatą sulaukiau dar vieno skambučio, skambino tas pats policininkas“, - pasakojo B.Genzelis.

„Pareigūnas“ nebuvo draugiškai nusiteikęs. Neaišku, iš kur sužinojęs, kad pensininkas apsilankė banke ir apie dingusius pinigus pranešė policijos pareigūnams, jis pradėjo reikšti pretenzijas: „Jūs nesilaikote susitarimo, jūs išdavėte paslaptį“.

B.Genzeliui paklausus, kodėl iš jo sąskaitos į kito asmens sąskaitą pervesti 4000 litų, „pareigūnas“ atsakė, kad taip reikia – esą pinigai pervesti į rezervinę sąskaitą ir bus grąžinti, kai nusikaltėliai bus sulaikyti.

B.Genzelis nuvyko į policijos komisariatą ir parašė pareiškimą dėl sukčiavimo. Buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Iš viso Nepriklausomybės akto signataras neteko 8000 litų, mat, kol jis aiškinosi su policijos pareigūnais ir rašė pareiškimą, sukčiai iš jo sąskaitos į kažkokio Tomo sąskaitą spėjo pervesti dar 4000 litų.

„Pinigų paskirties grafoje buvo parašyta, kad aš skubiai Tomui grąžinu skolą“, - kalbėjo B.Genzelis.

Sulaukė grasinimų

Tuo istorija nesibaigė. Kitą dieną telefonu B.Genzelis vėl sulaukė grasinimų. Jau ne į mobilų telefoną, o laidinį paskambinęs sukčius pareiškė, kad vyrui bus labai blogai, jei jis nepakeis savo parodymų ir nepasakys, kad tikrai buvo skolingas savo pažįstamam vardu Tomas.

„Jis sakė, kad jei nepadarys, ką jie man liepia, aš pasigailėsiu, nes su jais juokauti negalima“, - grasinimus prisiminė B.Genzelis.

Tyrėjai teigia, kad pinigus iš Nepriklausomybės akto signataro išvilioję sukčiai jau nustatyti. Kaip ir įprasta tokiais atvejais, vieni jų „dirba“ iš įkalinimo įstaigų, kiti – būdami laisvėje.

Plačiau apie B.Genzelio istoriją susidūrus su telefoniniais sukčiais skaitykite rytdienos dienraštyje „Lietuvos rytas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.